Nabi Yağcı

Nabi Yağcı ya da takma adıyla Haydar Kutlu (11 Ekim 1944, Tokat) Türk siyaset adamı. Tarihi Türkiye Komünist Partisi'nin son genel sekreteri, TKP'nin tarihi Türkiye İşçi Partisi ile birleşmesiyle kurulan Türkiye Birleşik Komünist Partisi'nin ilk ve son genel sekreteridir.

Nabi Yağcı
Doğum Nabi Yağcı
11 Kasım 1944 (1944-11-11)
Tokat, Türkiye
Diğer isim(ler)i Haydar Kutlu
Meslek Siyasetçi · yazar
Etkin yıllar 1965-2010
Siyasi parti Türkiye İşçi Partisi
Türkiye Komünist Partisi
Türkiye Birleşik Komünist Partisi

Yaşam öyküsü

Üniversite yıllarında Fikir Kulüpleri Federasyonu'nun gençlik yapılanmasının İstanbul örgütünde yer aldı. 1965 yılında Türkiye İşçi Partisi'ne girerek Fatih bölgesindeki örgütlenmenin yöneticiliğini yaptı. TİP'in dördüncü büyük kongresinin yapıldığı 1970'li yıllarda bazı arkadaşlarıyla birlikte Partizan dergisini çıkardı.12 Mart Muhtırası'nın ardından güvenlik güçlerince arandığı için ülke içerisindeki çalışmalarını 1974'e kadar gizli yürüttü. 1974'te TKP'ye girdi ve parti içerisinde Haydar Kutlu adını aldı. Ardından sırasıyla TKP İstanbul İl Komitesi Sekreteri, Merkez Komitesi ve Politbüro üyesi oldu. 12 Eylül Darbesi'nin ardından 1981 yılının ilk yarısında TKP'ye yönelik geniş çaplı bir tutuklamaların başlaması üzerine yurt dışına çıktı. Hemen ardından 1981'de Yardımcı Genel Sekreter oldu. Daha sonra 1983 yılındaki 5. Kongre tarafından Genel Sekreter seçildi. 1986 yılında partinin yurt içi ulusal konferansına katılmak için Türkiye'ye gizlice geldi, hemen ardından tekrar çıkarak yurt dışı ulusal konferansını yönetti.[1]

TKP ile TİP'in birleşme çalışmalarının sonuçlanması üzerine, TİP Genel Başkanı Behice Boran ile TKP Genel Sekreteri Haydar Kutlu tarafından Brüksel'de düzenlenen bir basın toplantısında iki partinin Türkiye Birleşik Komünist Partisi (TBKP) adı altında birleşme kararı aldığı duyuruldu. Bu basın toplantısının hemen ardından Behice Boran'ın ölmesi üzerine, gerek eski milletvekili olması nedeniyle Ankara'da TBMM önünde yapılan resmi tören gerekse İstanbul'da büyük bir kitlesel gösteriye dönüşen cenaze töreninde kendini gösteren yeni koşulları değerlendirerek TBKP'nin yasal olarak kurulması için TİP Genel Sekreteri Nihat Sargın ile birlikte 16 Kasım 1987'de Türkiye'ye geri döndü. İki genel sekreter de havalimanında göz altına alınarak iki buçuk yıl tutuklu kaldı. Bu sırada TBKP'nin 1988 yılında yurt dışında yasal olmayan bir kuruluş kongresi yapılıp TİP Genel Sekreteri Nihat Sargın TBKP Genel Başkanı, TKP Genel Sekreteri Nabi Yağcı TBKP Genel Sekreteri seçildi. Ancak bu iki isim serbest kaldıktan hemen sonra 4 Haziran 1990 tarihinde Türkiye'de partinin yasal kuruluşunu gerçekleştirdiler. Fakat o dönem başkanlığını Yekta Güngör Özden'in yaptığı, üyeleri arasında Ahmet Necdet Sezer, Haşim Kılıç gibi isimlerin bulunduğu Anayasa Mahkemesi tarafından 28 Ocak 1992'de TBKP kapatıldı.

Nabi Yağcı TBKP'nin kapatılmasından sonra Türkiye komünist hareketinin arşivini oluşturmak üzere kurulan Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı'nın (TÜSTAV) kuruculuğunu yaptı.[2] Vakfın Mütevelli Heyeti Başkanı seçildi. Daha sonra da bu görevini Nihat Sargın'a bıraktı. Bir dönem Referans ve Taraf gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Yazıları Küyerel ve Marmara Yerel 2 Mart 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. gibi web sitelerinde de yayınlanmaktadır. Çeşitli yazılarını, anılarını, denemelerini ve mahkeme savunmalarını Yazılar Konuşmalar (1988), Sorgu (1988, N. Sargın'la beraber) ve Elele Özgürlüğe (2018) adlı kitaplarda toplamıştır.[3][4]

Kaynakça

  1. Yağcı, Nabi (Şubat 2018). Çakır, Hüseyin (Ed.). Elele Özgürlüğe. İstanbul: Belge. ss. 381-452.
  2. "Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı". TÜSTAV. 15 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2016.
  3. Nabi Yağcı (Ana Yayıncılık bas.). AnaBritannica - 22. Cilt. s. 282.
  4. Ertuğrul Özkök. "Kutlu ve Sargın'ı hatırladınız mı". Hürriyet. 15 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2016.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.