Neottiura bimaculata

Neottiura bimaculata, Theridiidae familyasından Palearktik bölgede yayılmış bir örümcek türü.

Neottiura bimaculata
Bilimsel sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Chelicerata
Sınıf: Arachnida
Takım: Araneida
Alt takım: Araneomorphae
Üst familya: Araneoidea
Familya: Theridiidae
Cins: Neottiura
Tür: N. bimaculata
İkili adlandırma
Neottiura bimaculata
Linnaeus, 1767

Tarihçe

İlk kez 1757 yılında İsveçli biyolog Carl Linnaeus (1707-1778) tarafından Aranea bimaculata adıyla tanımlanan tür 1868 yılında Menge tarafından Neottiura bimaculata adıyla revize edilmiştir.

Teşhis anahtarı

Tür teşhis karakteri (Türkiye için): Foliumun ortasında parlak sarımsı beyaz renkte ve genişliği değişebilen bir şerit bulunur; epijin küçük ancak fark edilir bir şekilde öne doğru dil gibi uzamış[1].

Morfoloji

Dişi 2,5-3,25 mm; erkek 2,5–3 mm boyumdadır. Prosoma açık kahverengidir. Genel görünüsleri itibarıyla erkekler dişilere benzer, ancak ön orta gözler arasında bir çift uzun kıl bulundururlar. Ayrıca erkeklerin sternumunun ortasında bir tüberkül ve IV. femurun kaidesinde bir çıkıntı bulunur. Foliumun ortasında parlak sarımsı beyaz renkte ve genişlıği değisebilen bir şerit bulunur; bu desen erkeklerde bazen bulunmaz. Dişilerde opisthosoma dorsali beyaz renkte, her iki yanda baştan sona kadar uzanan, geniş açık kahverengi şerit bulunur[1].

Habitat

Kısa boylu bitkilerin üzerinde, ayrıca dal ve ağaçların yere yakın dalları üzerinde bulunurlar. Dişiler yumurtalarını büyük ve beyaz renkli bir kokon içerisinde, örü memelerine bağlı bir şekilde taşırlar[1]. Büyük Britanya'da Alçak boylu bitkilerde, çalı ve bazen ağaçların alt dallarında ağ örerler. Her iki cinsiyetten nerginlerine yaz başı ve yaz ortasında rastlanır; dişiler bazen sonbahara kadar hayatta kalırlar[2]

Alt türleri

  • Neottiura bimaculata bimaculata — Holarktik
  • Neottiura bimaculata pellucida — İspanya, Fransa, İtalya

Yayılımı

Holarktik bölgede yayılmıştır[3]. Batı ve Orta Avrupa'da yaygındır. Büyük Britanya'da güney yarısında yaygın olarak görülür[2].

Türkiye'deki durumu

Türkiye'de[4] cinsinin 3 türünden biridir. Karadeniz Bölgesinden kayıt vardır[1].

Kaynakça

  1. Zafer Sancak, Doğu Karadeniz Bölgesi örümceklerinin (Araneae) sistematik ve faunistik açıdan incelenmesi, Kırıkkale Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, yüksek lisans tezi, Aralık 2007
  2. Summary for Episinus truncatus (Araneae)
  3. "The World Spider Catalog, Version 12.5 by Norman I. Platnick". 22 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2012.
  4. "Abdullah Bayram, Kadir Boğaç Kunt, and Tarık Danışman (2012), The Checklist of the Spiders of Turkey. Version 2012.1. Online at http://www.spidersofturkey.com". 15 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2012. |başlık= dış bağlantı (yardım)

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.