Cirit atma

Cirit atma, atletizm dallarından olan bir spordur. Atletizmdeki atma sporlarından olan cirit atma, cirit diye anılan aleti belli kurallar çerçevesinde en uzağa atma amaçlı spordur. Cirit; metal, fiberglas veya bazı durumlarda karbon fiber'den yapılır. Seyirciler ve görevliler için tehlikeli olabileceği için şartların sağlanmadığı turnuvalarda diğer atletizm dallarının aksine dışında yapılmadığı olmaktadır.

Cirit atma

Kurallar

İlk sekizdekilere üç hak daha verilir. Bu atışların en uzağa olanı yarışmacının bireysel derecesi olarak kaydedilir. Atışın geçerli olması için atletin belirli çizgiyi geçmemesi ve Cirit'in yerde ilk olarak ucunun temas etmesi şartı vardır. Cirit'in ucunun değdiği ilk nokta ile atış yapılan yerin arasındaki ölçü o atışın derecesi olur.

Cirit atmanın Disk atma, çekiç atma gibi diğer atma sporlarından en büyük farklarından biri atletin koşarak son noktaya gelip atmasına izin verilmesidir.

Tarihi

Matti Järvinen

Cirit atma sporu'na ilk kez 1908 yılında girilmiştir. Cirit atma bugün spor için kullanılsa da tarihte cirit, avlanma ve savaş amaçlı kullanılmıştır. Antik Olimpiyatlar'da bu sporun olduğuna dair bilgiler vardır. Aynı şekilde amaç maddeyi olabildiği kadar uzağa atmadır.

Dünya rekorları

Erkeklerde cirit atma dünya rekoru, 98.48 metre ile Çek Jan Železný'e aittir. Sporcu rekoru Jena, Almanya'da 25 Mayıs 1996'da kırmıştır.

Kadınlar için rekor ise, 72,28 metre ile Çek atlet Barbora Špotáková'ya aittir. Špotáková rekoru 13 Eylül 2008 tarihinde Almanya'nın Stuttgart kentinde kırmıştır.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.