Jagdpanzer IV

Jagdpanzer IV, Sd.Kfz. 162, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan Panzer IV tankı şasesi üzerine yapılmış tank imha edicidir. Panzer IV şaseli olarak 3 değişik model de üretildi. Zırhlı araçlardan sorumlu General Heinz Guderian tarafından Stug III yerine düşünülmüştür. General Guderiana göre Stug III ve Stug IV taarruz topları Panzer IV tankına göre daha verimliydi.

Jagdpanzer IV/48

Çeşidi Tank imha edici
Uyruğu Nazi Almanyası
Hizmet geçmişi
Kullanıldığı savaşlar II. Dünya Savaşı
Özellikler
Ağırlık 24 ton
Uzunluk 6,85 m
Genişlik 3,17 m
Yükseklik 1,85 m
Mürettebat 4


Zırhı 10 - 80 mm
Ana silahı 1x 7.5 cm PaK 39
mermi
Diğer silahları 1x 7.92 mm MG 34
600 mermi
Motor Maybach HL 120 TRM
300 hp ( kW)
Kaldırma kapasitesi 12.5 beygir/ton
Süspansiyon donanımı yaylı bar
Harekat menzili 210 km
Azami hızı 40 km/h

Gelişimi

1942 yılında Wehrmacht a bağlı silah ofisi Waffenamt Panzer IV şasesi üzerine kurulu ve aynısı Panther tankında kullanılan 7.5 cm KwK 42 L/70 model topla donatılmış yeni bir tank imha edici üzerinde çalışıldığını duyurdu.

Marder serisi tank imha edicilerin aksine bu araçta silah doğrudan aracın üstyapısına dahildi. Böylece araç olabildiğince alçak bir yapıya sahip olacaktı.

Jagdpanzer IV Panzer IV tankına ait ana yapıyı korudu. Sadece ön tarafındaki çıkıntı kısım değiştirilerek eğimli bir zırhla kaplandı. Daha önceden aracın iç kısmında bulunan yakıt tankı ve mühimmat rafları aracın içerisinin dar olmasında ötürü üst yapıya asıldı.

Yeni üst yapımın 100 mmlik ön eğimli zırhı araca dikey zırhlara nazaran çok daha fazla koruma sağlıyordu. Araç üretilirken üst yapının yapılabildiğince basit olması istenmişti.

Eğik Zırh:yeşil çizgi zırh kalınlığını siyah olan ise tanksavar mermisinin katettiği mesafeyi göstermektedir.

Araçta kullanılan 7.5 sm lik ana top, PaK 42 L/70 topunun araç için değiştirilmiş haliydi. İlk model olan 7.5 cm PaK 39 L/48 daha kısa ve daha güçsüzdü. Haliydi.

Sonraki modellerinde , daha uzun PaK 42 topve aracın kalın ön zırhından ötürü aracın ön kısmı oldukça ağır oldu. Bu ağırlı aracı daha az hareketli ve engebeli arazide iş göremez bir yapıya dönüştürdü. Bu sebpten aracın mürettebatı bu araca Almanca Guderian-Ente; (Guderian’ın Ördeği) adını taktı.

Son prototip Jagdpanzer IV Aralık 1943 te üretildi ve Ocak 1944 yılında üretime başlandı. Araç Kasım ayına kadar PaK 39 L/48 kullanılarak üretildi. Ağustos ayından Mart/Nisan 1945 yılına kadar PaK 42 L/70 topla üretildi.

Kafalarda tasarlanan 1944 yılında Panzer IV üretimine son vermek ve yalnızca Jagdpanzer IV modeli yoğunlaşmaktı. Ancak bu düşünce gerçekleştirilemedi.

Modelleri

Jagdpanzer IV/70(V)

Çeşidi Tank imha edici
Uyruğu Nazi Almanyası
Hizmet geçmişi
Kullanıldığı savaşlar II. Dünya Savaşı
Özellikler
Ağırlık 25,8 ton
Uzunluk 8,5 m
Genişlik 3,17 m
Yükseklik 1,85 m


Zırhı 10 – 80 mm
Ana silahı 1x 7.5 cm Pak 42 L/70
55 mermi
Diğer silahları 1x 7,92x57 mm MG 34
600 mermi
Motor Maybach HL 120 TRM
300 hp ( kW)
Kaldırma kapasitesi 11.63 beygir/ton
Süspansiyon donanımı yaylı bar
Harekat menzili 210 km
Azami hızı 35 km/h
  • Jagdpanzer IV with 7.5 cm PaK 39 L/43 : az sayıda ara üretim olarak yapıldı.
  • Jagdpanzer IV with 7.5 cm PaK 39 L/48 : resmi adı Sturmgeschütz neuer Art mit 7.5 cm PaK L/48 auf Fahrgestell PzKpfw IV. 1944 yılında 780 adete yakın üretildi.
  • Jagdpanzer IV/70 (V) (Sd.Kfz.162/1) : İki farlı top PaK 42 L/70 topu ile üretildi. 1944 ile 1945 arasında 940 adet üretildi. (V) harfi üreticisi olan Vomag firmasını simgeliyordu.
  • Jagdpanzer IV/70 (A) (Sd.Kfz.162/1) : PaK 42 L/70 topu ile üretilen başka bir Jagdpanzer IV modeli. Farkı üst yapısı, orijinal Panzer IV şasesine monte edilmiş ve burun kısmı değiştirlimiştir. 1944 ile 1945 yılları arasında sadece 278 adet üretildi.İsmindeki (A) harfi üreticisi olan Alkett firmasını temsil ediyordu.

Ufak modifikasyon ve değişiklikler tüm modeller üzerinde çalışıldı. En çok yapılan değişiklik ise yan zırhla ilgiliydi.

Jagdpanzer IV/48 modelinin topunun namlu ucuna ağızlık takılmıştı. Araç yere çok yakın olduğundan topun ateşlenmesinden sonra namludan çıkan gazlar yerdeki toprağı havalandırıyordu. Bu da aracın düşman tarafından fark edilmesini kolaylaştırıyordu. Bu ağızlık sayesinde namlu ağzından çıkan gazlar sağa sola ve yukarıya dağıtılıyordu. İleriki modellerde bu ağızlıktan vazgeçildi

İlk üretilen L/48 ve L/70 topuna sahip araçlar zimmerit adında manyetik olmayan bir zırhla kaplandı. Ancak Eylül 1944 tarihinde bu işleme son verildi.

Görev tarihi

Jagdpanzer IV Panzer ve SS Panzer birliklerinin tanksavar bölümlerinde görev aldı. Bu araçlar Normandiya Çıkarması, Bulge Harekatı ve Doğu Avrupa Harekatı sırasında kullanıldı. Tank imha edici olarak başarılıydı ancak tank ve taarruz toplarının görevini üstlenebilecek bir araç olarak ise berbattı.

Savaşın ilerleyen dönemlerinde elde yeterince tank kalmadığından tanklara ait görevlerde kullanıldılar.

Bütün bunların ışığında Jagdpanzer başarılı sayılabilir. Savaştan sonra başarıları göz önüne alınarak Almanya Federal Cumhuriyeti tarafından Kanonenjagdpanzer adı altında üretimlerine devam edildi.

Aracın ön kısmının da namludan ötürü büyük bir ağırlık bulunmaktaydı. Bu sebepten aracın ön kısmında bulunan tekerleklerde lastik çerçeve bulunmuyordu. Ağırlıktan ötürü bu lastikle kaplı tekerlekler işe yaramaz bir hal alıyordu. Telsiz operatörü ve sürücüde aracın ön tarafında bulunuyordu. Jagdpanzer 4 ün arka tarafında bulunan motor kısmı bile aracın ağırlık noktasını ön kısımdan ortaya ilerletmeye yetmemiştir.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.