Segestriidae

Segestriidae, 3 cins ve 106 tür [1] ile temsil edilen örümcek familyası. Haplojin örümceklerdir. Dysderidae familyasına benzerler.

Segestriidae
Bilimsel sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Chelicerata
Sınıf: Arachnida
Takım: Araneae
Alt takım: Araneomorphae
Üst familya: Dysderoidea
Familya: Segestriidae
Simon, 1893

Cinsler

Metne bakınız.

Morfoloji

Altı gözlü örümceklerdendir. Siyah, tüp benzeri bir vücuda sahiptirler. Gözler yarım daire şeklinde sıralanmıştır. Dişiler ve erkekler birbirine benzer. Eski duvarlarda ve ağaç kabukları içerisinde tüp şeklinde yuvalar yaparlar. Yuvanın giriş deliğinden dışarıya doğru altı veya daha fazla örü ipliği uzanır. Bu ipliklerden birine bir böcek gelirse hızla dışarıya çıkar ve böceği yakalayarak onu yuvasına götürerek güvenli bir şekilde yer. Gececidir. nsanı etkileyebilecek zehre sahiptirler. Bu zehir keskin ve acı verici bir özelliğe sahiptir.

Familya teşhis anahtarı (Türkiye için): 6 gözlü. Opisthosoma uzunlamasına tüp şeklinde; prosoma ve abdomen siyah; gözler yarım daire şeklinde sıralanmış.[2]

Habitat

Eski duvarlarda, harabelerde ve ağaç kabukları içerisinde tüp şeklinde yuvalar yaparlar.

Yayılımı

Dünya çapında yayılım gösterir.

Cinsleri

  • Ariadna Audouin, 1826 (84 tür; Amerika, Afrika, Asya, Avustralya)
  • Gippsicola Hogg, 1900 (1 tür; Avustralya)
  • Segestria Latreille, 1804 (20 tür; Palearktik, Amerika, Yeni Zelanda, Orta Asya)

Türkiye'deki durumu

Türkiye'de 2 cinste toplanan 4 türü bulunur[3].

Kaynakça

  1. "The World Spider Catalog, Version 11.5 by Norman I. Platnick". 6 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2011.
  2. Zafer Sancak, Doğu Karadeniz Bölgesi örümceklerinin (Araneae) sistematik ve faunistik açıdan incelenmesi, Kırıkkale Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, yüksek lisans tezi, Aralık 2007
  3. "Ckecklist of the Spiders of Turkey". 15 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2012.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.