Banyabaşı Camii

Banyabaşı Camii, Osmanlı Devleti zamanında, bugünkü Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da inşa edilmiş cami.Günümüzde şehirdeki tek faal durumda olan camidir.

Banyabaşı Camii, Sofya
Banyabaşı Camisinin çevresi

Avrupa'nın en eski camilerinden biridir.Kuruluş tarihi hakkında çeşitli tarihler varsada 1566 yılını kabul etmek daha uygundur. Mimar Sinan tarafından tasarlanmıştır. En dikkat çekici özelliği geniş kubbesi ve minare yüksekliğidir.

Sofyanın tarihteki ilk yerleşim yeri olan antik kent [[Serdica]] 'da bulunmaktadır.

Seyfullah Efendi Camii de denir. Çeşitli kaynaklar kuruluş tarihini farklı göstermektedir. Evliya Çelebi'nin “Sofya’da en güzel minaresi olan cami” dediği söylenir.

5 asırlık cami birçok onarımdan geçmiştir.En son büyük onarım çalışmaları Türkiye'nin Sofya büyükelçiliğinin girişimleriyle Türkiye Cumhuriyeti tarafından gerçekleştirilmiştir.

Tuğla taş sıraları ile yadan geçmiştir.an olup, sütünlar yekpare ve koyu renktedir. Başlıklar çift ıstalaktitlidir. Tek kapı ufak bir taçla biten kesme taştan yapılmıştır. Kemer aynasında taş üstüne boya ile yazılmış, okunmayan kara bir yazı ve altında 974 (1566-1567) tarihi vardır.

olan cami yapılan birçok onarımlar ile getirilmiştir. Son temel onarımı Türkiye Büyükelçisi Fethi Bey tarafından finansa edilerek 1920’li yıllarda yapılmıştır. Depremlerden çatlamış olan mermer minber o zaman değiştirilmiştir. Gerek totalitarizm zamanında, gerekse de demokrasi geldikten sonra yapılan sıva, boya, tabandan ısıtma sistemi tesisleri ise, daha fazla çeşitli Arap, Türk vakıflarının, ayrı ayrı hayırseverlerin himmetiyle gerçekleştirilmiştir. Bugünkü haliyle Cami cuma günleri 700, bayramlarda ise 1200’ün üzerinde cemaat toplamaktadır.

2006 mayısında Bulgaristan'da ırkçı görüşleriyle tanınan ATAKA partisinin üyeleri camiye sıgmayıp avlusunda ve kaldırımda cuma namazı kılan cami cemaatine karşı ırkçı ve şiddet içeren eylem düzenlemiştir.

Camiye yaklaşık 20 metre uzaklıkta olan Serdica metro durağı ile kolayca ulaşılabilinir.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.