Pembe Başlıklı Kız

Pembe Başlıklı Kız, Osman Hamdi Bey'in Haziran 1904'te yaptığı yağlı boya tablo. Tabloda Batılı tarzda giyinmiş Pembe bir başlık ve başlık ile yakın tonda bir elbise giyen kız çocuğu açık bir alanda ayakta durmaktadır. Resimde Osman Hamdi Bey'in, 4 Eylül 1893 - 1 Ağustos 1958 yılları arasında yaşamış olan kızının 11 yaşındayken yaptığı portresi görülmektedir. Nazlı, Osman Hamdi Bey ile Mary/ Naile Hanım'ın son çocuğudur.[1] Eser, yapıtlarında model olarak kendisi, ailesi ve yakınlarını kullanan Osman Hamdi Bey'in aile portreleri arasında yer almaktadır. Osman Hamdi Bey'in akrabası olan Edhem Eldem'in aktardığına göre; Osman Hamdi Bey'i 1908 ihtilalinden hemen sonra ziyaret eden Maurice de Sorgues adlı Fransız gazeteci o zamanlar 15 yaşında olan Nazlı'ya dair bilgiler vermiştir.[1]

"Bir öğleden sonra Hamdi Bey'i evinde Renan'ın bir cildini tekrar okurken bulma şansına sahip oldum . bir de Madame Hamdi Bey ile babasının karakterine sahip olan ve büyük bir sanatçı gibi Chopin ve Beethoven yorumlayan zarif Nazlı'yı da görebildim". [1]

Pembe Başlıklı Kız
Sanatçı Osman Hamdi Bey
Yıl 1904
Tür Tuval üzerine yağlı boya
Boyutlar 50 cm × 40 cm (20 in × 16 in)
Konum Pera Müzesi, İstanbul
Koleksiyon Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu

Osman Hamdi Bey'in resimlerine ve ailesine ilişkin pek çok belge Tarih profesörü Edhem Eldem'in "Osman Hamdi Bey Sözlüğü" adlı yapıtında mevcuttur. Eldem, bu kitapta Nazlı'nın hatıra defterinde bulunan notaların fotoğrafını da paylaşmıştır.

Resim

Akademik, çizgisel üslubu ile pek çok oryantalist tablo yapmış olan Osman Hamdi Bey'in portre çalışmalarının çoğunda çizgisel tarzını terk ettiği ve tuşlarla çalışmayı ön plana çıkardığı görülmektedir. Pembe Başlıklı Kız adlı kızı Nazlı'yı resmettiği tablosunda da bu özellik görülür. Nazlı'nın beyaz elbisesinde fırça darbeleri rahatlığı dikkat çekicidir. Osman Hamdi Bey'in Nazlı'nın annesi olan Naile Hanım Portresi'nde de benzer bir yaklaşımı benimsediği görülür. "Pembe Başlıklı Kız" açık alanda resmedilmiştir. Osman Hamdi Bey'in gerek portrelerinde gerekse kompozisyonlarında imzadan başka tarih de mevcuttur[2] "Pembe Başlıklı Kız" portresi de imzalı ve tarihlidir. Arka planında yeşil yapraklar görünmektedir. Osman Hamdi Bey 1905 yılında Nazlı'nın bir portresini daha yapmıştır.

Sanatçı Osman Hamdi Bey 1905 Tuval üzerine yağlı boya Ebat 49x 31 cm Konum İstanbul Resim Heykel Müzesi Koleksiyonu

Eser, Pera Müzesi Oryantalist Resim Koleksiyonu içinde yer almaktadır.[3]

Dipnot

Osman Hamdi Bey'in kardeşi İsmail Galib’in 4. kuşaktan torunu [4] Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Edhem Eldem'in "Making Sense of Osman Hamdi Bey and his Paintings, in: Muqarnas: An Annual on the Visual Culture of the Islamic World" adlı eserini inceleyebilirsiniz.

Okumalar

Kaynakça

  1. Ethem Eldem, Osman Hamdi Bey Sözlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul, 2010, s.398
  2. [1] Mustafa Cezar, Sanatta Batıya Açılış ve Osman Hamdi, Cilt I, Erol Kerim Aksoy Kültür, Eğitim Spor, Sağlık Vakfı Yayınları, İstanbul, 1995,s.310.
  3. Pera Müzesi - Oryantalist Resim Koleksiyonuhttp://www.peramuzesi.org.tr/Koleksiyon/Oryantalist-Resim-Koleksiyonu/1 9 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. "Arşivlenmiş kopya". 1 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2016.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.