Hamidiye, Yazıhan

Tarihçe

Hamidiye 1901 yılında Azerbaycan'in Karabağ mevkiinde Caytumas mahallesinden 40 aile olarak Azerbaycan Türkleri Anadolu'ya göç etmişlerdir. İlk olarak Kars'a daha sonra Muş'a, oradan Elazığ'a ve son olarak da Malatya'ya gelmişler burada 1 yıl kadar kaldıktan sonra Osmanlı İmparatorluğu'nun o zamanlar başında olan Abdülhamit'e müracaat etmişlerdir. Abdülhamit’te yetkili kişilere onlar nereyi isterlerse oraya yerleşebileceklerini söylemiştir. Yetkili kişilerde şimdiki top sahası ve Fırat mahallesinin olduğu yere ikamet edebileceklerini söylemişlerdir. Göçmenlerde verilen yeri uygun görmemsiler çünkü onlar çiftçilik ve hayvancılık yapmaya uygun olabilecek bir yer istiyorlarmış. Göçmenlerden birkaçı bir süre aradıktan sonra Yazıhan mevkicisinden bir yeri beğenmişler ve yetkili kişilere biz buraya yerleşeceğiz demişler.

Onlarda 80 hane ev yapmışlar bunun 40 hanesine Karabağ'dan gelen Azeri göçmenlere (TUNAY) 40 hanesinde Dağıstan'dan gelen Çerkezlere (DURAN) vermişlerdir. Zamanla bu mahalleler Yukarı ve Aşağı mahalle olarak geçmiştir. Ortada kalan boşluğa daha sonra kendileri Camii yapmışlardır. Mahallenin adı da O zamanlar devletin başında olan sultan Hamidin adı koyulmuştur Hamidiye adı buradan gelmektedir.[1]

  1. "Arşivlenmiş kopya". 8 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2011.

Coğrafya

Malatya il merkezine km, Yazıhan İlçesine km uzaklıktadır.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2010
2005
2000

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.