Reşit Gürzap

Reşit Gürzap (23 Nisan 1912 - 9 Temmuz 1990), Türk oyuncu ve seslendirme sanatçısı.

Reşit Gürzap
Reşit Gürzap
Doğum 23 Nisan 1912
İstanbul, Türkiye
Ölüm 9 Temmuz 1990 (78 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Meslek Tiyatro ve sinema oyuncusu, seslendirme sanatçısı
Etkin yıllar 1928-1989
Evlilik ?, Alev Gürzap
Çocuk(lar) Can Gürzap, Emre Gürzap

Yaşamı

Vanlı Reşit Paşazade Akif Bey ve Tunuslu Aliye Hanım'ın çocuğu olarak 23 Nisan 1912'de Kadıköy Cevizlik'te Şifa Sokağı'ndaki evinde doğdu. Tiyatro oyuncuları ve yazarların uğradığı bir ailede büyüdü. Kadıköy Ortaokulu ve lisenin ardından Yüksek Deniz Ticaret Okulu'na devam etti.

İlk tiyatro çalışmalarına amatör olarak başladı. 1928'de girdiği Kadıköy Süreyya Opereti'nde bir süre çalıştı. 1934 yılında İstanbul Şehir Tiyatrosu'na girdi. Deli Dolu operetinde "David" rolü ile ilk oyununu oynadı. Uzun yıllar Şehir Opereti'nde "Lüküs Hayat", "Saz Caz", "Leblebici Horhor", "Şen Dul", "Yarasa" operetlerinde rol aldı. Yerli ve yabancı komedilerdeki rolleriyle başarı ve ün kazandı. "Bir Kavuk Devrildi", "Mum Söndü", "Pazartesi-Perşembe", "Satılık-Kiralık", "Çifte Keramet", "Hayat Bir Rüyadır", "İki Efendinin Uşağı", "Cimri", "Düğün Gecesi", "Müfettiş", "Maskara", "Macbeth", "Kurbağalar", "Büyük Şehir", "Bir Komiser Geldi", "Kadıköy İskelesi", "Yaramaz Çocuk", "Beybaba", "Don Juan'a Oyun", "Scapin'in Dolapları", "Tango", "Ceza Kanunu", "Huzur Çıkmazı" gibi birçok oyunda rol aldı.

Tiyatronun yanı sıra sinemada da oyuncu ve seslendirme sanatçısı olarak çalıştı. Son yıllarda çalışmalarını televizyon alanında yoğunlaştıran Reşit Gürzap "Şeker Sokak", "Hanımlar Sizin İçin", "Danışma Gecesi", "Komedi Sanatı", "Eski Toprak" gibi programlarda rol aldı. İlk evliliğinden oyuncu Can Gürzap, Alev Gürzap ile evliliğinden ise Emre adlı iki oğlu vardır. 9 Temmuz 1990'da yaşamını yitiren Reşit Gürzap, Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.[1][2]

Filmografi

Oyunculuk

Seslendirme

Kaynakça

  1. "Tiyatrocu Reşit Gürzap öldü". Milliyet. 10 Temmuz 1990. s. 12.
  2. "Altmış yıllık perde indi". Cumhuriyet. 17 Temmuz 1990.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.