Generalplan Ost

Generalplan Ost (Türkçe: Genel Doğu Planı) ya da kısaca GPO, Nazi Almanyası hükümetinin planlı soykırım ve etnik temizlik amacıyla geniş ölçekte hazırladığı Orta ve Doğu Avrupa'nın Alman kolonizasyonunu içeren plan. II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanya'nın işgal ettiği bölgelerde uygulanacaktı. Plan, savaş sırasında kısmen gerçekleşti ve dolaylı olarak ve doğrudan milyonlarca etnik Slavların açlıktan ölmesi, hastalık veya zorla çalıştırılarak imha edilmesi ile sonuçlandı. Ancak tam olarak uygulanması bakımından büyük askeri operasyonlar sırasında uygulanabilir değildi ve Nazlerin savaştan yenilgiyle çıkmasıyla tamamen uygulanamadı.[1][2]

1942'de Berlin'deki Berlin Humboldt Üniversitesi Ziraat Enstitüsü tarafından hazırlanan; Baltık ülkeleri, Polonya, Belarus, Ukrayna ve Kırım'ı kapsayan yeni Alman yerleşim kolonilerinin (noktalar ve elmas şekilleriyle işaretlenmiş) planı.

Planda, Nazilerin üstün ırk olarak görmediği milletlerin planlı imhasının yanı sıra köleleştirme, zorla yer değiştirme ve Avrupa'daki Slav halklarına (ve Baltık halklarının önemli bölümleri, özellikle Litvanyalılar ve Latgalyalılar[3]) ırksal olarak alt ırk olmaları gerekçesiyle katliamlar yapıldı.[4] Programın operasyonel rehberleri, Adolf Hitler ve Nazi Partisi tarafından tasarlanan Alman yayılmacılığı ideolojisinin yerine getirilmesinde tasarlanan Lebensraum görüşüne bağlı olarak Drang nach Osten (Doğu'ya gidiş) fikrine dayanıyordu. Bu nedenle bu toprakların Avrupa'daki Yeni Düzen'in bir parçası olması amaçlandı.[5] Plan Açlık Planı ile birlikte Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında uygulandı.

Ana plan halihazırda devam eden bir işti. Zaman geçtikçe geliştirilen, bilinen dört sürümü vardır. Polonya'nın işgalinden sonra, GPO için orijinal taslak, Nazi-Sovyet nüfus transferleri sırasında 1940'ın ortalarında RKFDV tarafından tartışıldı. GPO'nun bilinen ikinci versiyonu RSHA tarafından Nisan 1942'de Erhard Wetzel tarafından hazırlandı. Üçüncü versiyon resmen Haziran 1942 tarihinde yürürlüğe girdi.Stalingrad Muharebesi'nde Doğu’daki sömürgecilik planlamasındaki Nazi yenilgisi durumu askıya aldı ve program kademeli olarak terk edildi.[6]

Kaynakça

  1. WISSENSCHAFT - PLANUNG - VERTREIBUNG. 19 Ocak 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Der Generalplan Ost der Nationalsozialisten· Eine Ausstellung der Deutschen Forschungsgemeinschaft © 2006
  2. "Dietrich Eichholtz»Generalplan Ost« zur Versklavung osteuropäischer Völker" (PDF). 14 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2016.
  3. Misiunas, Romuald J.; Taagepera, Rein (1993). The Baltic States: Years of Dependence, 1940-80. University of California Press. ss. 48-9. ISBN 978-052008228-1.
  4. Stephenson, Jill (2006). Hitler's Home Front: Wurttemberg Under the Nazis. Hambledon Continuum. s. 113. ISBN 1-85285-442-1. Other non-'Aryans' included Slavs, Blacks and Roma and Sinti (Romanies), although some of these last were classed as 'racially pure'.
  5. "Lebensraum". encyclopedia.ushmm.org (İngilizce). 6 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2019.
  6. "Generalplan Ost (General Plan East). The Nazi evolution in German foreign policy. Documentary sources". World Future Fund. 27 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2019.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.