Hocaköy, Azdavay

Tarihçe

Geçmişte bu köyde birçok hoca ve hafız yetiştiği için köye bu isim verilmiştir.

Hocaköyü'ne bağlı 2 mahalle vardır:

  1. Sofular
  2. Yayla

Kültür

Yaşanan göç ve son yüzyılın getirdiği teknolojik ve kültürel gelişmelerin sonucu olarak gelenek ve göreneklerimizden bazıları unutulmuştur. Günümüzde yapılanlar şunlardır.:

  • Köylerimizde Hıdrellez günü tarlada öküz koşulmaz.
  • Tarlada tırmık çekme, harmanda buğday kalburlama, bahçede çapa yapma, ekmek pişirme, inek sağma, tarlada tezek kırma, buğday yıkama, çamaşır yıkama, çocuğa bakma işleri kadın işleri sayılır. Bu işleri yapan erkeklerle alay edilir.
  • Dinsel bayramlarda namazdan sonra halkın uzun kuyruklar oluşturup birbirleriyle bayramlaşması güzel geleneğimizdir.
  • Nişan töreninde şerbet sunulur.
  • Köy düğünleri üç gündür. Birinci gün kız tarafı erkekleri damat tarafına konuk olur. Kuzular kesilir, içkiler içilir. Bu törene sandak düğünü denilir. İkinci gün erkek tarafı kız tarafına giderler. Bu günde yemekler yenilir. Eğlence yapılır. Akşamüzeri gelin alınarak erkek evine gelinir. Buna hak düğünü denir. İkinci gün kız tarafının kadınları damat evine giderler. Burada da verilir, eğlenceler yapılır. Bu törene semet ya da duvak denilir. Düğünden üç gün sonra gelin ile damat kız evini ziyaret ederek büyüklerin elini öperler, bu ziyarete de üç günlük adı verilir.

Yemekleri; ıslama, biyran, aluşka, mantı, ter helvası'dır.

Coğrafya

Kastamonu iline 53 km, Azdavay ilçesine 22 km uzaklıktadır.

Köyde asırlık çam ağacı bulunmaktadır. Bu çam ağacı Kastamonu valiliği tarafından koruma altına alınmış ve aydınlatma sistemi yapılmıştır.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2012

2011

56

54

2000 69
1997 63

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.