Sıçrayan mayın

Sıçrayan mayın geniş arazilerde kullanılan bir anti personel mayın türüdür. Mayının fünyesine basılması durumunda mayın içerisindeki fırlatıcı ateşlenir. Bu fırlatıcının yarattığı basınç ila mayın yerden 1 ila 2 metre yükseğe çıkar. Ardından ana başlık patlayarak içerisindeki şarapnel parçalarını etrafa saçar. Bu mayınlar ilk olarak Almanlar tarafından II. Dünya Savaşı sırasında geliştirilmiştir. Bunlardan ilki ve en etkilisi meşhur S-minedır. Savaş sırasında ABD, SSCB daha sonra Vietnam, Çin ve İtalyada bu mayınlardan üretmiştir. Amerikan yapımı mayınlarda genel olarak standart 60 mm yüksek patlayıcılı havan topu mermisi ile bunların patlamasını geciktiren zamanlı fünyeler kullanılmaktadır.

Sıçrayan mayının çalışma seması 1. Üzerinden geçilen mayının fünyesi ateşlenir 2. Ateşlenen mayın içerisindeki patlayıcı mayını toprak yüzeyinden 1 ila 2 m yüksekliğe fırlatır. 3. Savaş başlığı patlayarak içerisindeki şarapnel parçalarını etrafa yayar

Sıçrayan mayınlar zıplayarak dağılma özelliklerin ötürü diğer tipik AP mayınlarına nazaran daha pahalıdırlar. Tamamiyle gömülerek baskın amaçlı tasarlanan mayınlar en sık tuzaklama teli ile döşenir ancak uzaktan komutla ateşlenebilme özelliğinede sahiptirler.

Örnekler

  • S-mine, Alman – Müttefik kuvvetler içerisindeki takma adı Bouncing Betty, Avustralya ve Yeni Zelanda askerleri arasında Jumping Jac.
  • M16 APM, ABD, ele geçirilen S-mine planları ile üretildi. Göğüs hizasına kadar çıkmak ve demir şarapnelleri saçmak için 1.15 pound TNT.
  • OZM, Rus yapımı mayın serisi (OZM-4, OZM-4 and OZM-72).
  • PROM-1, Yugoslavya
  • Valmara 69, İtalya

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.