Drassyllus praeficus

Drassyllus praeficus, Gnaphosidae familyasından Avrupa'dan Orta Asya'ya kadar dağılım gösteren karıncamsı siyah ufak gececil bir örümcek türü.

Drassyllus praeficus
Bilimsel sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Chelicerata
Sınıf: Arachnida
Takım: Araneida
Alt takım: Araneomorphae
Üst familya: Gnaphosoidea
Familya: Gnaphosidae
Cins: Drassyllus
Tür: D. praeficus
İkili adlandırma
Drassyllus praeficus
(L. Koch, 1866)

Tarihçe

İlk kez 1866 yılında Alman entomolog (böcek bilgini) ve araknolog (örümcek bilgini) Carl Ludwig Koch (1778-1857) Melanophora praefica adıyla tanımlanan tür 2003 yılında Chatzaki, Thaler & Mylonas tarafından Drassyllus praeficus adıyla revize edilmiştir.

Teşhis anahtarı

Türün teşhis karakteri (Türkiye için) : Epijin kıvrımları orta yerde birleşerek yönü arkaya doğru olan bir ok ucu oluşturur[1].

Morfoloji

Dişi 5-5,5 mm, erkek 4,5–5 mm boyundadır. Arka orta gözler yandakilerden daha büyük, düzensiz ve neredeyse bitişiktir. Sırt yarığının ve bacak tarsuslarının sarı olması dışında bütün vücut soluk siyah renktedir. Prosoma merkezden yayılan çizgilere sahiptir. Tibia II bir veya iki ventral dikenli, metatarsi I ve II kaidede bir çift dikenlidir. Scopula kılları geniş fakat sonda keskince. Epijin üç parçalı, “S” seklindeki kıvrım parçaları birbirine bağlı, arka ortada birleşen kıvrımlar bir ok ucu oluşturur[1].

Habitat

Taş ve kurumuş toprak parçaları altında yaşar. Odun ve kütük altlarında da görülür[1]. Büyük Britanya'da daha çok kalkerli otlaklarda taş altlarında bulunsa da bazen yangından 6 ila 12 yıl sonrası kuru fundalıklarda da görülür. Her iki cinsiyetten erginlerine mayıs ayından haziran ayına kadar rastlanır[2].

Yayılımı

Orta Avrupa'dan Rusya'ya kadar dağılım gösterir[3]. Kuzeybatı ve Orta Avrupa'da yayılır. Büyük Britanya'da güney İngiltere'de görülür. 2002 yılında Kuzey Galler'de de tespit edilmiştir. İrlanda'da bulunmaz[2].

Türkiye'deki durumu

Türkiye'deki[4] 9 türünden biridir. Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinden kaydedilmiştir[1].

Kaynakça

  1. Zafer Sancak, Doğu Karadeniz Bölgesi örümceklerinin (Araneae) sistematik ve faunistik açıdan incelenmesi, Kırıkkale Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, yüksek lisans tezi, Aralık 2007
  2. "Summary for Drassyllus praeficus (Araneae)". 16 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2012.
  3. "The World Spider Catalog, Version 12.5 by Norman I. Platnick". 9 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2012.
  4. "Abdullah Bayram, Kadir Boğaç Kunt, and Tarık Danışman (2012), The Checklist of the Spiders of Turkey. Version 2012.1. Online at http://www.spidersofturkey.com". 15 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2012. |başlık= dış bağlantı (yardım)

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.