Sealand

Sealand, 1967’de İngiliz ordusunun eski binbaşısı Roy Bates ve ailesi tarafından kurulan ve hukuki statüsü tartışmalı olan platform-ada şeklinde bir "mikro ulus".[1]

Sealand
Principality of Sealand
Sealand Prensliği
Bayrak
Arma
Slogan
E Mare Libertas
(Denizden Gelen Özgürlük)
Millî marş
"E Mare Libertas"
Kuş bakışı Sealand
Resmî diller İngilizce
Demonim Sealandli
Liderler
 Prens
Michael Bates
Tarihçe
 İlan
2 Eylül 1967
Yüzölçümü iddiası
 Toplam
0.004 km2 (1,5 sq mi) (yaşanabilir alan)
Sözde para birimi Sealand doları
Zaman dilimi GMT
Resmî site
sealandgov.org

Uluslararası karasularda bulunduğu için adanın devlet statüsüne çıkarılabileceğini ilan eden Bates, kendine “prens” unvanı da verdi. Ertesi yıl Kraliyet Donanması, Roy’u adadan atmaya çalıştı; ancak platformdan açılan uyarı ateşine maruz kalan askerlerin girişimi başarılı olmadı.

Daha sonra da bir İngiliz savcı, platformun İngiliz karasularının 10 km (6 Mil) açığında olması dolayısıyla Roy Bates’i haklı bile buldu. 1974’te ise Roy Bates işi bir anayasa çıkarmaya kadar vardırdı ve ardından “egemenlik simgesi olarak” bir bayrak, millî marş ve Amerikan doları ile eş değer bir para birimi olan Sealand Doları'nı kabul etti. Sealand şu an Birleşik Krallık'tan ayrı bir şekilde hüküm sürmektedir.

Yine kendisi gibi birçok ülke tarafından tanınmayan KKTC ile bir millî maç yapmış ve KKTC maçı 6-1 kazanmıştır.

Ülke, Ocak 2007'de 10.000.000 Sterlin'e satılığa çıkartılmıştır.

2012 itibarıyla Sealand Online Casino projesi ile Prens ve ailesi ülke ekonomisini güçlendirmeyi hedefliyor.

Sealand'ın kurucusu Prens Roy Bates, 9 Ekim 2012 tarihinde 91 yaşında, son yıllarında Alzheimer hastalığına yakalanmış halde İngiltere'deki bir bakımevinde ölmüştür. Paddy Roy Bates'in ölümünün ardından yeni Prens, Prens Naibi Michael Bates olmuştur.

Galeri

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. Milliyet, kendi ülkesini kuran adam 25 Haziran 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 22 Haziran 2009'da ulaşıldı.

Wikimedia Commons'ta Sealand ile ilgili çoklu ortam kategorisi bulunur.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.