Yerapetra

Yerapetra (Modern Yunanca: Ιεράπετρα, Kutsal Taş; antik ismi: Ἱεράπυτνα Hierapytna[1]) Girit'in güney sahilinin ve aynı zamanda da bağlı bulunduğu, Girit'in 4 idari bölümünden biri olan Laşit (Lassithi) ilinin (nomos) (il merkezi Ayanikola - Agios Nikalaos) en büyük yerleşim merkezi (2001 nüfusu 23800).

Ierapetra  
Ιεράπετρα

Limandan görünüşü
Konum
Koordinat 35°0′K 25°44′D
Zaman dilimi
Yaz (YSU):
DAZD (UTC+02.00)
DAYZD (UTC+03.00)
Rakım (min-maks):0 - 18 m  (0 -  59 ft)
Yönetim
ÜlkeYunanistan
Coğrafi bölge: Crete
Vali: Theodosios Kalantzakis
(01 Eylül 2014)
Nüfus İstatistikleri (2011'e göre)
Kodlar
Posta Kodu: 72x xx
Alan Kodu: 284x0
Plaka Numarası: AN
İnternet Sitesi
www.ierapetra.gr
Yerapetra
Chrissi adası

Kasaba iki ayrı bölümden oluşmaktadır: "Kato Mera" (Osmanlı Devleti dönemi mahallesi) ve "Pano Mera". Karşısında, 9 mil mesafede, ıssız, ancak büyükçe (5 km. uzunluğunda ve 1 km. genişliğinde) "Eşek Adası" ("Gaidhouronisi"; günümüzde ismi turizme hitaben Krissi - "Altın Ada" olarak değiştirilmiştir) bulunmaktadır ve ada günümüzde bir doğal sit alanıdır. Yerapetra, kumsalları, tarihi, kültürel ve doğal dokusu ve sakinliği gibi turistik argümanlarıyla giderek daha geniş bir turist kitlesi tarafından keşfedilen ve bu bağlamda gelişmekte olan bir merkezdir. Bir diğer önemli gelir kaynağı da seracılıktır.

Rivayete göre, Temmuz 1798'de Mısır seferine giden Napolyon Bonapart donanmasının küçük bir kısmıyla Yerapetra'da mola vermiş ve burada bir ailenin yanında bir gece kalmıştır. Bu ev hala ayaktadır ve "Napolyon Evi" olarak ziyaretçilere açıktır. Ayrıca, Zorba filminin meşhur final sahnesindeki Anthony Quinn'in sirtaki dansı Yerapetra plajında çekilmiştir. Limandaki kale, Kato Mera mahallesindeki eski Osmanlı evleri, bugün konservatuvar olarak kullanılan cami, bugün müze olarak kullanılan Türk Mektebi varlığını sürdürmektedir. Kıbrıs hesaba katılmazsa, Yerapetra Avrupa'nın en güneyinde bulunan kasabadır.

Galeri

Kaynakça

  1. Hierapytna pytna - My library - Google Books. Books.google.com. 12 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2013.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.