Türkiye-Yunanistan sınırı

Türkiye-Yunanistan sınırı 212 km kilometre olup Türkiye'nin en uzun yedinci sınırı olup, Lozan Antlaşması ile günümüze kadar gelmiş kara sınırıdır. İki ülkenin kara sınırları Meriç Irmağı'nın ağız kısmından başlar. Irmak yatağını izleyen sınırı, Türkiye-Yunanistan ve Bulgaristan sınırlarının kesişme noktasında, Kapıkule Sınır Kapısı'nın hemen yakınında son bulur. İpsala ve Pazarkule (Karaağaç) Sınır Kapıları sınır boyunda iki ülke arasında yer alan diğer gümrük kapıları ve geçiş güzergâhlarıdır. Yine günümüzde Lozan Anlaşması'na[1] aykırı olarak Rodos, Midilli, Sisam ve Sakız adası gibi Türkiye kıyılarına yakın olan büyükçe adalar Yunanistan tarafından silahlandırılmış ve buralarda askerî hava alanları kurulmuştur. Bu durum Türkiye sınır güvenliği için bir tehdit unsurudur. Kıbrıs Harekatı sonrası Kıbrıs Türkleri Türkiye garantörlüğünde tek taraflı bağımsızlık ilan ederek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulmuş, Yunanistan elinde bulunan adalarında kara sınırı olduğu iddia etmiş ve Ege adalarına 12 millik kara suları istemiş ancak Türkiye bunun 6 milden fazlasını kabul etmemektedir.[2] Zaman zaman Ege Denizi üzerinde Yunan Silahlı Kuvvetleri ile Türk Silahlı Kuvvetleri arasında uçak ve gemilerle ikili dalaşmalar yaşanmaktadır.

Türkiye-Yunanistan sınırını gösteren harita

Türkiye'den karayolu ile Yunanistan'a geçişin olduğu ana yollar; İpsala Sınır Kapısı'nın olduğu E E90 ve Pazarkule Sınır Kapısı'nın bulunduğu E E85 'dir. Yine Uzunköprü Sınır Kapısı'nın bulunduğu sınır hattı üzerinden 1953 yılından bu yana aktif olarak demiryolu ile ulaşım mümkündür.

Sınır kapıları

#İsimİlAçılış/KapanışBağlandığı ÜlkeKarşı KapıYolDurum
1Pazarkule (Karaağaç)Edirne20.04.1952 YunanistanKastanies/51Açık
2İpsalaEdirne10.07.1961 YunanistanKipoi/Açık
3Uzunköprü (Edirne)

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. "Ege Denizi Yetki Alanları Sorunları". Turkishgreek.org. 25 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2016.
  2. "Kıta Sahanlığı Sorunu". 9 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2016.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.