Kebir Camii

Kebir Camii (Kırım Tatarcası: Kebir Cami; Ukraynaca: Кебір-Джамі), Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin eski adıyla Akmescit, günümüzdeki adıyla Simferopol şehrinde bulunan 16. yüzyıldan kalma tarihi cami. Kırım'ın ana camisi olarak kabul edilir. Bu camide Müftünün ikametgahı ve Kırım Müslümanlarının dini yönetimi bulunur. Cami Kurçatov Caddesi üzerinde yer almaktadır. Akmescit'teki en eski ve en önemli mimari yapılardan biridir.[1][2] Kebir Camii, Ukrayna'nın kültürel mirasının bir anıtı statüsüne sahiptir.

Kebir Camii
Temel bilgiler
Yer Akmescit, Kırım Özerk Cumhuriyeti, Ukrayna
Koordinatlar 44°56′56″K 34°6′25″D{{#coordinates:}}: sayfa başına birden fazla birincil etiket olamaz
İnanç İslam
Mezhep Sünnilik
Durum Aktif
Mimari
Mimar(lar) Orijinal mimar, 1508: Abdurrahman Bey Ali
1991, mimarlar: A. Abdurrahmanov ve S. Halilov
Mimari tür Cami
Mimari biçim Osmanlı mimarisi
Tamamlanma 1508
Özellikler
Uzunluk 18 metre
Genişlik 14 metre
Kubbe sayısı 1
Minare sayısı 1

Tarihi

Cami, 1508 yılında Hacı Abdurrahim Bey tarafından yaptırılmıştır. I. Mengli Giray tarafından Hacı Abdurrahim Bey'e bahşedilen arazi üzerinde inşa edilmiştir. Bu bilgiyi bugüne kadar gelmiş olan taş kitabesi bize aktarmaktadır. 1990 yılında cami onarım çalışmaları sırasında burada bir taş kitabe bulunmuştur. Burada binanın hicri takvime göre 914 yılında inşa edildiği belirtilmektedir. Bu ise 1502. yıl demektir. Ancak taş kitabede mimarın ismi yazmamaktadır.[3] Bir rivayete göre günümüzde Simferopol olarak adlandırılan Akmescit'in adı cami ile ilişkilidir.

Bina uzun zaman restorasyona maruz kalmıştır. Bu durum birkaç kez tekrarlanmıştır. II. Dünya Savaşı'ndan sonra Kebir Camii terk edilmiş vaziyette kalmıştır. Cami uzun süre imalathane olarak kullanılmıştır. Kırım Tatarlarının sürgünden dönmesinden sonra cami ikinci kez nefes aldı. 1989 yılında cami Müslüman topluluğa geri iade edilmiştir. Caminin yeniden inşası Ekim 1991'de başlamıştır.[4] Günümüzde Kebir Camii Kırım'ın Cuma Cami ilan edilmiştir. Burada Kırım Tatarlarının bir kütüphanesi ve medresesi var. Üstelik burada Kırım Müslümanlarının dini idaresi və Müftü rezidansı vardır.

Kaynakça

  1. "Muslim Mosques of Crimea". Russian Emirates. 11 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2018.
  2. Соборная мечеть Кебир-Джами
  3. "Былое и настоящее «Белой мечети» Кебир-Джами". 27 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2018.
  4. "White Mosque on the Night of Decree". Religious Information Service of Ukraine. 27 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2018.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.