Kınalızade Hasan Çelebi

Kınalızade Hasan Çelebi, (d. 1546 - ö. 14 Mart 1604[1] ), Osmanlı fıkıh ve kelâm alimi ve yazar.

(Tam Adı) Hasan Çelebi bin Alaeddin Ali bin Emrullah bin Abdülkadir Hamidi
Doğum 1546
Bursa
Ölüm 14 Mart 1604
Mısır
Meslek Yazar, Fıkıh ve Kelâm Alimi
Tanınma nedeni Kendi adıyla anılan tezkiresi

Hayat hikayesi

1546 (hicri 953) yılında Bursa'da doğdu. Babası, Osmanlı şair ve devlet adamı olan ve Ahlâk-ı Alâî’nin yazarı, Kınalızâde Ali Efendi'dir. Okumaya önce babasından başlayan Hasan Çelebi, zamanın en iyilerinden sayılan Şeyhülislam Ebussuud Efendi'den ders aldı. Fıkıh ve kelâm üzerine diploma aldı. Bursa'da Ahmetpaşa Medresesi'nde, Edirne ve İstanbul'da müderrislik yaptı. Halep, Mısır, Edirne (1595), Aydıncık (1599), Gelibolu (1600) ve eski Zağra (1602) kadılıklarında bulundu.

Asıl ününü Kınalızâde Hasan Çelebi Tezkiresi olarak da anılan, "Tezkiretü’ş-şuarâ" eseri ile elde etmiştir. Kınalızâde Hasan Çelebi'nin, III. Murad döneminde (1586) tamamladığı ve hocası Sâdeddin Efendi’ye ithaf ettiği tezkirede, yaklaşık 600 civarında şair ve altı padişah yer almıştır. Başlangıç kısmında, dönemin Padişahı III. Murad ile Hoca Sâdeddin’in yer aldığı eser, üç ana kısımdan oluşmaktadır. Birinci bölüm; şair padişahlara (II. Murad, Fâtih Sultan Mehmed, II. Bayezid, I. Selim, Kanuni Sultan Süleyman ve II. Selim), ikinci bölüm; şehzâdelere (Şehzade Korkut, Cem Sultan, Sultan Mustafa, Sultan Mehmed ve Sultan Bayezid) ayrılmış olup, üçüncü bölümde ise şairler ele alınmıştır.[1]

Son olarak da "ömür boyu olmak kaydıyla" kadı olarak gönderildiği Mısır'ın Reşit kasabasında öldü.[2]

Kaynakça

  1. "Arşivlenmiş kopya". 2 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2017.
  2. Grolier İnternational Americana Encyclopedia. Medya Holding A.Ş. 1993. ISBN 07172-9646-6.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.