V. Mithridatis

V. Mithridatis (Μιθριδάτης ὁ εὐεργέτης –Hayırsever Mithridatis anlamında); 7. Pontus kralı. Babası I. Farnekes, annesi Selevkoslu Nysa’dır. Amcasının M.Ö. 150 yılında veliaht bırakmadan ölmesi üzerine Pontus kralı olmuştur. M.Ö. 152 yılından sonraki bir tarihte Selevkos İmparatoru IV. Antiokhos Epiphanēs’in kızı VI. Leodike ile evlenmiştir.

Euergetes (Hayırsever) Mithridatis
Mithridates’in terakotadan yapılmış heykeli
Pontus Krallığının 7. Kralı
Hüküm süresi M.Ö. 150-120
Önce gelen IV. Mithridatis
Sonra gelen VI. Mithridatis
Eş(leri) Leodike (Selevkos Prensesi) (IV. Antiokhos Epiphanēs’in kızı)
Çocukları Leodike ( Kapadokya Kraliçesi-VI. Ariarathes’in eşi), VI. Mithridatis, Mithridates Chrestus, Leodike (Kardeş eş-VI. Mithridatis’in eşi)
Hanedan Mithridates Hanedanı
Babası I. Farnekes
Annesi Selevkoslu Nysa
Ölüm 120
Sinop

Roma Cumhuriyeti ile olan iyi ilişkilerini sürdürerek onlara Üçüncü Pön Savaşı (M.Ö. 149-146) ile Pergamon Kralı Aristonikosla M.Ö. 131-129 yıllarında yapılan savaşlarında yardımda bulundu. Desteklerinden dolayı Pergamon Krallığını ilhak eden Roma’nın konsülü Manius Aquillius’un Anadolu topraklarını düzenleme çalışmaları kapsamında Frigya ve Galatya toprakları kendisine verildi. Roma Senatosu bu durumu kabul edip onaylamasa da Frigra topraklarındaki Pontus hakimiyetini hükümdarlığı süresince sürdürebildi.

Kapadokya Krallığındaki iç karışıklığa müdahale ederek buraya düzenlediği sefer sayesinde bazı toprak kazanımları elde etti.

Roma ile iyi ilişkileri olmasına rağmen, Anadolu’daki Roma ilerleyişine karşı kara ve deniz ordusunu güçlendirme çalışmalarında bulundu.[1]

M.Ö. 120’de Sinop’ta düzenlenen bir ziyafette suikast sonucunda zehirlenerek öldürülmüştür. Kendisine suikast düzenleyenler kesin olarak bilinmemekle birlikte Roma ya da karısı VI. Leodike’nin bu suikastte rol aldıkları yönünde düşünceler bulunmaktadır. Ölümünden sonra oğullarının küçük yaşta olması nedeniyle karısı VI. Leodike naip olarak krallığı yönetmeye başlamıştır.

Kaynakça

  1. Bakır, A., Aksoy, F., "Roma Hâkimiyetine Kadar Sinop Şehri", CAPPADOCIA JOURNAL OF HISTORY AND SOCIAL SCIENCES, Sayı:11, Sayfa:46 Yıl:2018. URL: http://www.cahij.com/files/cahij_arsiv/1179306266_Abdulhalik%20BAKIR-Fatih%20AKSOY-s.25-64.pdf. Erişim: 2020-1-1
Önce gelen:
IV. Mithridatis
Pontus kralı
y. MÖ 150 - y. MÖ 120
Sonra gelen:
VI. Mithridatis
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.