Telesiyej

Kayak merkezlerinde kurulu olanlar çoğunlukla sandalye şeklinde, kamplar ve yerleşim yerleri arasında çalışanlar ise çoğunlukla kabin şeklinde olan küçük bir teleferik tipidir. Kabin şeklinde olanlara bazı ülkelerde gondol ya da telekabin de denir. Bazı yerlerde aynı hat üzerinde hem sandalyeler hem de kabinler yer alabilmektedir. Telesiyejler sabit ve ayrılabilir klemli olmak üzere 2 tipe ayrılır. Sabit klemli telesiyejler en fazla 3 mt/sn hız ve 2/4/6 kişilik sandalyeler ile kullanılmaktadır. Yüksek hız ve kapasiteye sahip olan ayrılabilir klemli telesiyejler ise 6 mt./sn hız ve 4/6/8 kişilik sandalyeler ile kullanılabilir.

Bozdağ - Ödemiş kayak merkezinde bulunan telesiyej
Uludağ'da bulunan Kervansaray Telesiyeji ve Uludağ Kayak Merkezi'nin genel görünümü
Sarıalan-Çobankaya Telesiyeji (Uludağ)

Türkiye'deki en uzun telesiyej Bursa Uludağ'daki kamp alanları Sarıalan ile Çobankaya arasında kuruludur. Hattın uzunluğu 3.000 metredir. Bu telesiyej hem 2 kişilik kabinlerden, hem de yine iki kişilik sandalyelerden oluşmaktadır.23 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.