Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı (film)

Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı (Özgün adı: Harry Potter and the Order of the Phoenix), Harry Potter serisinin aynı adlı beşinci kitabından uyarlanan, 2007 yapımı, fantastik macera filmi. Yönetmenliğini David Yates'in, senaristliğini Michael Goldenberg'in üstlendiği filmin oyuncu kadrosu Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Bonnie Wright, Matthew Lewis, Helena Bonham Carter, Robbie Coltrane, Warwick Davis, Ralph Fiennes, Michael Gambon, Brendan Gleeson, Richard Griffiths, Jason Isaacs, Gary Oldman, Alan Rickman, Fiona Shaw, Maggie Smith, Imelda Staunton, David Thewlis, Julie Walters ve Emma Thompson'dan oluşmaktadır.

Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı
Harry Potter and the Order of the Phoenix
Film afişi
Yönetmen David Yates
Yapımcı David Heyman
David Barron
Hikâye J.K. Rowling
Uyarlama Michael Goldenberg
Oyuncular Daniel Radcliffe
Rupert Grint
Emma Watson
Ralph Fiennes
Michael Gambon
Gary Oldman
Alan Rickman
Imelda Staunton
Müzik Nicholas Hooper
John Williams
Görüntü yönetmeni Slawomir Idziak
Kurgu Mark Day
Dağıtıcı Warner Bros.
Cinsi Sinema filmi
Türü Aile, Aksiyon, Fantastik, Macera
Renk Renkli
Çıkış tarih(ler)i 13 Temmuz 2007 (Birleşik Devletler)
12 Temmuz 2007 (Birleşik Krallık)
Süre 138 dakika
Ülke  ABD
 Birleşik Krallık
Dil İngilizce
Bütçe 150.000.000 $
Hasılat 939,885,929 $[1]
Önceki film Ateş Kadehi
Devam filmi Melez Prens
Resmî sitesi

İlk dört filmin senaristi olan Steve Kloves bu filmin senaryosunu yazmamıştır. Filmin yapımcı şirketi Warner Bros.’dur ve Birleşik Krallık'ta 11 Mayıs 2007'de gösterime girmiştir. Filmin çekimi, montajı, düzenlenmesi gibi işlemler Ağustos 2006'da başlamış ve aynı yılın Ekim ayının başlarında tamamlanmıştır.

J.K. Rowling şahsi internet sitesinde 19 Ekim 2006 tarihinde yaptığı bir açıklamada filmin kendisine gönderilen 20 dakikalık bir özetini izlediğini ve bunu çok etkileyici bulduğunu[2] ayrıca bu filmin serinin en iyisi olduğunu söylemiştir.[3] Diğer eleştirmenlerin aksine Rowling kitabının adaptasyonlarını beğendiğini belirtmektedir.[4][5][6]

Konusu

Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu'nda beşinci yılını bekleyen Harry Potter, Dursley ailesiyle geçirdiği yaz tatili boyunca ne sınıf arkadaşlarından ne de en yakın dostları Ron Weasley ve Hermione Granger'dan tek bir mektup almıştır. Bu yüzden Harry için yaz uzun ve yalnız geçmiştir.

Yaz tatili için teyzesi ve eniştesi ile birlikte kalırken ruh emicilerin saldırısına uğrar. Harry kendisini ve kuzeni Dudley'i koruyabilmek için bir Patronus büyüsü yapar. Bu olaydan hemen sonra Harry, teyzesinin komşusu Arabella Figg'in bir kofti olduğunu ve Dumbledore tarafından onu korumak için görevlendirildiğini öğrenir. Genç Yaşta Büyücülüğün Makul Kısıtlanması Kararnamesi'nden dolayı Sihir Bakanlığı, Harry'yi bir duruşmaya çağırır ve belki de Harry Hogwarts'tan atılacaktır.

Bir gece Dumbledore emriyle aralarında Alastor ‘Deli-Göz’ Moody, Kingsley Shacklebolt ve Nymphadora Tonks’un da bulunduğu bir grup Seherbaz (Kara büyücü avcıları) Harry’nin kapısına gelip, Dumbledore’un, Sihir Bakanlığı’nda resmi bir temyiz duruşması ayarladığını söyleyerek, genç büyücüyü apar topar, vaftiz babası Sirius'un Grimmauld Meydanı 12 numaradaki evine götürürler. Bu ev aynı zamanda Zümrüdüanka Yoldaşlığı'nın gizli karargâhıdır. Sirius toplantılar için ailesinin evini Zümrüdüanka Yoldaşlığı’na açmıştır. Harry, Moody'nin gösterdiği eski fotoğrafla annesiyle babasının da Zümrüdüanka Yoldaşlığı’nın ilk üyelerinden olduğunu ve şu anki örgüt üyeleri arasında Molly ve Arthur Weasley’nin, Remus Lupin’in, Severus Snape’in ve şaşkınlık ve memnuniyetle karşıladığı vaftiz babası Sirius Black’in de bulunduğunu öğrenir. Harry’nin duruşmadaki tek umudu, genç büyücünün temelli gitmesini istemek için kendince sebepleri olan Sihir Bakanı Cornelius Fudge’ın yönettiği kurmaca mahkemede kendini savunmaktır. Harry, büyük ölçüde Hogwarts’ın emektar müdürü Albus Dumbledore’un müdahalesiyle ve tanık Arabella Figg sayesinde suçsuz bulunarak Fudge’ı çok üzer, ama ilk kez okuluna dönerken kaygılı ve huzursuzdur.

Hogwarts’a dönüşünde, Harry hem şüpheli bakışlar, hem Gelecek Postası'nın Harry’nin soyadını Potter’dan “Plotter”a (entrikacı) çevirerek attığı başlık ve hem de Lord Voldemort’un dönüşüyle ilgili yalan söylediği suçlamasıyla karşılaşır. Kendini yalnız ve dışlanmış hisseden Harry, Ron ve Hermione’nin yardım ve destek önerilerine bile ayak diretir çünkü yaşadıklarını kimsenin anlayamayacağını düşünmektedir, hatta en yakın arkadaşlarının bile...

Hogwarts’ta yeni okul yılının başında öğretmen kadrosuna yeni bir isim eklenmiştir. Dumbledore'un tüm karşı çıkışlarına rağmen sihir bakanı Cornelius Fudge, Dolores Jane Umbridge'ı okula Karanlık Sanatlara Karşı Savunma dersi öğretmeni olarak atar. Dolores Umbridge aynı zamanda bakanlığın casusudur. Hogwarts öğrencileri Dolores Umbridge’in gözlerini diktiği tek hedef değildirler. Öğretmenler de onun utanç verici saldırılarından paylarını alırlar. Kehanet öğretmeni Sybill Trelawney, Büyü öğretmeni Flitwick ve Hagrid Umbridge’in standartlarının altında kalır. Daha sonra Umbridge'e okul kurallarını keyfine bağlı olarak değiştirme yetkisi verilir. Profesör Umbridge, Hogwarts’ta gitgide artan gücünü kullanırken, yeni ve her biri bir öncekinden daha katı kararnameler gelmektedir. Hemen hemen her gün, yeni bildiriler Hogwarts’ın taş duvarlarına asılarak, Umbridge’in düzene aykırı bulduğu ne varsa yasaklamaktadır.

Harry, Ron ve Hermione'nin teşviğiyle bazı öğrencilere Karanlık Sanatlar’a karşı kendilerini korumaları için gerekli büyüleri öğretmeye başlar. Bu öğrenciler Ginny'nin fikriyle kendilerine "Dumbledore'un Ordusu" adını takar. Toplantılarını ev cini Dobby'nin önerdiği İhtiyaç Odasında yapmaya başlarlar. Toplantılara Harry'nin hoşlandığı Cho Chang'de katılır. Noel tatilinde önceki toplatılarından sonra çıkışta Harry'nin hayatındaki ilk öpüşme gerçekleşir.

Hagrid'in derslerinden birinde iskelet kanatlı Testral’leri işlerler. At özellikleri taşısalar da kesinlikle at olmayan bu yaratıklar at ile ejderhanın ilginç bir karışımını andırmaktalar ve sadece ölüme birinci derecede tanıklık etmiş kişiler tarafından görülebilirler. Cedric’in ölümüne tanık olan Harry, kendilerini Hogwarts’a taşıyan faytonları çekenlerin Testral’ler olduğunu ilk kez görür. Küçük bir çocukken, annesinin ölümüne tanık olmuş olan Luna Lovegood da onları görebilmekte ve bu zarif yaratıkları dostları kabul etmektedir. Harry ve Luna dışında herkes için görünmez olsalar da, Testral’ler, Dumbledore’un Ordusu’nun genç büyücülerini cesaretlerini, ve cephanelerine yeni kattıkları her büyüyü sınayacak olan ilk savaşlarını yapacakları yere götürmekte yeri doldurulamaz bir görev üstlenmiştirler.

Hagrid okuldan atılmasının yaklaştığını hissederek Harry ve Hermione'ye okula geç gelmesinin sebebi olan üvey kardeşi Grawp'ı gösterir ve kendi gittiğinde kardeşine onların bakmasını söyler. Hagrid Grawp'ı yasak ormanda saklamaktadır.

Harry Snape'ten Zihnebend dersleri almaya başlar.

Harry bir gece korkunç bir kabustan uyanır. Duruşma için Bakanlığa gittiğinde gördüğünü hatırladığı bir kapının ardından Sirius’a saldırıldığını görmüştür. Aslında kabusun onu Bakanlığa çekmek için kullanılan bir tuzak olma ihtimalinin farkındadır ama bu riski göze alacaktır. Sirius artık onun tek ailesidir. Bunun üzerine Harry ve Dumbeldore'nin Ordusu elemanlarından Hermione Granger, Ron Weasley, Ginny Weasley, Neville Longbottom, ve Luna Lovegood, Sirius'u kurtarmaya giderler. Sihir Bakanlığı’ndaki Gizem Departmanı’na vardıklarında, altı genç büyücü Kehanet Salonu’na yönelirler. Burası görünüşe göre her biri birer cam küreye konmuş ve sonra da sıra sıra uzanan raflarda dosyalanmış sayısız kehanetle dolu, uçsuz bucaksız bir odadır. Harry, birdenbire Kehanet Salonu’nu daha önce gördüğünü hatırlar, ama numaralandırılmış raflar arasında gezdikleri sırada esas büyük keşfi yapan kişi Neville olur: Cam kürelerden birinin üzerinde Harry Potter yazdığını görür. Kehanetin, kendisi ile Lord Voldemort arasındaki bağlantının anahtarı olduğunu bilmeyen Harry küreyi eline alır. Öğrenciler, Voldemort'un ölüm yiyenleri tarafından Esrar Dairesi'nde kurulan tuzağa düşerler. Zümrüdüanka yoldaşlığı elemanlarının takviyesi zamanında yetişmesine rağmen, Sirius, kuzeni Bellatrix Lestrange tarafından Adavra Kedavra laneti ile öldürülür. Voldemort ortaya çıkar ve Harry'e ölümcül lanetler göndermeyi dener. Fakat Dumbledore da zamanında ortaya çıkar ve Harry'yi korur. Voldemort, Bellatrix Lestrange ile birlikte ortadan kaybolur fakat sihir bakanlığı artık Voldemort'un döndüğüne inanmıştır. Harry ve Dumbledore temize çıkmıştır.[7]

Yapım aşaması

Yapımı

Zümrüdüanka Yoldaşlığı’nın çekimleri 6 Şubat 2006'da başladı ve Aralık 2006'da sona erdi. Filmin yönetmenliğini David Yates yaptı. Filmin yapımcıları ilk aşamada Harry Potter ve Ateş Kadehi'nin de yönetmeni olan Mike Newell'i düşünmüştü. Fakat Newell bu teklifi Love in the time of Cholera filmiyle ilgilendiğinden reddetmek zorunda kaldı. David Yates'in film hakkındaki düşünceleri şöyledir:

Bu hikâyenin öğrencilerin olgunlaştığı, her şeyin daha karmaşık olduğu bir dönemde geçmesi benim için heyecan verici. Bu hikâye isyanı ve yetişkinliğin sınırlarını anlamakla ilgili; dünyanın ne kadar zor olabileceğini ve bazen nasıl kendi dünyanızı yaratmanız gerektiğiyle ilgili. Özetle, bu filmin hikâyesi J. K. Rowling’in kitaplarına koyduğu tüm sihir ve eğlence ile daha önceki filmlerde yer alan müthiş ve inanılmaz şeylerin bir bileşimi; ayrıca, biraz daha karmaşık konu ve fikirler içeriyor ve yetişkinlere daha çok hitap eden şeylere değiniyor.[8]

Senaryo, önceki dört filmin senaristi olan Steve Kloves tarafından yazılmadı. Nedeni kendisinin o sıralar başka projeler ile ilgileniyor olması olarak açıklandı. Bu yüzden filmin kitaptan sinemaya uyarlamasını Michael Goldberg yaptı. Kloves’un sonraki Harry Potter filmi olan Harry Potter ve Melez Prens adlı filmde geri döneceği açıklanmıştır.[9]

Filmin çekildiği King Cross İstasyonu Platform 9¾

Önceki filmlerin çekildiği setleri tasarlayan Stuart Craig bu filmde de aynı görevi aldı. Filmde yaptığı en önemli tasarım, önceki filmlerde yer almayan Sihir Bakanlığı binasıdır. Binanın 70 metre uzunluğunda olduğu söylenmektedir. Bu da ona tüm Potter filmleri arasında en büyük set olma özelliğini kazandırmaktadır.[10]

İlk üç filmin müziklerini besteleyen John Williams ve dördüncü filmin müziklerini yapan Patrick Doyle'dan sonra bu filmin müzikleri Nicholas Hooper tarafından bestelenmiştir. Hooper bilinen ezgilere bağlı kalıp farklı çeşitlemelerini yaparak filme katkıda bulunmuştur. Örneğin John Williams tarafından bestelenen “Hedwig’s Theme” her filmde olduğu gibi bu filmde de yer almaktadır. Filmde yer alan müzik eserleri 2005 yılının Aralık ve 2006 yılının Ocak aylarında Londra Oda Orkestrası tarafından çalındı ve Abbey Müzik Stüdyolarında (Londra) kaydedildi. Bu filmde diğer filmlere kıyasla daha ürkütücü ve korku dolu sahneler olduğundan müziklerde korkutucu temalara ağırlık verildi. Özellikle Dolores Umbridge'in ve Lord Voldemort’un olduğu sahnelerde müzikler konuyu etkili bir biçimde vurgulamaktadır. Seslerde derinliği sağlamak ve müzikleri etkileyici kılmak için geleneksel JaponTaiko savaş davulları kullanılmıştır.[11] Film müziklerinin bulunduğu albüm, filmin gösterime girmesinden 3 gün önce, 10 Mayıs 2007'de çıkacaktır.[12]

Filmde oyucular son savaş sahnesine hazırlanırken asa sallama dersleri almışlardır. Dans koreografi Paul Harris, farklı büyüler için farklı hareketler geliştirmiştir. Temel hareket yelpazesini belirlemenin yanı sıra oyuncularla çalışarak onların bireysel savaş tarzlarını da oluşturmuştur. Hermione Granger'i canlandıran Emma Watson bir röportajında savaş sahneleri için

Çok eğlenceliydi. Hareketler dövüş sahnesinin eskisinden daha dinamik görünmesini sağladı.

demiştir.[13]

Filmin editörü Mark Day’dir. Sinematografi ile Slawomir Idziak ilgilenmiştir. Kostüm tasarımcısı Jany Temime, görsel efekt sorumluları John Richarson, Tim Burke ve Nick Dudman’dır. Filmdeki yeni karakterlerden biri olan Hagrid’in kardeşi dev Grawp, Image Metrics şirketi tarafından geliştirilmiş olan bir teknikle filmde yer almıştır.[14] Daha önce David Yates ile birkaç kez çalışmış olan koreograf Paul Harris, filmde asa kullanarak yapılan büyülerin olduğu sahnelerde, karakterlerin yaptığı hareketleri düzenlemesi ve bazı yenilikler yapması amacıyla kadroya dahil edilmiştir.

Filmin bilgisayar oyunu Order of the Phoenix, Electronic Arts şirketi tarafından yapılmıştır. Üretici firma, oyunun piyasaya çıkış tarihinin filmin gösterime girmesinden bir hafta önce olduğunu açıklamıştır.[15]

The Scotsman, filmin bütçesinin 75 milyon İngiliz Sterlini (yaklaşık 200 milyon TL) olduğu açıklamıştır.[16]

Set tasarımları

İlk dört filmin set tasarımlarını yapan Stuart Craig bu filmde de setleri tasarlamıştır.[10] Sihir Bakanlığı'nın 70 metre yükseklikteki giriş salonu seti, şimdiye kadarki Harry Potter serilerindeki en geniş ve en pahalı settir.Burayı kaplamak için her biri tek tek yerleştirilen 30.000 fayans kullanıldı. Öte yandan beyaz perdede, hol, görsel efektler sayesinde, olduğundan daha büyük görünecek.[10] Yapım tasarımcısı Stuart Craig, Bakanlığın büyük holünün dekorunu, “Fudge’ın Sovyet tarzı propaganda posteri” olarak tanımlamaktadır. Harry’nin bakanlıkta çalışan Arthur Weasley ile, Londra’nın merkezindeki bakanlığa girdiği misafir kapısı çok geçerli nedenlerden ötürü sıradan bir telefon kulübesi şeklindedir. Bunu yapım tasırımcısı Craig “Sihir Bakanlığı’nı Muggle’ların bakanlıklarının altına yerleştirmenin eğlenceli olacağını düşündük; bu yüzden, telefon kulübesini Savunma Bakanlığı’nın çok yakınındaki bir kaldırıma kurduk. Dolayısıyla, Muggle’lar bilmese de, İngiliz Savunma Bakanlığı’nın altında Sihir Bakanlığı uzanıyor” diye anlatmıştır.[8]

Harry Potter'ın Sihir Bakanlığı'ndaki duruşma sahnesi, Ateş Kadehi'ndeki Igor Karkaroff'un duruşma sahnesine sadık kalınarak biraz daha geliştirilmiştir.[17] Grimmauld Meydanı 12 numaralı evdeki üç duvarı kaplayan Black Ailesi'nin soy ağacı için yapımcılar Rowling'den ayrıntıları istediler. Rowling, yapımcılara her bir aile üyesinin adını ve doğum tarihini içeren Black Ailesi soy ağacını faksladı.[18]

Ayrıca seriye yeni eklenen karakter Dolores Umbridge'in ofisi için Stuart Craig ve ekibi ofisi pembenin tonlarında dekore etmiş ve danteller, kadife ve küçük süs eşyaları kullanmışlardır. Mobilyalarda Fransız tarzını tercih etmişlerdir. Ofisteki en belirgin özellik, ofisin duvarlarındaki üzerinde yavru kedi resmi bulunan 200 tabaktır. Bu kedi yavrularının bazıları ise sesli ve hareketlidir.[8]

Harry ve arkadaşları Sihir Bakanlığı’ndaki Esrar Dairesi’ne vardıklarında, D.O. (Dumbledore'un Ordusu)'dan arkadaşaları ile aylardır rüyasında görmüş olduğu Kehanet Salonu yönelirler. Burası kitapta anlatılanlara göre her biri birer cam küreye konmuş ve sonra da sıra sıra uzanan raflarda dosyalanmış sayısız kehanetle dolu, uçsuz bucaksız bir odadır. Stuart Craig orijinal planlarının “gerçekten 15.000 cam küre yaptırıp bunları cam raflara yerleştirmek” olduğunu belirtmiştir. Fakat daha sonra rafların kırılması durumunda çekim için rafların yenisini hazırlatmak ve küreleri yerleştirmek haftalar süreceğini fark etmişlerdi. Bu yüzden dolayı tüm sahneler yeşil perde önünde çekilmiştir. Oyuncuların nereye koşacağını göstermek için yere fosforlu yeşil renkte bant yapıştırılmıştır. Böylece Kehanet Salonu, bir Harry Potter filminde tamamen bilgisayarda yaratılmış ilk set olmuştur.[8]

Görsel efektler

Filmde görsel efekt süpervizörlüğünü Tim Burke, özel efektler süpervizörlüğünü John Richardson ve yaratık efektleri süpervizörlüğünü Nick Dudman yaptı.[19] Filmde 1400'ün üzerinde görsel efekt kullanılmıştır. At adamların bulunduğu sahneler çekilirken oyuncular at adamlar yerine sopalara tutturulmuş toplar, karaton maketler ve mavi renkli özel kıyafetler giymiş insanların karşısında rol yapmışlardır. Çünkü filmdeki yaratıklar tamamen bilgisayarda oluşturulmuştur ve dublörlerin yerine yerleştirilmiştir.[20]

Filmin efekt çalışmalarını yapan firmalardan biri olan Double Negative şirketi 250 kişilik kadrosuyla Yasak Orman, Hogwarts, İhtiyaç Odası, Kehanet Salonu, Tül Odası ve filmdeki Patronus büyüsü sahnelerinin çekiminde çalıştılar. Bu çekimler 19 hafta sürmüştür. Tamamı bilgisayar efekti olan Kehanet Odası’nda bulunan küre şeklindeki kehanetler farklı boylarda yapıldı. Oyuncuların yeşil ekran önünde yapılan çekimleri özel bir el kamerasıyla kaydedilmiştir.[21]

Hagrid'in dev üvey biraderi olan Grawp, bu filmde yeni bir karakter olarak belirdi. Karakteri sıfırdan tasarlamak yerine, aktör Tony Maudsley'in hareket ve yüzle ilgili ifadeleri, Grawp'ın hareketlerini yapmak için kullanıldı.[20][22]

Filmin çekildiği yerler

Hogwarts Ekspresi'nin geçtiği Glenfinnan viyadüğü

Büyük Salon, Privet Drive, Grimmauld Meydanı 12 Numara'daki sahneler gibi pek çok iç sahne Leavesden Stüdyoları ve Watford'da çekildi.[23][24][25]

Harry ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı üyeleri Thames Nehri üzerinde Grimmauld Meydanı 12 Numara'daki Zümrüdüanka Yoldaşlığı karargâhına doğru uçarken arka planda London Eye, Canary Wharf, Big Ben, Buckingham Sarayı ve HMS Belfast görülür.[26][27][28][28][29] Platform 9¾ diğer filmlerde olduğu gibi King's Cross İstasyonu'nda çekildi.[30]

İskoçya'da çeşitli mekanlar, dış çekimler için kullanıldı. Film için önemli olan sahnelerde, kitapta geçen "tepesi karlı dağlar ve dar vadiler" için İskoçya'nın Fort William kasabası kullanıldı.[31] Hogwarts Ekspresi'nin geçtiği vadiler için de diğer filmlerdeki gibi Glenfinnan kasabası kullanıldı.[32] İskoçya'daki bazı açık hava çekimleri için Glen Coe, Clachaig Gully[32] ve Glen Etive kasabaları kullanıldı. The Scotsman'da yayınlanan makaleye göre İskoçya'da yapılan çekimler için 2006 yılında yapımcılar 50,000 İngiliz sterlini harcama yapmışlardır.[33]

Filmin süresi yetmediği için bazı sahneler kesildi. Bunlardan ikisi; Surrey kasabasında, Virginia Gölü yanında çekilen Sihir Bakanlığı görevlilerinin Hagrid'in kulübesinin yanında Profesör McGonagall'a Sersemletme Büyüsü ile saldırma sahnesi[19] ile Burnham Beeches'te çekilen Hagrid'in Sihirli Yaratıkların Bakımı dersinde Thestral'leri anlatma sahnesidir.[34]

Kitap ile film arasındaki farklar

Britanya baskısı 766 sayfa Türkiye baskısı 1114 sayfa olan kitap serinin en uzun kitabıdır. William Melling'in canlandırdığı Nigel karakteri kitapta var olmadığı halde filmde küçük bir rolü var. Aynı şekilde Ryan Nelson'ın canlandırdığı Slightly Creepy Boy karakteri de filmde var.[35] Bunun yanında kitapta var olduğu halde Harry’nin Rita Skeeter ile röportajı, Hızır Otobüsünün Harry ve diğer Weasley çocuklarını Hogwarts'a götürmesi, Dobby’nin olduğu sahneler, Quidditch sahneleri ve Slytherin öğrencilerinin söylediği Kralımızsın Weasley şarkısı filmde yer almıyor. Filmde Cho Chang gammaz biri olarak yansıtılmıştır; oysaki kitapta arkadaşıdır. Hermione, Ron ve Draco’nun öğrenci başkanı seçilmeleri filmde bahsedilmemiştir.[36]

Kitapta olup filmde olmayanlar; Sirius'un kardeşi Regulus Black, Sirius'un verdiği ayna, Sirius Black’in annesinin portresi filmde ayrıntılı olarak geçmese de ev cini Kreacher'ın bir örtü altında onunla konuşmasıyla filmde yer almıştır.[36]

Dağıtımı

Pazarlama

Filmin ilk fragmanı 17 Kasım 2006'da yayınlanmıştır.[37] Uluslararası fragmanı 22 Temmuz 2007'de yayınlanmıştır.[38] Electronic Arts şirketinin çıkarmış olduğu film ile aynı isimli oyun filmin çıkışından 2 hafta önce yani 25 Haziran, 2007 piyasaya sürülmüştür.[39] Filmin soundtrack'ı 10 Haziran 2007'de piyasaya çıkmıştır. Warner Bros. filmin 2 Disklik Özel baskısının, Geniş Ekran versiyonun,Tam Ekran versiyonunun, Blu-ray Disk ve HD DVD versiyonlarının ve 5 filmlik kısıtlı miktarda piyasaya çıkacak olan 5 filmlik özel hediye setinin 11 Aralık 2007 tarihinde piyasaya sürüleceğini açıkladı.[21] Filmin DVD'sinin Brezilya'da 14 Kasım 2007, Almanya'da 16 Kasım 2007, Fransa'da Ocak 2008 tarihlerinde piyasaya çıkacağı belirtilmiştir. Ayrıca DVD'nin içinde filmden kesilen sahnelerin de olacağı 1 saatlik özel bir diski barındıracağı belirtilmiştir. Özel diskin içeriği şöyledir:

  • Kesilmiş Sahneler (15 dakika)
  • Trailing Tonks (19.21 dakika)
  • Harry Potter: The Magic of Editing (32 dakika)
  • The Hidden Secrets of Harry Potter (44 dakika)
  • ROM (6. filmden çekim görüntülerinin de bulundğu zaman çizelgesi)
  • The Hogwarts DVD, Harry Potter EA Game ve Lego Batman Game’ in tanıtım fragmanları.

Özel bölümdeki silinmiş bazı sahneler şunlardır: “Neville’in Harry’e sesini yükseltmesi“,“Aktüel kamera çevresi”. Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık'ta ise 12 Kasım'da piyasaya çıkması beklenmekterdir.[40]

Gösterimi

Tokyo Galası

IMAX’e ait 2 boyutu 3 boyuta dönüştürme teknolojisi kullanılarak, filmin final bölümünün yaklaşık 20 dakikalık kısmı 3 boyutlu IMAX formatında sunuldu. Film Kutup Ekspresi filminin ardından, IMAX DMR teknolojisi kullanılarak 3 boyutlu hale dönüştürülen ikinci Hollywood filmi olmuştur. Filmi Amerika çapında 4.285 yerde 9.000 salonda gösterime girdi. Bu hiçbir Warner Bros. filminde olmadığı kadar geniş çaplı bir gösterim olmuştur. Ayrıca, film için Warner Bros. 22.000 adet master kopya basarak dünyanın dört bir yanına gönderdi. Bu şu ana kadarki en yüksek kopya sayısıdır. Film dünya çapında 1350 dijital salonda gösterilerek Warner Bros.’un en yüksek dijital sinema rekorunu da ele geçirmiştir.[41]

Filmin ilk gala ve prömiyerleri 3 ülkede yapılmıştır. Bunlar ilki 28 Haziran 2007'de Japonya'nın başkenti Tokyo'da yapılmıştır. Galaya Harry Potter'ı canlandıran Daniel Radcliffe katılımıştır. Bundan 5 gün sonra 3 Temmuz günü film anavatanında seyircisiyle buluştu. Gala Londra'da Odeon Leicester Square 'de yapıldı. Galada kitabın yazarı J. K. Rowling'de görülmüştür..[42] Daha sonra filmin Amerika galası 8 Temmuz 2007'de Los Angeles'ta Grauman's Chinese Theatre yapıldı. Galaya katılan filmin üç genç yıldızı Daniel Radcliffe, Rupert Grint ve Emma Watson binlerce seveniyle buluşmuştur.[43]

Türkiye'deki galası 7 Ağustos 2007'de Levent'teki Kanyon Alışveriş Merkezi'nde yapılmıştır. Galaya Cho Chang'i canlandıran Katie Leung ile Fred ve George Weasley'i canlandıran James ve Oliver Phelps de katılmıştır.[44] Galaya özel bir otomobille gelen oyuncular alışveriş merkezinin önüne yerleştirilen kırmızı halının üzerinden geçerek, oyuncuları görmeye gelen hayranlarına imza dağıtmıştır. Film Türkiye'de 10 Ağustos 2007 tarihinde 165 kopyayla 303 sinema salonunda vizyona girmiştir.[45] Bunlardan 235'i dublajlı 66'sı altyazılıdır.[46]

Film serinin en uzun kitabı (1114 sayfa) olmasına rağmen serinin en kısa filmi (138 dakika) olmuştur.[47]

Filmin resmi internet sitesinde de yüksek ses içerdiği ve korkutucu sahneler barındırdığı açıklanmıştır. Film için Amerika Birleşik Devletleri'nde 13 yaş altı için velinin yönlendirmesi gerekir anlamına gelen PG-13 kodu[48], Birleşik Krallık'ta ise, 12 yaşından küçükler filmi ancak yanlarında bir büyükleri olduğu zaman izleyebilirler anlamına gelen 12A kodu [49] kullanılmaktadır.

Oyuncular ve karakterler

Hermione Granger'ı canlandıran Emma Watson
  • Harry Potter'ı canlandıran Daniel Radcliffe filmin baş karakteri. Büyücülük dünyasındaki 4. senesinde Lord Voldemort'la karşılaşan Harry'yi kendisine inanmayan büyücülük dünyasıyla mücadele etmek zorundadır. Ayrıca kendilerini korumaları için arkadaşlarına düello eğitimi verir.
  • Ron Weasley'i canlandıran Rupert Grint Harry'nin en iyi arkadaşlarından biri. Dumbledore'un Ordusu'nun kurulmasında ve Esrar Dairesi'ndeki savaşta Harry'e yardım eder.
  • Hermione Granger'i canlandıran Emma Watson Harry'nin en iyi arkadaşlarından biri. Dumbledore'un Ordusu'nun kurulmasında ve Esrar Dairesi'ndeki savaşta Harry'e yardım eder.
  • Lord Voldemort'u canlandıran Ralph Fiennes Harry'nin baş düşmanı. Sihir Bakanlığında Dumblodore ile yaptığı düelloda Harry ortada kalmıştır.
  • Albus Dumbledore'u canlandıran Michael Gambon Hogwarts okul müdürü. Yıl boyunca Harry'den uzak durmuştur ama filmin sonunda neden uzak durduğunu açıklamıştır.
  • Sirius Black'u canlandıran Gary Oldman Harry'nin vaftiz babası. Esrar dairesindeki büyük savaşta Harry'yi sonsuza kadar terk eder.
  • Dolores Umbridge'u canlandıran Imelda Staunton yeni Karanlık Sanatlara Karşı Savunma hocası. Harry'e 5. yılında büyük zorluklar verir.

Oyuncu seçimi

J. K. Rowling’in roman dizisine dayanan tüm filmlerinde genç büyücü Harry Potter'ı canlandıran Radcliffe, bu filmde de Harry Potter'ı canlandırmıştır. En iyi arkadaşları Ron ve Herminone karakterlerini Rupert Grint ve Emma Watson canlandırmıştır. Britanya'nın önde gelen film dergisi Empire Grint’i ve Harry Potter’daki rol arkadaşları Daniel Radcliffe ve Emma Watson’ı tüm serideki performanslarından ötürü prestijli Olağanüstü Katkı Ödülü’ne layık görmüştür.[8]

1 Nisan 2006'da İngiliz oyuncu Helen McCrory'nin Bellatrix Lestrange rolü için seçildiği duyurulmuştu.[50] Ancak McCrory hamileliği nedeniyle bu rolden çekilmek zorunda kaldı. Onun çekilmesinden sonra 25 Mayıs'ta Helena Bonham Carter'in Bellatrix rolünü canlandıracağı açıklandı.[51]

Luna Lovegood rolü için yapılan seçmelerde, 15.000 kişi arasından Evanna Lynch bu role seçildi.[52] Genç Remus Lupin rolü için Stuart Hastings'in seçildiği söylentileri çıksa da [53] 25 Mayısta James Utechin'in Genç Lupin'i canlandıracağı açıklandı. Remus Lupin'in gençliğini oynamak için seçmelere katılan James Walters ise bu filmde Sirius Black'in genç halini canlandırmak için seçildi.

Black Ailesi'nin ev cini Kreacher rolünü yapımcılar filme almak istemedi. Fakat Rowling'in son filmde bu rolün önemli bir yer tutacağını belirtmesi üzerine bu rol filme eklendi.[54] Filmde bu karakteri Timothy Bateson seslendirdi.[55]

Filmin Türkçe sürümünde Harry Potter'ı Oğuzhan Akalın, Ron Weasley'i Keremcan Köse, Hermione Granger'i Hazal Erdal ve Sirius Black'i Murat Şen seslendirdiler.[56]

Harry Potter

Harry Potter'ı canlandıran Daniel Radcliffe

Harry'nin yaz boyunca en yakın arkadaşlarından kendini kopmuş hissetmiştir çünkü bilmediği bir nedenle Ron ve Herminone koca bir yaz boyunca ona hiç mektup yazmamışlardır; bu hem incitici, hem de, özellikle de bir önceki yılda yaşadığı çalkantılı ve trajik olaylarını düşünülecek olursa, ilginçtir. Duruşmada ve okulda Dumbledore'un ondan uzak durması da Harry'yi şaşırtmıştır. Dumbledore karakterini canlandıran Michael Gambon bu konuda şunları söylemiştir:

Harry, Dumbledore’u kendi güvenli limanı olarak görüyor, ama bu filmde güvenli limanında da suların biraz çalkantılı olduğuna tanık oluyor. Dumbledore’un gücü ciddi anlamda tehdit altında, ama bu durum onu daha insani kılar, öyle değil mi? Bu sayede karakterin farklı bir katmanını daha ortaya çıkarma imkânı bulmak ilginç bir deneyimdi.[8]

Bakanlığın ve Gelecek Postasının Harry'yi yalancı göstermesi Harry'yi yalnız ve dışlanmış hissetmesine yol açmıştır. En iyi arkadaşları Ron ve Hermione’nin yardım ve destek önerilerine ayak diretir çünkü yaşadıklarını kimsenin anlayamayacağını düşünmektedir. Ron ve Herminone’nin cesaretlenmesiyle okuldaki bazı arkadaşlarına gizli toplantılarla Karanlık Sanatlar’a karşı kendilerini korumaları için gerekli büyüleri öğreterek kendi öz güveni sağlamıştır. Cho Chang ile öpüşerek kitabın yazarı J. K. Rowling karakterin artık büyüdüğünü ortaya koymuştur.

Karakteri canlandıran Daniel Radcliffe filmin sonu için:

Harry fark ediyor ki Voldemort’un yandaşları ve gücü olsa da, sonuçta Harry’nin sahip olduğu şeye asla sahip olamayacak. Bu, arkadaşlarının gerçek ve koşulsuz sadakati

demiştir.[8]

Başarıları

Yorum ve görüşler

Film hakkındaki incelemeler genel olarak olumludur. Britanya'nın The Telegraph gazetesi film için "En karanlık ve en iyi film" olarak yorumda bulunmuştur.[57] New York Daily News gazetesi filme 4 üzerinden 4 yıldız vererek filmi serinin en iyi filmi ve "Potter bağımlıları yönetmen Yates'in, özen ve saygıyla J. K. Rowling'in geniş evrenini yansıttığına sevinecek" diyerek gazetesine yansıtmıştır.[58] The Sunday Mirror filme 5 üzerinden 4 yıldız vererek, filmi "karanlık, lezzetli, zevkli ve mutlaka görülmesi" gereken bir film olarak göstermiştir.[59] Sinema haberleri yayınlayan Empire dergisinin Ağustos baskısında film "serinin en heyacanlı, gerilimli ve aksiyon yüklü filmi" olarak tanıtılmıştır.[60] Müzik kanalı MTV'nin sitesinde yayınlanan bir makalede aralarında Örümcek Adam 3, Fantastik Dörtlü gibi iddialı yapımlarında bulunduğu listede, Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı daha vizyona girmeden izlenmesi gereken bir numaralı film olarak seçilmiştir.[61] Londra'da yayınlanan Times gazetesi üç ana aktörün kendi karakterlerinin duygularını tam olarak ifade edemediğinden hayal kırıklığı yarattığını ve bu durumunda filmin en zayıf noktası olduğunu ifade etmiştir.[62]

Rolling Stone dergisi üç başlıca aktörün başarısını övmüştür ve özellikle Radcliffe için "Filmin en sevindiren kısımlarından biri Daniel Radcliffe'in Harry rolü ile seyirci karşısında büyümesidir. Sürekli rahatsız eden kabuslar karakteri derinleştirmiştir. Yumuşaklıktan korkunçluğa bütün esaslara dokunmak Daniel için sansasyonel bir performanstır." demiştir. Ayrıca Rolling Stone incelemesinde filmi önceki dört filmden daha iyi olduğunu belirtmiştir.[63]

Milliyet gazetesinin sinema eleştirmeni Alin Taşçıyan film için "Yates'in öyküyü kalabalık olan Harry Potter camiasında ayrıntılara takılmadan olabildiğince yüksek tempolu biçimde anlattığını" söylemektedir.[64] Yeni Şafak gazetesi filmi "serinin en soğuk filmi" olarak gösterip "seriye bir bütün olarak ve daha serinkanlı bakabilenleri çok da kesmeyecek bir bölüm" olarak yorumlamıştır.[65]

Sinema ve televizyon filmleri, film yıldızları ve dizileri hakkında bilgiler barındıran veritabanı olan IMDb'de film 44,657 oyla 10 üzerinden 7,7 almıştır. [65]

Gişe başarısı

Film gösterime girdiği andan itibaren 2 haftada dünya çapında 558 milyon $ gişe hasılatı elde etti.[66] Yoldaşlık 11 Temmuz çarşamba günü gösterime girdiği 29 ülkede 29,2 milyon dolarlık açılış hasılatıyla uluslararası gişe rekorlarını eline geçirmiştir. Film Hollanda ve Belçika’da sektörün en büyük; Fransa, İtalya ve Brezilya’da ise ikinci en büyük açılış hasılatını elde etti. Ayrıca Warner Bros. Pictures’ın en yüksek geceyarısı hasılatı, en yüksek günlük hasılatı ve bugüne kadarki en yüksek “Harry Potter” açılış hasılatı rekorlarını ele geçirdi.[67]

Filmi Türkiye'de gösterime girdiği ilk gün 80.000 kişi izlemiştir ve serinin Türkiye'deki en yüksek ilk gün açılışını gerçekleştirmiştir.[68] Türkiye'deki beşinci haftasında 620.520 seyirci sayına ulaşmıştır.[69]

Yoldaşlık Birleşik Devletler'de 280,8 milyon dolar(£ 140,1 milyon) ve Birleşik Krallık'ta 92,7 milyon dolar (£46,2 milyon) hasılat elde etmiştir. Bu hasılat Birleşik Devletler'de en yüksek üçüncü Potter filmi Birleşik Krallık'ta ise en yüksek hasılat yapan Potter filmi olmuştur. Diğer ülkelerde 502,3 milyon dolar (£253,5 milyon) hasılat yapmıştır. Bunlarla birlikte dünyaçapında toplamda $874,8 milyon dolar (£436,6)'dan fazla hasılat elde etmiştir.[70] Ayrıca film vizyona girdiği 54. gününde tüm dünyada 928 milyon Amerikan Doları hasılat elde etmiştir. Bu da filmi şu ana kadarki 2007 yılında tüm dünyada en çok izlenen 2. filmi ve tüm zamanların en çok izlenen filmler listesinde de 10. sıraya taşımıştır. Ayrıca tüm zamanların en çok hasılat yapan filmleri listesinde 6. sıraya yerleşmiştir.[21]

Aday gösterildiği ya da kazandığı ödüller

Film Saturn Ödüllerine 9 dalda aday gösterilmiştir. Bunlar En İyi Yönetmen, En İyi Fantastik Film,En İyi Kostüm, En İyi Makyaj, En İyi Müzik, En İyi Genç Oyuncu (Daniel Radcliffe), En İyi Görsel Efektler, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Imelda Staunton) ve En İyi Senaryo dallarıdır. Film ayrıca 2008 BAFTA Ödülleri'ne En İyi Özel Efekt ve Best Production Design kategorilerinde ödüle aday gösterilmiştir.

Yıl Sonuç Ödül Kategori Notlar
2007 Aday(Kazanamadı) MTV Film Ödülleri Best Summer Movie You Haven't Seen Yet Bu kategori ilk kez 2007'de açılmıştır.
2007 Kazandı Golden Trailer Ödülleri 2007 Yazının Gişe Filmleri En İyi Fragman
2007 Kazandı National Movie Awards En İyi Aile Filmi Ayrıca Emma Watson ve Daniel Radcliffe “En İyi Oyuncu” dallarında ödül almıştır.
2007 Kazandı Teen Choice Ödülleri "Dram, Macera dalında en iyi film" ve "En İyi Yaz Filmi" Ödüller halk oylaması sonucu dağıtılmıştır.
2007 Aday SCREAM 2007 6 dalda aday gösterilmiştir. Spike Tv tarafından SCREAM 2007 ödülleri internet oylaması sonuçlanacaktır.
2007 Aday World Soundtrack Discovery Award Filmin müzikleri aday olmuştur. Sonuçlar 20 Ekim günü Belçika’ nın Ghent şehrinde açıklanacaktır.
2007 Aday Hollywood Ödülleri Yılın Hollywood Filmi Ödül töreni 23 Ekim'de yapılacaktır.
2007 Aday BAFTA Çocuk Ödülleri En İyi Film Ödül töreni 25 Kasım'da Londra'da yapılacaktır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. "Arşivlenmiş kopya". 1 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2007.
  2. "Section: Diary 19 December". 26 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2007.
  3. Grint, Rupert, David Heyman, Emerson Spartz (8 Temmuz 2007). OOTP US Premiere red carpet interviews. MuggleNet. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2007.
  4. "Potter Power!". Time For Kids. 1 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2007.
  5. Puig, Claudia (27 Mayıs 2004). "New 'Potter' movie sneaks in spoilers for upcoming books". USA Today. 23 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2007.
  6. "JK 'loves' Goblet Of Fire movie". BBC Newsround. 7 Kasım 2005. 17 Mart 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2007.
  7. Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı kitabı
  8. "Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı". Ntvmsnbc. 10 Ağustos 2007. 11 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2007.
  9. "Screenwriter will sit out one 'Potter'". 2 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2007.
  10. "New Interactive OotP Set Preview Photos on MSNBC". The Leaky Cauldron. 9 Şubat 2007. 27 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2007.
  11. ""Hooper writes new themes for Potter" (PDF). 24 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2007.
  12. "Order of the Phoenix" Soundtrack Due July 10
  13. National Geographic KIDS dergisi Mayıs sayısı s.23
  14. Grawp to be Live Actor Animated Character in OotP
  15. "Trick Out Your Broom" at OotP Video Game Preview Events
  16. Oscars signal boom (except for Scots)
  17. Newgen, Heather (25 Haziran 2007). "Harry Potter 5 Set Visit - Production Designer Stuart Craig". ComingSoon.net. Erişim tarihi: 26 Haziran 2007.
  18. ""Empire" Magazine Feature on OotP". The Leaky Cauldron. 24 Mayıs 2007. Erişim tarihi: 26 Haziran 2006.
  19. "Order of the Phoenix Filming". HP4U News. 2 Ağustos 2006. Erişim tarihi: 23 Ekim 2006.
  20. Bielik, Alain (1 Ağustos 2007). "Order of the Phoenix: Escalating Potter VFX -- Part 1". VFX World. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2007.
  21. "Beşinci Filmin Efekt Çalışmaları". HPFF.net. 22 Ağustos 2007. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2007.
  22. Waxman, Sharon (15 Ekim 2006). "Cyberface: New Technology That Captures the Soul" (registration required). The New York Times. s. E1. Erişim tarihi: 19 Nisan 2007.
  23. "Sunrise Behind the Scenes of Order of the Phoenix". The Leaky Cauldron. 3 Mart 2006. Erişim tarihi: 23 Ekim 2006.
  24. "New Privet Drive Set Photos from OotP". The Leaky Cauldron. 4 Temmuz 2006. Erişim tarihi: 24 Şubat 2007.
  25. "Leaky Mug: Order of the Phoenix Set Report". The Leaky Mug. 24 Kasım 2006. Erişim tarihi: 24 Şubat 2007.
  26. "Yates comments on OOTP hold-up". MuggleNet. 27 Mayıs 2005. 2 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2006.
  27. "Harry Potter and the Order of the Phoenix Film Locations". London Taxitour. 8 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2006.
  28. "Harry Potter and the Order of the Phoenix: Trailer". Warner Bros. 10 Eylül 2015 tarihinde kaynağından (QuickTime) arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2006.
  29. "Harry Potter and The Order of the Phoenix HBO sneak peek". HBO via YouTube. 23 Aralık 2015 tarihinde kaynağından (Adobe Flash Player) arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2006.
  30. "Kings Cross, Sunday Sept 3rd". HP4U News. 9 Eylül 2006. Erişim tarihi: 24 Ekim 2006.
  31. Twinch, Emily (6 Mart 2006). "Ski Sunday as snow blankets Scotland". The Daily Telegraph. Erişim tarihi: 1 Nisan 2007.
  32. "Harry Potter 5 Filming in the West Highlands". ComingSoon.net. 25 Mayıs 2006. Erişim tarihi: 23 Ekim 2006.
  33. Cornwell, Tim (24 Ocak 2007). "Oscars signal boom (except for Scots)". The Scotsman. Erişim tarihi: 24 Ocak 2007.
  34. "Order of the Phoenix August Set Report and Pictures". MuggleNet. 3 Ağustos 2006. 6 Kasım 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2006.
  35. Hi-res images from 'Phoenix'
  36. "Zümrüdüanka Yoldaşlığı kitaptakinden farklı". Ntvmsnbc. 8 Ağustos 2007. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2007.
  37. "Order of the Phoenix Trailer to Show on Happy Feet Website Monday November 20 at 3:00pm (EST)". The Leaky Cauldron. 2006. Erişim tarihi: 20 Kasım 2006.
  38. "New International Trailer for "Harry Potter and the Order of the Phoenix"". The Leaky Cauldron. 22 Temmuz 2007. Erişim tarihi: 22 Nisan 2007.
  39. ""Trick Out Your Broom" at OotP Video Game Preview Events". The Leaky Cauldron. 4 Haziran 2007. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2007.
  40. "Brezilya'dan DVD Yayın Tarihi". seherbaz.com. 27 Ağustos 2007. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2007.
  41. "Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı Sektörün ve Stüdyonun Rekorlarını Kırıyor". sinema.com. 2007. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2007.
  42. "Fans brave rain for Potter stars". BBC. 3 Temmuz 2007. 2 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2007.
  43. "HARRY POTTER AND THE ORDER OF THE PHOENIX: Daniel Radcliffe, Rupert Grint and Emma Watson to Be Honored with Hand, Foot and Wand-Print Ceremony at Grauman's Chinese Theatre" (Basın açıklaması). Warner Bros. 22 Mayıs 2007. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2007.
  44. "Harry Potter'in İstanbul galası yapıldı". Zaman Gazetesi. 8 Ağustos 2007. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2007.
  45. "sinemalar.com". 10 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2007.
  46. Radikal gazetesi
  47. "Harry Potter and the Order of the Phoenix rated 12A by the BBFC". British Board of Film Classification. 24 Mayıs 2007. 8 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2007.
  48. 'Order of the Phoenix' receives a PG-13 rating in U.S
  49. "Harry Potter and the Order of the Phoenix rated 12A by the BBFC". 8 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2007.
  50. "Luna, Tonks, Umbridge, Mrs. Figg & Bellatrix have been cast". 27 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2007.
  51. "Potter exclusive: New Bellatrix". 5 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2007.
  52. Filming Begins for Harry Potter 5
  53. Warner Bros has denied rumors that the part of young Remus Lupin has been cast in Order of the Phoenix.
  54. Vineyard, Jennifer (25 Haziran 2007). "Kreacher Comfort: MTV Solves A 'Harry Potter' Mystery". MTV. 27 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2007.
  55. "Framestore brings centaurs to Harry Potter". DigitalArts. 17 Temmuz 2007. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2007.
  56. "Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı". 17 Temmuz 2007. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2007.
  57. Frederick, Charles (27 Haziran 2007). "Potter film is the best and darkest yet". The Telegraph. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2007.
  58. Bertram, Colin (8 Temmuz 2007). "'Phoenix' hot for Harry". New York Daily News. 30 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2007.
  59. Adams, Mark (1 Temmuz 2007). "Harry Potter and the Order of the Phoenix". The Sunday Mirror. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2007.
  60. Empire Dergisi Ağustos sayısı
  61. "'Harry Potter,' 'Pirates,' 'Die Hard': Buzz On 2007's Biggest Flicks". Mtv.com. 4 Ocak 2007. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2007.
  62. Lewis, Leo (28 Haziran 2007). "Harry Potter and the Order of the Phoenix: the first review". The Times. 6 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2007.
  63. Travers, Peter (29 Haziran 2007). "Harry Potter and the Order of the Phoenix". Rolling Stone. 26 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2007.
  64. Taşçıyan, Alin (10 Ağustos 2007). "Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı". Milliyet Gazetesi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2007.
  65. Güven, Ali Murat (10 Ağustos 2007). "Serinin en soğuk filmi". yenisafak Gazetesi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2007.
  66. "Harry Potter'ın rekor koşusu sürüyor". Ntvmsnbc. 7 Ağustos 2007. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2007.
  67. ""Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı" Sektörün ve Stüdyonun Rekorlarını Kırıyor". blogspot. 19 Temmuz 2007. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2007.
  68. "Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı"ndan En Yüksek Açılış". Sinemalar.com. 13 Temmuz 2007. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2007.
  69. "Box Office TR". beyazperde.com. 17 Ağustos 2007. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2007.
  70. "HARRY POTTER AND THE ORDER OF THE PHOENIX". Box Office Mojo. 7 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi.

Dış bağlantılar

Önce gelen:
Transformers
Box Office ABD
15-22 Temmuz 2007
Sonra gelen:
I Now Pronounce You Chuck & Larry
Önce gelen:
The Simpsons
Box Office TÜR
10-24 Ağustos 2007
Sonra gelen:
Ratatouille
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.