Hind bint Utbe

Hind bint Utbe (Arapça: هند بنت عتبة) (ö. 635), İslam peygamberi Muhammed’in sahabisi. Mekke’nin ileri gelenlerinden zengin bir tüccar olan Ebu Süfyan'ın eşidir. İslam tarihinde, Müslüman olmadan önce Uhud Muharebesi’nde peygamberin amcası Hamza’yı Vahşi isimli köleye öldürtmesi ve karaciğerini ısırmasıyla bilinir. Kocasıyla uzun yıllar boyunca Muhammed’le mücadele etmiş nihayetinde 630 yılında Mekke’nin Fethi gününde kocasıyla birlikte müslüman olmuştur.


Hind bint Utbe
Arapça: هند بنت عتبة
Doğum ?
Mekke
Ölüm 635
Mekke
Din İslam
Evlilik Fakıh bin Mugire
Ebu Süfyan bin Harb
Çocuk(lar) Eban bin Fakıh
I. Muaviye
Utbe
Cüveyriye
Ümmü'l-Hakem
Ebeveyn(ler) Utbe bin Rebîa (baba)
Safiyye bint Ümeyye (anne)
Akraba(lar) Ebû Huzeyfe (kardeş)
Velîd bin Utbe (kardeş)
Şeybe bin Rebîa (amca)
1977 yapımı Çağrı filminde Hind'i İrene Papas canlandırmıştır.

Babası Mekke'nin saygın kişilerinden Utbe bin Rebîa, annesi ise Safiyye bint Ümeyye'dir. Annesi üzerinden peygamber Muhammed ile aynı soydan gelmektedir.

Hind bint Utbe, ilk evliliğinden sonra Ebu Süfyan ile evlendi ve bu evlilikten Muâviye ve Utbe adlı oğulları ile Cüveyriye ve Ümmü'l-Hakem adlı kızları dünyaya geldi.

İslam'ın ilk yıllarında kocası ile Muhammed'e açıktan cephe alan kişilerin başındaydı. Kardeşi Ebû Huzeyfe İslam'ı ilk kabul eden kişilerdendir ve Bedir Muharebesi'nde babası Utbe bin Rebîa'yı çarpışmaya çağırmıştır. Bu muharebe sonunda babası Utbe ve kardeşi Velid ile amcası Şeybe'nin öldürülmesi kinini daha da arttırmıştır.

Uhud Muharebesi'ne katılmış ve Bedir'de yakınlarını öldüren Hamza'yı öldürmesi için Vahşi bin Harb'e ödül vadetmiştir. Vahşi, Hamza'yı öldürünce de karaciğerini çıkararak ısırmıştır.[1]

Çoğu kaynağa göre[2] Hind, Mekke'nin fethi günü Müslüman olmuştur. Yermük Muharebesi'ne kocası Ebu Süfyân'la birlikte katılmış ve muharebenin zor anlarında Müslüman askerleri cesaretlendirniştir.

Daha sonra kocası Ebu Süfyan'dan boşanmış oğlu Muâviye Şam valisi olmuştur. Mart 635'te Ömer'in halifeliği döneminde ölmüştür.

Kaynakça

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.