Yusuf Şahin

Yûsuf Şâhîn veya, isminin uluslararası camiada kullanılan yazımı ile, Youssef Chahine (Arapça: يوسف شاهين; d. 25 Ocak 1926 - 27 Temmuz 2008), Mısırlı sinema yönetmeni. İlk rolünü Chahine'in 1954 tarihli Yanan Güneş filminde oynamış olan Ömer Şerif'i keşfeden yönetmen olarak anılır. Ayrıca, çeşitli ülkelerden 11 yönetmenin her birinin ayrı birer bölümünü çektiği [not 1] ve Cannes Film Festivali özel ödülü kazanmış 11 Eylül filminin de yönetmenlerinden biriydi.

Youssef Chahine
Y. Chahine (1986)
Doğum 25 Ocak 1926
İskenderiye, Mısır Krallığı
Ölüm 27 Temmuz 2008 (82 yaşında)
Kahire, Mısır
Meslek Film yönetmeni

Kariyeri

Gabriel Youssef Chahine, Mısırlı Hristiyan bir ailenin çocuğu olarak 1926'da İskenderiye'de dünyaya geldi. Mısır'daki bir Katolik okulunda başladığı öğrenimini, Victoria College, İskenderiye Üniversitesi ve Pasadena Playhouse'da sürdürdü. Mısır'a dönüşünde film yönetmenliği kariyerine başladı ve 1950 tarihli ilk filmi Baba Amin 'i takip eden Nil Çocuğu filmi ile Cannes Film Festivali'ne davet edildi. 1970'te Tunus Kartaca Film Festivali'nde aldığı büyük ödül, 1978'de Neden İskenderiye? filmi ile Berlin Film Festivali'nde aldığı Altın Ayı ödülü kariyerini süsleyen diğer kilometre taşları oldu. Otobiyografik bir dörtlünün ilk parçasını oluşturan bu son filmini, Bir Mısır hikâyesi (1982), Yine ve yine İskenderiye (1990), ve İskenderiye-New York (2004) filmleri izledi. Otobiyografinin bu son kesiti ile filmin yapımcısı Humbert Balsan 2004 Cannes Film Festivali'ne davet edildi ve fil festivale katıldı. Filmlerinin bazılarında küçük roller de oynadı.

Sinemanın yanı sıra tiyatro alanında yönetmenlik de yaptı ve yazar olarak da ismini duyurdu. 1992'de Comédie-Française'de Albert Camus'nün Caligula'sını yönetti ve büyük başarı kazandı. Aynı Yusuf'un öyküsünden esinlenerek yazdığı Göçmen anlatısını yayınladı ve bu eserini 1994'te filme de çekti. Film ülkesi Mısır'da tartışmalara yol açtı. 1997'de toplam 5 kez davet edildiği Cannes Film Festivali'nin 50. yıldönümünde kariyer başarı ödülü kazanan yönetmen oldu. Son filmi 2007 tarihli Kaos aynı yılın Venedik Film Festivali'nde açılış filmi olmuştu.

Youssef Chahine, bir ayı geçen bir koma döneminden ve Mısır'da ve Paris'teki hastanelerde tedavisinden sonra döndüğü Kahire'deki evinde 27 Temmuz 2008'de vefat etti.

Kaynakça

Genel
  • Yeres, Artun (derleyen) (2004). "Göstermenin Sorumluluğu". İstanbul: Donkişot Yayınları. s. 443. ISBN 975-6511-25-7
Notlar
  1. Bu yönetmenler, filmdeki bölümlerinin sırasına göre, Samira Makhmalbaf (İran), Claude Lelouch (Fransa), Youssef Chahine (Mısır), Danis Tanović (Bosna-Hersek), Idrissa Ouedraogo (Burkina Faso), Ken Loach (Birleşik Krallık), Alejandro González Iñárritu (Meksika), Amos Gitaï (İsrail), Mira Nair (Hindistan), Sean Penn (ABD), Shohei Imamura (Japonya'dır)

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.