Kavak mantarı

Kavak mantarı, Pleurotus ostreatus, yaygın bir yenilebilen mantar türüdür. İlk kez Almanya'da I. Dünya Savaşı sırasında geçim sağlamak amacıyla ekimi yapılmıştır[1] ve şu anda dünya çapında ticari bir besin olarak üretilmektedir. Ancak, ilk belgelenmiş ekim çalışmaları Kaufert tarafından yapılmıştır[2]Pleurotus corticatus adıyla ilgili bazı kuşkular bulunmaktadır, ancak Kavak mantarı ekimi yaptığı konusunda bir şüphe yoktur. Benzer olarak ekilen "Başkavak mantarı"'na benzemektedir. Kavak mantarları ayrıca sanayide ve diğer alanlarda mantarındırma (Vücuttaki toksik etki gösteren bileşenleri mantar kullanarak temizleme yöntemi) amacıyla kullanılır. Kavak mantarı bir ilaç mantar olarak düşünülebilir, çünkü içerisinde statin türü bileşenler içermektedir bunlardan biri olan lovastatin kolestrolü düşürür.[3]

Kavak mantarı

Adı

Kavak mantarı

Latince tür adı ve yaygın adları mantarın gelişim yeri ve biçiminden esinlenerek verilmiştir.

Kavak mantarının alt bölüm ayrıntısı

Kavak mantarının geniş, istridyeye benzeyen bir baş bölümü vardır ortalama çapı 5 ile 25 cm arasında değişir, doğal örneklerinin renkleri beyazla gri veya meşe kabuğu rengiyle koyu kahverengi arasındadır;

Ağaç gövdesinde Kavak mantarları

Yiyecek olarak kullanımı

Kavak mantarı üretimi

Kavak mantarı sıklıkla Japon, Kore ve Çin mutfaklarında tat ve lezzet katması amacıyla kullanılır: sıklıkla kendiyle yapılan çorbasıyla sunulur. Kavak mantarı Kerala, Hindistan'da geniş bir bölgede yetiştirilir.

Kavak mantarı ve lovastatin

In vivo'nun araştırması Kavak mantarı tüketiminin kolestrol düzeyini düşürdüğünü belgelemiştir,[4] çünkü bu mantar türü doğal olarak lovastatin içermektedir.[3] Çalışmalar Kavak mantarının kuru ağırlığının %2.8'ine kadar lovastatin içerdiğini göstermiştir.[5]

Görüntüler

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. Eger, G., Eden, G. & Wissig,E. (1976).Pleurotus ostreatus — breeding potential of a new cultivated mushroom. Theoretical and Applied Genetics 47: 155-163.
  2. Kaufert, F. (1936) The biology of Pleurotus corticatus Fries. Minnesota Agricultural Experiment Station Bulletin 114.
  3. Gunde-Cimerman N, Cimerman A. (Mart 1995). "Pleurotus fruiting bodies contain the inhibitor of 3-hydroxy-3-methylglutaryl-coenzyme A reductase-lovastatin". Exp Mycol. 19 (1). ss. 1-6. doi:10.1006/emyc.1995.1001. PMID 7614366.
  4. Rop O, Mlcek J, Jurikova T. (2009). "Beta-glucans in higher fungi and their health effects". Nutrition Reviews. 67 (11). ss. 624-31. doi:10.1111/j.1753-4887.2009.00230.x. PMID 19906249.
  5. "Production and Purification of Statins from Pleurotus ostreatus (Basidiomycetes) Strains" (PDF).
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.