Bosna Krizi

Bosna krizi, 8 Ekim 1908 tarihinde Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'ın resmi olarak Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliğindeki Bosna-Hersek'i tek taraflı ilhak etmesinin ardından meydana gelen uluslararası bir krizdir. İlhak, 5 Ekim'de Bulgaristan'ın Osmanlı İmparatorluğu'ndan tek taraflı bağımsızlığını ilan etmesinin ardından gerçekleşmiş olup tüm Büyük Güçlerin ve Avusturya-Macaristan'ın Balkanlar'daki komşuları Sırbistan ve Karadağ'ın protestolarına yol açtı. Nisan 1909'da Berlin Antlaşması, olguyu yansıtmak ve krizi sona erdirmek amacıyla değiştirildi. Kriz, Avusturya-Macaristan ile Sırbistan, İtalya ve Rus İmparatorluğu arasındaki ilişkilerinin bozulmasına yol açtı. Osmanlı yönetimi ise II. Meşrutiyet sebebiyle etkisiz kalmış ve hukuken olmasa da ilhakı kabullenmek zorunda kalmıştır.

18 Ekim 1908 tarihli kapağında Le Petit Journal gazetesi Bosna krizi'ne temas eden kapağında I. Ferdinand'ı Bulgar Prensliği'ni, Avusturya-Macaristan İmparatoru Franz Joseph'i Bosna-Hersek'i ele geçirirken, II. Abdülhamid'i de Bosna-Hersek'i ararken tasvir etmiştir.

Kriz, Avusturya-Macar diplomatik zaferiyle sonuçlansa da, kriz I. Dünya Savaşı'na giden olaylardan biri olarak nitelendirilmiştir.

Kaynakça

  • "Protocol between Austria-Hungary and Turkey". The American Journal of International Law. 3 (4). 1909. ss. 286-89. doi:10.2307/2212637.
  • Albertini, Luigi (2005). The Origins of the War of 1914, volume I. New York: Enigma Books.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.