Kirpik

Kirpik, üst ve alt göz kapağının kenarlarında bulunan kıllardır. Göz kapaklarının kenarında üç kat halinde büyüyen kirpikler, gözü toz ve küçük parçacıklar gibi yabancı cisimlerden korur. Ayrıca kedi veya farelerin bıyıklarına benzer şekilde dokunmaya duyarlı olan kirpikler, göze böcek gibi yabancı bir nesne yaklaştığı zaman gözün refleks olarak kapanmasına olanak sağlarlar.

Kirpik
Latince isim cilia
Tanımlayıcılar
JSTOR eyelashes
Microsoft Academic 2779884382
MeSH D005140
TA 7057
FMA 53669

Antik Yunancada kirpik için βλέφαρον (blefaron) kelimesi, Latincede ise cilium sözcüğü kullanılır. Bu isimlendirmeler tıp ve biyoloji literatüründe, sil ve Blephra gibi kelimelerde yaygınca kullanılır.

Yeşil rimel sürülmüş kirpikler

Uzun kirpikler birçok kültürde güzelliğin bir işareti olarak kabul edilir. Bu toplumlarda, bazı kadınlar takma kirpik takarak kirpik uzunluklarını yapay olarak arttırmaya çalışırlar. Öte yandan, Doğu Afrika kökenli Hadza halkının kadınlarının kendi kirpiklerini kestikleri kaydedilmiştir.[1]

Diğer hayvanlarda

At gözü ve kirpikleri

Bir kıl türü olan kirpikler memelilerde gözlemlenebilir. Deve kirpikleri oldukça uzun ve kalındır. Atlar ve inekler de kirpiklere sahiptir. Kalıtsal kirpik problemleri bazı köpek ırklarında ve atlarda yaygındır.

Kirpikler, kuşlarda nadir görülen bir özelliktir. Boynuzlu kuzgunlar ve deve kuşları gibi belirgin kirpiklere (dikensiz körelmiş tüylere) sahiptir. Sürüngenler arasında, sadece Kirpik engerekleri, gözlerinde kirpiklere çok benzeyen bir dizi modifiye pula sahiptir.

Kaynakça

  1. "Hadza". Encyclopedia of Sex and Gender: Men and Women in the World's Cultures, Vol. 1. New York: Springer. 2003. ISBN 978-0-306-47770-6.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.