Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi, Yıldız Teknik Üniversitesi'nin Davutpaşa Kampüsünde bulunmaktadır. Çevre mühendisliği, inşaat mühendisliği ve harita mühendisliği olmak üzere üç bölümden oluşur. Her bölümün birinci ve ikinci öğretim programları yer almaktadır. Dekanı Prof. Dr. Ahmet Demir'dir.[1]

Bölümler

İnşaat mühendisliği

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Türkiye'nin en eski ikinci inşaat mühendisliği bölümüdür ve tarihi Yıldız Teknik Üniversitesi'nin tarihi ile özdeştir. Üniversite, eğitime 1911 yılında Kondüktör Mektabi Alisi adı altında başlamış, kuruluşu 1923'ten sonra Nafia Fen Mektebi adı altında devam etmiştir. Adı, 1937'de İstanbul Teknik Okulu'na, 1969'da İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi'ne, 1982'de Yıldız Üniversitesi'ne ve son olarak 1992'de Yıldız Teknik Üniversitesi'ne değiştirilmiştir. Halen İnşaat Mühendisliği Bölümü'ne kayıtlı 1.450 lisans ve 270 lisansüstü öğrencisi bulunmaktadır.

İnşaat Bühendisliği Bölümü geoteknik, hidrolik, mekanik, ulaştırma, yapı, yapı işletmesi ve yapı malzemeleri olmak üzere yedi anabilim dalı içerir. Lisans eğitimi, birinci öğretimde 08:00-15:50 saatleri arasında ve ikinci öğretimde hafta içi 16:00-21:50 ile Cumartesi 09:00-12:50 arasında olmak üzere iki ayrı programda yürütülür. Bölüm, Fen Bilimleri Enstitüsü ile birlikte geoteknik, hidrolik, kıyı ve liman mühendisliği, mekanik, ulaştırma ve yapı mühendisliği alanlarında yüksek lisans ve doktora programları yürütmektedir.

Bölüm öğrencilerinin eğitimine katkı sağlayan, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin deneysel çalışmalarını yürüttükleri ve aynı zamanda çeşitli araştırma projelerinin yürütüldüğü çalışır durumda 6 adet laboratuvar mevcuttur. Bunlar zemin mekaniği laboratuvarı, hidrolik ve kıyı liman mühendisliği laboratuvarı, yapı laboratuvarı, yapı malzemeleri laboratuvarı, ulaştırma laboratuvarı ve jeoloji laboratuvarlarıdır.

Erasmus ortakları Portsmouth Üniversitesi (İngiltere), La Rochelle Üniversitesi (Fransa), Lizbon Teknik Üniversitesi (Portekiz), Çek Prag Teknik Üniversitesi (Çek Cumhuriyeti), Halmstad Üniversitesi (İsveç), Vilnius Gediminas Teknik Üniversitesi (Litvanya) ve Braunschweig Teknik Üniversitesi'dir (Almanya).

Spinnaker Grubu, 15-20 Temmuz 2006 tarihleri arasında İngiltere'nin Portsmouth Üniversitesi'nde Yıldız Teknik Üniversitesi dahil çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin katılımıyla yapılan konferansın sonunda oluşumuna karar verilen konseydir. Üyeler arasında hızlı iletişim, ikili ve çoklu bilimsel ve akademik ilişkiler ve ortaklıklar kurulması amacıyla kurulmuştur.

Harita mühendisliği

1949 yılında Yıldız Teknik Okulu'nda Harita ve Kadastro Programı altında, Türkiye'de kadastro haritalarının hazırlanmasında çalışacak mühendisler yetiştirmek amacıyla eğitim ve öğretime başlamıştır. Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü, alanında kurulan ilk bölüm olma özelliği taşımaktadır. Lisans programının yanında, harita mühendisliği anabilim dalına bağlı iki farklı programda lisansüstü eğitimi verilmektedir. Bölümde 10 profesör, 8 doçent, 10 yardımcı doçent, 23 araştırma görevlisi, 1 uzman, 1 tekniker, 1 teknisyen, 1 sekreter ve 2 hizmetli ile eğitim öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.

Çevre mühendisliği

Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü, 1989 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi bünyesinde kuruldu. 2010 yılında 18. mezunlarını vermiştir. 20 Eylül 2010 tarihi itibarıyla 5 profesör, 4 doçent, 11 yardımcı doçent, 17 araştırma görevlisi, 1 uzman, 1 teknisyen ve 2 idari personel olmak üzere toplam 41 kişilik bir kadro ile eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme faaliyetlerini sürdürmektedir.

Kaynakça

  1. Yönetim 3 Kasım 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi. 30 Ekim 2013 tarihinde erişildi.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.