Cezayir'de sansür

Cezayir'deki gazetecilerin çalışma koşulları, 1962 bağımsızlık savaşından bu yana gelişti. 1990'dan sonra, Basın Yasası kaldırılarak daha fazla basın özgürlüğü sağlandı. Ancak 1990'lardaki iç savaşla birlikte 70'ten fazla gazeteci Teröristler tarafından öldürüldü. Cezayir'de 1993 ile 1998 yılları arasında 60 gazeteci öldürüldü.

1990'lar-2000'ler

Cumhurbaşkanı Abdelaziz Buteflika birçok gazetenin kapatılması emrini verdi, Le Matin yöneticisi Mohammad Benchicou gibi gazetecileri hapse attı ve Buteflika'nın eleştirel bir biyografisinin yazarı ve diğer muhabirleri çoğunlukla Fransa'da sürgüne zorladı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler'in (Fransızca RSF) basın özgürlüğü endeksi, Cezayir için beş yıldan beri yaklaşık olarak 40 verilmiştir (rakam artmış olmasına rağmen, daha az basın özgürlüğü anlamına geliyor). RWF, L'Humanité gazetesinin yanı sıra, Cezayir'de yolsuzluğu kınamaktan iki yıl hapis cezasına çarptırılan Le Matin'in yöneticisi Mohammad Benchicou'nun hapse atılmasını kınadı. Benchicou, 2006 yılında PEN / Barbara Goldsmith Yazma Özgürlüğü Ödülü'ne layık görüldü .

Cezayir, Mohammad Benchicou'nun tutukluluğu dışında basın özgürlüğüne yönelik birçok saldırı gördü. La Tribune gazetesi 1996'da kapatıldı ve Sam blogu Mart 2006'da sansürlendi. El Watan, 1998'de Cezayir devletinin saldırılarına da maruz kaldı. RSF ve Gazetecileri Koruma Komitesi'ne (CPJ) göre, muhabirleri hem hükümet güçleri hem de İslamcı isyancılar tarafından hedef alındı. Liberté ve Le Matin'den gazeteciler Fransa'da sürgüne zorlandı.

Şubat 2007 Kayıplar Sempozyumu

Yetkililer, 7 Şubat 2007'de CFDA ( Collectif des familles de disparus en Algérie, Kayıp Kişilerin Aileleri Kolektifi), SOS Disparus, Djazairouna, ANFD (Associationational des familles de disparus) ve Somoud tarafından düzenlenen " Pour la Vérité, la Paix et la Conciliation " (For Truth, Peace and Conciliation) başlıklı bir sempozyumu engelledi. 1990'larda iç savaş sırasında meydana gelen "kaybolmalar" ile ilgili bir konferanstaki bu yeni sansür biçimi, ACAT-France ( Action des Chrétiens pour l'abolition de la torture ), Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu ( IFHR) ve Dünya İşkenceye Karşı Örgüt (WOAT) tarafından eleştirildi. Ayrıca, 29 Eylül 2006 tarihinde kabul edilen tartışmalı Barış ve Ulusal Uzlaşma Şartı'nın eleştirmenleri, avukatlar ve insan hakları savunucuları üzerinde mahkemeler de dahil olmak üzere çeşitli sindirme yöntemlerini kullanan yetkililer tarafından hedef alındı.

2020'ler

Nisan 2020'de El País, yetkililerin rejimi eleştiren Maghreb Emergent ve Radio M web sitelerini engellediğini bildirdi. Radio M'de çalışan ve 2019-2020 Cezayir protestolarını haber yapan gazeteci Khaled Drareni tutuklandı.[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. Peregil (11 Nisan 2020). "Argelia bloquea dos medios digitales críticos con el régimen". EL PAÍS (İspanyolca). Erişim tarihi: 11 Nisan 2020.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.