Hyakkai Zukan
Hyakkai Zukan (百怪図巻, "Yüz Cinin Resmedildiği Cilt") Edo Dönemi'nin ortalarında ressam Hanabusa Iççō'nun öğrencisi Sawaki Sūşi (1707 - 1772) tarafından 1737 yılında çizilen yōkai (Japon cinleri) motifli parşömen tomarına verilen isimdir. Bu tarzda üretilmiş, resim ve yazı içeren tomarlara Japonya'da emakimono (絵巻物) denir. Hyakkai Zukan, eskiden Japon-stil ressam (日本画家) Yoşikawa Kanpō'ya ait olup şimdi Fukuoka Tarih Müzesi'nce muhafaza edilmektedir.[1]
Özet
Çalışmada tamamıyla 30 tane cinin resmi derlenmiş olup, her bir resmin titizlikle çizildiği göze çarpar. Klasik yōkai çizimleriyle kıyaslandığında dahi oldukça kaliteli bir çalışma olduğu söylenir. Çizim zamanı bilinen ve tamamen aynı cinlerin resmedildiği başka tomarların varlığının bilinmesinden dolayı bu çalışmaya ayrı kıymet biçilip, resimli cilt tarzı tomarların incelenmesinde vazgeçilemez bir parça olduğu söylenmektedir[1].
Edo Dönemi ukiyo-e sanatçısı Toriyama Sekien'in "Kazu Hyakki Yakō" eserinin bu çalışmadaki bütün cinlerin resimlerini içermesinden de anlaşıldığı üzere, Sekien'in aynı kitabı yaratmaya çalıştığı veya Hyakkai Zukan'dan önemli ölçüde ilham aldığı söylenebilir. Tek anlaşmazlık yume-no-seirei, "Düş Ruhu" (夢のせいれい) resminde görülmektedir. "Düş"ün (夢) kanjisi "çimen”e (草) benzetilerek çizildiğinden dolayı bazen kodama, bazen de makuragaeşi adlı cinlere tekabül ettiği düşünülmektedir[2].
Eser Kataloğu
- Mikoşi-nyūdō (見越入道)
- Şōkera (しやうけら)
- Hyōsube (へうすへ)
- Nure-onna (ぬれ女)
- Kappa (河童)
- Gagoze (元興寺)
- Nurarihyon (ぬらりひょん)
- Kaşa (火車)
- Ubume (産女)
- Nuppeppō (ぬっぺふほふ)
- Waira (わいら)
- Otoroşi (おとろし)
- Yamabiko (山彦)
- Nuribotoke (塗仏)
- Uwauwa (わうわう)
- Yume-no-seirei (夢のせいれい)
- Yama-uba (山姥)
- İnugami (犬神)
- Rokurobi (ろくろ首)
- Yama-warau (山童)
- Uwan (うわん)
- Akakuçi (赤舌)
- Uşioni (牛鬼)
- Mehitotsubō (目ひとつぼう)
- Yūrei (幽霊)
- Furaribi (ふらり火)
- Yuki-onna (雪女)
- Yako (野狐)
- Nekomata (猫又)
- Kamikiri (髪切り)