IV. Davit

IV. Davit, Kurucu Davit olarak da bilinir (Gürcüce: დავით აღმაშენებელი, "davit ağmaşenebeli") (1073 – 24 Ocak 1125), Bagrationi hanedanından Gürcü kralı. 1089 yılından öldüğü 1125 yılına kadar hüküm sürmüştür.[1] "Ağmaşenebeli" lakabı kurucu, imar eden anlamlarına gelir.

IV. Davit
Gürcüce: დავით IV
Gürcü kralı
Hüküm süresi 1089–1125
Önce gelen II. Giorgi
Sonra gelen I. Demetre
Eş(leri) Rusudan
Guranuhti
Çocukları I. Demetre
Vahtang
George
Tamar
Katay
Tamar
Hanedan Bagrationi hanedanı
Babası II. Giorgi
Annesi Elene
Doğum 1073
Ölüm 24 Ocak 1125
Tiflis
Defin Gelati Manastırı

Hayatı

Tarihteki en büyük ve en başarılı Gürcü hükümdar olarak tanınır. Davit IV, Gürcü ordusunda köklü reformlar yaptı. 1118-1120 arasında Kuzey Kafkasya'da yaşayan 14.000 aileden oluşan Kıpçak kabilesini Gürcistan’a davet etti. Her Gürcü ve Kıpçak ailesi, orduya bir asker, bir at ve bir silah sağlamakla yükümlü tutuldu. Kıpçakları, Gürcistan'ın farklı bölgelerine yerleştirdi. Bazıları İç Kartli bölgesine yerleştirdi; diğerlerine ise sınır boyunca topraklar verdi. Kıpçaklar Hristiyanlaştılar ve hızlı bir şekilde Gürcü toplumunda asimile olmuşlardır. Kurucu Davit, 1121'de Didgori Savaşı'nda Kıpçakların da yer aldığı orduyla Selçukluları yenerek ülkeden çıkarmıştır. Gürcü Ortodoks Kilisesi tarafından aziz kabul edilir.[2]

Kaynakça

Resmî unvanlar
Önce gelen:
II. Giorgi
Gürcü Kralı
1089-1125
Sonra gelen:
I. Demetre
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.