Taşlıca, Marmaris

Tarihçe

Marmaris ilçe merkezine yaklaşık 60 km uzaklıkta bulunan mahallenin 2 km güneyinde, Sindili ovasının doğusundaki Hisartepe ve çevresinde Phoenix antik kenti yer alır. Arkeolojik ve epigrafi veriler, Phoenix antik kentinde yerleşimsel aktivitenin en erken MÖ 5. yüzyılda başladığını ve Hellenistik dönemde Rhodos yönetimi altında sürdüğüne işaret etmektedir.[1] [2] Rhodos'un Birleşik Peraiası'nın bir parçası olan Phoenix, Roma imparatorluk ve Bizans dönemlerinde de varlığını sürdürmüştür.[3][4]

Bizans dönemi sonrasında, 13. yüzyıl ile birlikte Phoenix’in de içinde bulunduğu bölge, Türk hakimiyetine girmiş, bu tarihten itibaren merkezi Beçin’de bulunan Menteşe Beyliği tarafından idare edilmiştir.[5] Phoenix ve çevresi, Menteşoğlu İlyas Beyin ölümü sonrasında Sultan II. Murat tarafından 1424 yılında Devlet-i Aliyye-i Osmaniye’ye katılmıştır. Menteşe sancağı ve ona bağlı nahiyelerden müteşekkil olan bölgede 1831 yılında Sultan II. Mahmut döneminde yapılan nüfus sayımı, Osmanlı tebaası altında yaşayan Müslüman ve gayrımüslim ahalinin tespit edilmesini sağlamış ve köylere ilk kez muhtar atamaları yapılmıştır. Buna göre Menteşe sancağındaki Bayır, Bozburun, Söğüt, Fenaket (Phoenix), Usta ve Aleksi köylerine muhtar atamaları yapıldığı bilinmektedir. Söz konusu köylerin bulunduğu bölgeye ise Tarahya adı verilmiştir. Şer-i sicil kayıtlarında ve bölgedeki mezar taşlarında da bahsi geçen Tarahya/Darahiya, etimolojik bakımdan Yunanca Tracheia yani Taşlık anlamına gelir.[1] 1923 yılındaki mübadele döneminden sonra nüfusu azalan ancak 1950’li yıllara kadar Sindili ovası’nda yer alan Fenaket bu tarihten sonra günümüz Taşlıca köy merkezine taşınmıştır. 2009 yılındaki nüfus sayımına göre köy nüfusu 500 kişi kadardır.

Kaynakça

  1. Fraser, P.M. and Bean, G.E. (1954). The Rhodian Peraea and Islands. Oxford University Press.
  2. Str. Geogr. 14,2,2; 14,2,4.
  3. Antik coğrafyacı kenti ‘πολις Φοινικης κατα Ποδον’ olarak anmıştır; Steph. Byz., I331.2.
  4. Ptol. 5,2,11.
  5. Wittek, P. (1944). Menteşe Beyliği. Türk Tarih Kurumu Yayınları. 1944.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.