Mutlu Prens ve Diğer Hikayeler

Mutlu Prens ve Diğer Hikayeler (İngilizce: The Happy Prince and Other Tales), ilk kez Mayıs 1888'de Londra'da yayınlanan, Oscar Wilde'ın çocuk hikâyelerinden oluşan bir derlemedir. Kitap Mutlu Prens, Bülbül ve Gül, Bencil Dev, Vefalı Dost ve Harika Fişek isimli beş fantastik öyküden ibarettir.[1] Kitapta kullanılan illüstrasyonlar Walter Crane ve George Percy Jacomb-Hood tarafından çizilmiştir. İyilik, kötülük, acı, merhamet, bencillik, aşk ve ölüm tüm hikâyelerin ortak temalarındandır. Görünüşte basit bir içeriğe sahip olsalar da Wilde, bu hikâyelerde insanların ikiyüzlülüğünü, bencilliğini, adaletsiz ve kendini beğenmiş tavırlarını eleştiriyor.

Mutlu Prens ve Diğer Hikayeler
The Happy Prince and Other Tales
Yazar Oscar Wilde
Ülke İngiltere
Dil İngilizce
Tür Hikâye
Yayım Mayıs 1888
Yayımcı Nutt

Yazar, eseri arkadaşı Carlos Blacker’e ithaf etmiştir.

Hikâyeler

  • Mutlu Prens (The Happy Prince), derlemedeki ilk öyküdür ve altın, safir, yakut gibi kıymetli taşlarla süslenmiş değerli bir heykelin hikâyesini anlatır. Bu heykel Mutlu Prens'e aittir. Ömrü boyunca Kaygısızlık Sarayı'nda bütün dünyadan uzak mutlu bir hayat sürmüştür. Lakin, ölüp de heykeli dikildikten sonra halkın sefaletinden öylesine etkilenir ki, omzuna konarak dinlenmekte olan kırlangıçtan, üzerindeki bütün mücevherleri fakir insanlara dağıtmasını istiyor. Tüm süslerini kaybettikten sonra çirkinleştiği için kaldırılan heykelin kalbi ve bülbülün vücudu, bir melek tarafından cennet bahçesine getirilir.
  • Bülbül ve Gül (The Nightingale and the Rose), çok sevdiği kız için al renkli gül arayan öğrenci ve gülü güzelleştirmek için hayatından geçen bülbül hakkındadır. Genç öğrenci profesörün güzel kızına âşıktır. Gençten kendisi için al bir gül isteyen kız, yalnızca gülü getirirse baloda gençle dans edeceğini söyler. Gül bulamayan öğrencinin aşkına şahit olan bülbül aşıkların kavuşabilmesi için hayatını feda eder. Ancak, kız gülü kabul etmeyip öğrenci hayal kırıklığına uğradığında, güle dikkat bile etmez ve atar. Bu hikâyedeki öğrenci insanoğlunun bencilliğini, genç kız ise hırslarını temsil ediyor.
  • Bencil Dev (The Selfish Giant), çocukları bahçesinden kovan devle ilgili bir hikâye. Hikâyenin ana fikri, sevgisiz hayatın boş ve anlamsız olduğudur. Dev çocukları kovduktan sonra bahçesine ebedi bir kış çöker. Bir gün birkaç çocuk duvarı delip bahçeye girince yeniden bahar gelir, çiçekler açar, kuşlar ötmeye başlar.
  • Vefalı Dost (The Devoted Friend), bencil değirmenci ile arkadaşı Hans'ın hikâyesidir. Kendisi için hiçbir fedakarlıktan geri durmayan Hans'ın bütün kış boyunca açlık ve soğukla mücadelesine göz yuman zengin değirmenci gerçek arkadaşlığın bu olduğunu düşünmektedir.
  • Harika Fişek (The Remarkable Rocket), etrafındakilere duyarlılığını göstermek için gözyaşı döken, ancak ıslanarak tüm gücünü kaybeden ve sonunda kendini bir bataklıkta bulan bir havai fişeğin hikâyesini anlatıyor. Wilde, fişek profiliyle insanların kibirli tarafını ortaya koyuyor.

Kaynakça

  1. Oscar Wilde (2006) [1888]. "Mutlu Prens ve Diğer Masallar". Çeviren: Roza Hakmen, Fatih Özgüven (Ed.). Mutlu Prens - Bütün Masallar, Bütün Öyküler. İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları. ss. 14 - 45. ISBN 9789754586879.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.