Token ring

Token ring, OSI modelinin data link kısmında bulunan protokollerin üzerinde barındırabileceği bir yerel ağ teknolojisidir. "Token" isminde 3 bayt'tan oluşan özel bir yapı halkanın tamamını dolaşır.

İnternet iletişim kuralları dizisi

OSI modeli

Katman İletişim kuralları
7. Uygulama katmanı HTTP, DNS, SMTP, FTP, TFTP, UUCP, NNTP, SSL, SSH, IRC, SNMP, SIP, RTP, Telnet, ...
6. Sunum katmanı ISO 8822, ISO 8823, ISO 8824, ITU-T T.73, ITU-T X.409, ...
5. Oturum katmanı NFS, SMB, ISO 8326, ISO 8327, ITU-T T.6299, ...
4. Ulaşım katmanı TCP, UDP, SCTP, DCCP, ...
3. Ağ katmanı IP, IPv4, IPv6, ICMP, ARP, İnternet Grup Yönetim Protokolü, IPX,...
2. Veri bağlantısı katmanı Ethernet, HDLC, Wi-Fi, Token ring, FDDI, PPP, L2TP...
1. Donanım katmanı ISDN, RS-232, EIA-422, RS-449, EIA-485, ...

Giriş

Halka topolojisi gibi data bir halka istasyonundan, sonraki istasyona tüm ağı dolaşmış olduğu bilgisine bakılarak iletilen yapıya sahiptir. Bu "token passing" mekanizması, ARCNET, Token bus ve FDDI paylaşır.

Fiziksel olarak "token ring", aktif hublarla birbirlerine yıldız topolojisindeki gibi bağlantılıdır. Ancak aktif hubların birbirleri ile olan bağlantı şekli ise halka topolojisini çağrıştırmaktadır. Bu yüzden mantıksal halka oluşur.

İlk ürün çıktığında 4mbit/s hızındaydı. 1989'da IBM 16mbit/s hızındaki token ring'i tanıttı ve 802.5 standart olarak bu teknolojiyi destekledi. Apollo computer ve proteon şirketleride kendi token ringlerini tanıttılar( apollo token ring 12 mbit/s pronet 10mbit/s ) ancak IBM'in teknolojisine uygun değillerdi.

Her bir istasyon özel token yapısını en yakın komşusuna iletir veya tekrarlar. Bu "token passing" süreci paylaşılmış "ring media" kısmına erişip karar verilir.İstasyonlar sahip oldukları verileri göndermeden önce ilk olarak "token'ı" ele geçirmeleri gereklidir. Token ring ağı normalde ağ medyasında diferansiyel manchester kodlaması kullanılır.

Token yapısı

İstasyonlardan hiçbiri veri göndermiyorken, özel token yapısı (verisi) ağda dolaşır. Bu özel token yapısı, bir istasyon verilerini göndermek istediğinde token yapısını kendi veri yapısına çevirir. Gönderdiği veri yapısı kendisine geri gelince, yapıyı tekrar token'a çevirir. Eğer gönderim hatası oluşursa, token yapısının ağda olmaması ya da birden çok olması durumunda etkin monitör (active monitor ) olarak adlandırılan özel istasyon tarafından sorun bulunur. Token'lar silinir ya da önemliyse yeniden eklenir.

4 mbit/s hızındaki token ring ağında sadece 1 adet token dolaşabilirken 16 mbit/s hızındakinde birden çok token ağı dolaşabilir.

Token ring yapısının formatı

Token ring yapısı, media access control (MAC) yapısı veya üst katman protokollerinin ve uygulamalarının veri yapısı için kullanılan, token yapısının genişletilmiş versiyonudur.
Token ring ve IEEE 802.5 iki temel yapı tipini destekler:

Token'lar ve veri/komut yapılarıdır.
Tokenlar3 bayt uzunluğundadır ve başlangıç sınırlayıcısı, erişim kontrol baytı ve bitiş sınırlandırıcısından oluşurlar. Veri/komut yapısının boyutu, verilerin olduğu alanın boyutuna bağımlı olarak değişir. Veri yapısı üst katman protokollerinin bilgilerini taşır, while komut yapısı kontrol bilgisini kapsar ve üst katmandan veri bulundurmaz.

Token ring 100base-tx donatımı ve CAT5 UTP kablolarla fiziksel halka bağlantısı yapılır.

Veri/komut yapısı

SD AC FC DA SA PDU from LLC (IEEE 802.2) CRC ED FS
8 bits 8 bits 8 bits 48 bits 48 bits up to 18200x8 bits 32 bits 8 bits 8 bits

Token yapısı

SD AC ED
8 bits 8 bits 8 bits

Abort yapısı

SD ED
8 bits 8 bits

Kaynakça

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.