Thanatus formicinus

Thanatus formicinus, Philodromidae familyasının Holarktik bölgede yaşayan bir örümcek türü. Türkiye'de de bulunur.

Thanatus formicinus
Bilimsel sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Chelicerata
Sınıf: Arachnida
Takım: Araneida
Alt takım: Araneomorphae
Üst familya: Thomisoidea
Familya: Philodromidae
Cins: Thanatus
Tür: Th. formicinus
İkili adlandırma
Thanatus formicinus
(Clerck, 1757)

Tarihçe

İlk kez 1757 yılında İsveçli entomolog (böcek bilgini) ve araknolog (örümcek bilgini) Carl Alexander Clerck (1709-1765) tarafından Araneus formicinus adıyla tanımlanan tür 1837 yılında Alman entomolog ve araknolog Carl Ludwig Koch (1778-1857) tarafından Thanatus formicinus adıyla revize edilmiştir.

Teşhis anahtarı

Türün teşhis karakteri (Türkiye için) : Boy uzunluğu 5–12 mm, vücut açık kahverengi ve kirli sarı tüylerle örtülü; epijinin boyu eninin en az iki katı kadar; palpal organ yuvarlak[1].

Morfoloji

Dişi 6,9–12 mm, erkek 5,2-7,4 mm boyundadır[2]. Boy dişide 7–12 mm, erkekte 5–7 mm. Vücut açık kahverengi ve kirli sarı tüylerle örtülü, prosoma orta şeridi açık renkte ve paralel kenarlı. Opisthosoma dorsalinde ok ucu seklinde siyah bir şerit mevcut, bu şerit opisthosomanın orta yerine kadar uzanır, foliumun diğer kısımları açık kahverengi. Epijinin boyu eninin en az 2 katı kadar, epijin yan duvarları siyah kitinsi çıkıntılar seklinde. Tibial apophysis sivri biten kuvvetli bir diken şeklindedir, palpal organ yuvarlak[1]

Habitat

Otlaklarda uzun boylu otlar üzerinde veya sık otlar arasında görülür. Ancak bodur odunsu bitkiler üzerinde, yosunlar arasında veya toprak yüzeyinde de bu türe rastlanabiliyor[1]. Büyük Britanya'da Sphagnum, Molinia caerulea, Calluna vulgaris ve Erica tetralix üzerinde yaşar. Her iki cinsiyetten erginlerine mart ayından nisana kadar rastlanır[3].

Yayılımı

Holarktik bölgede yayılmıştır[4]. Batı ve Orta Avrupa'da yaygındır. Büyük Britanya'nın güneydoğusundan nadirdir ve İrlanda'dan kaydı yoktur[3].

Türkiye'deki durumu

Türkiye'deki[5] 12 türünden biridir. Doğu Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi ile Karadeniz Bölgesinde görülür.

Kaynakça

  1. Zafer Sancak, Doğu Karadeniz Bölgesi örümceklerinin (Araneae) sistematik ve faunistik açıdan incelenmesi, Kırıkkale Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, yüksek lisans tezi, Aralık 2007
  2. Nentwig W., T. Blick, D. Gloor, A. Hänggi & C. Kropf (2010): Araneae, Spinnen Europas (Bestimmungsschlüssel)
  3. Summary for Thanatus formicinus (Araneae)
  4. "The World Spider Catalog, Version 13.0 by Norman I. Platnick". 10 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2012.
  5. "Abdullah Bayram, Kadir Boğaç Kunt, and Tarık Danışman (2012), The Checklist of the Spiders of Turkey. Version 2012.1. Online at http://www.spidersofturkey.com". 15 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2012. |başlık= dış bağlantı (yardım)

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.