Rabdomiyoliz

Rabdomiyoliz, kas dokusundaki hasar (lizis) sebebiyle, iskelet kası dokusunda (rabdomyo) meydana gelen ani bozulmadır. Kas hasarı fiziksel (çarpışma sonrası yaralanma gibi), kimyasal veya biyolojik faktörlerden kaynaklanabilir. Kaslardaki tahribat, hasarlı kas hücrelerinin bozulma ürünlerinin kana karışmasına sebep olur. Bunlardan miyoglobin (bir protein) gibi bazıları böbrekler için zararlıdır ve akut böbrek yetmezliğine sebep olabilir. Gerektiğinde intravenöz sıvı ve diyaliz veya hemofiltrasyon ile tedavi uygulanır.[1]

Rabdomiyoliz
Miyoglobin modeli
Uzmanlık Acil tıp 

Rabdomiyoliz ve komplikasyonları bomba ve deprem gibi felaktler geçirmiş insanlar için büyük problemdir. Hastalık ve hastalığın mekanizması ilk kez 1941'de the Blitz of London'da açıklandı.

Belirtiler ve semptomlar

Çoğu durumda rabdomiyoliz kas yaralanması veya tutulması veya dış sebepler (ilaç tedavisi veya zehirlenme gibi) sonucunda gelişir. Yine de sebep her zaman için doğrudan belirgin olmaz. Acı, hassasiyet, güçsüzlük ve ödem (şişme) bulunabilir. Şişme ani bir şekilde olursa, kandaki sıvı miktarındaki düşüşe bağlı olarak, düşük kan basıncı ve şok görülebilir. Diğer semptomlar spesifik değildir ve kas hücrelerindeki yıkımından veya yıkıma sebep olan durumdan kaynaklanabilirler.[1][2]

Şişme sonucu nadiren kompartman sendromu olabilir. Aynı fasiyal kompartmandaki çevreleyen dokulardaki şişmiş kasın basıncı vücudun bu parçasının işlevini yitirmesine sebep olur. Bu komplikasyonun semptomları kan akışındaki düşüş, algılamada düşüş veya etkilenen organdaki acıyı içerir.

Notlar

  1. Huerta-Alardín AL, Varon J, Marik PE (2005). "Bench-to-bedside review: rhabdomyolysis - an overview for clinicians". Crit Care. Cilt 9 (2 bas.). ss. 158-69. doi:10.1186/cc2978. PMC 1175909$2. PMID 15774072. 12 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2009.
  2. Sauret JM, Marinides G, Wang GK (2002). "Rhabdomyolysis". Am Fam Physician. Cilt 65 (5 bas.). ss. 907-12. PMID 11898964.
Sınıflandırma
Dış kaynaklar
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.