Rhahzadh

Rhahzadh (Orta Farsça: Rāhzāt), asıl Roch Vehan,a[] Bizans kaynaklarında Rhazates (Modern Yunanca: Grekçe: Ῥαζάτης) olarak bilinir. Sasani İmparatorluğu şahı II. Hüsrev (590–628 arası hükümdar) döneminde, Ermeni asıllı Pers generali.[1]

Rhahzadh
Doğum Bilinmiyor
Ermenistan, Sasani İmparatorluğu
Ölüm 12 Aralık 627
Ninova
Bağlılığı Sasani İmparatorluğu
Rütbesi Spahbed
Savaşları/Çatışmaları Bizans-Sasani Savaşı (602-628)  

Hayatı

602'de Sasani İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu arasında başlayan savaş, yirmibeşinci yıla yaklaştığından, Bizans İmparatoru Herakleios (610-641 arası hükümdar) cesur bir hamle yaptı. 627 sefer sezonu sona erdiğinde, Herakleios, Göktürkler ve Bizanslılar'dan oluşan heterojen ordusunı toplamış ve Eylül ayının başında Pers ülkesinin içlerini işgal etmişti. Haber Hüsrev'de paniğe neden oldu. On beş yıl savaşından sonra ordusu bitmiş ve iki önde gelen generali mevcut değildi; Şahin ölmüş ve Şahrbaraz, Hüsrev'in kendisinin öldürmek istediğinden korkarak Mısır'da uzaktaydı. Sonuç olarak, Hüsrev bir ordu topladı ve savaşçı ve cesur bir asilzade olan Rhahzadh'ı komutan olarak atandı.

Rhahzadh, Herakleios'un önünü kesti ve Pers başkenti olan Tizpon'a ulaşmasını engellemek için harekete geçti. Herakleios yanarken ve yağmur yağmaya devam ederken, Rhahzadh, Herakleios'u izleyerek, Romalılarla karşılaşmaya hazır olana dek zaman ayırdı. Sonunda Herakleios, Zap Suyu'ndan geçti ve Rhahzadh'ın savaşı zorlamadan aynı köprüden geçmesini önleyen kamp kurdu.[2] Bunun yerine aşağı indi ve daha aşağıya doğru ilerledi. Herakleios bunu duyunca, Rhahzadh'ı taciz etmek için Baanes komutasında ordusunun bir bölümünü ayırdı. Devam eden çatışmada Romalılar, Rhahzadh'ın kişisel yardımcısını da içeren birçok Pers'i öldürmüş ve yakalamışlardır. Ona göre Herakleios, Rhahzadh'nın 3000 takviye beklediğini öğrendi. Herakleios bunu duyduğunda endişeye başladı: ordusu Türk birliğinin çöküşüyle ​​şiddetli bir şekilde tükendi ve Rhahzadh'ın desteklenmesinin ölçeğe yöneleceğinden endişe etti.[3]

12 Aralık 627'de Ninova yakınlarında Herakleios ordusunu düzlüğe yerleşti ve Rhahzadh'yı bekledi. Rhahzadh bunu gördü ve Bizanslılar ile karşılaşmak için hareket etti. Ordusu Falankslara benzer şekilde üç bölümde yerleştirdi ve Herakleios'a doğru ilerledi.[4] muharebenin başında Rhahzadh, Romalıları kaçmaya zorlamanın umuduyla birdenbire tek savaş için Herakleios'a meydan okudu. Herakleios meydan okumayı kabul etti ve atını ileri attı ve tek bir darbe ile Rhahzadh'ın kafasını vurdu, zaferine karşılık ölü Ermeninin 120 altın plakalı kalkanını ve altın göğüslüğünü aldı. Rhahzadh'ın ölümüyle Perslerin zafer umutları yıkıldı: cesur komutanı ve diğer yüksek rütbeli subayların Herakleios ve onun has birlikleri tarafından öldürüldüğünü görünce, Pers askerleri inançlarını kaybetti ve yaklaşık 6.000 asker öldü.

Notlar

^  a:  Tam çevirme: Rōč-Vehān ya da Rōz-Wehān

Kaynakça

Özel
  1. Kaegi 2003, s. 158.
  2. Kaegi 2003, s. 159-160.
  3. Kaegi 2003, s. 160.
  4. Kaegi 2003, s. 161–162.
Genel
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.