Göknar kargası

Göknar kargası (Nucifraga caryocatactes), kargagiller (Corvidae) familyasından ötücü bir kuş türüdür.

Göknar kargası
Korunma durumu
Asgari endişe (LC)
Bilimsel sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Passeriformes
(Ötücü kuşlar)
Familya: Corvidae
(Kargagiller)
Cins: Nucifraga
Tür: N. caryocatactes
İkili adlandırma
Nucifraga caryocatactes
Linnaeus, 1758
Dış bağlantılar
Wikimedia Commons'ta Göknar kargası ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.
Wikispecies'te Göknar kargası ile ilgili detaylı taksonomi bilgileri bulunur.

Özellikler

Bayağı alakargadan daha iricedir, daha iri bir gagası ve ibikisiz, ince yapılı bir başı vardır. Tüylerde bütün gövdede çikolata-kahve baskın gelerek beyaz nokta ve çizgileri örter. Kanatlar ve kuyruğun yukarı kısmı yeşilimsi-mavi bir parlaklıkta, gerçekte siyahtır.

Beslenme

Kuşların en önemli yiyecek kaynağı, tohumlar, çeşitli çam fıstıkları, genellikle de soğuk iklim çam türlerinin kozalakları, dantel ağacı meyveleri ve fındıklardır. Fındıklar genellikle kalın gagalarıyla kabuklarını kırabildikleri meyvelerdir ancak sert kabuklu olanlarını ayaklarıyla tutarak ve gagasını bir keski gibi kullanarak açarlar. Artan tohumları, daha sonra kullanmak üzere her zaman depolarlar. Bu yüzden, Avrupa'da özellikle Alplerde insan eliyle yok edilmiş Pinus cembra gibi çam ağaçlarının yeniden oluşmasına katkıda bulunurlar.

Değişik böcek türleri, kuş yumurtaları ve yuvaları, hayvan kapanlarına konulmuş etler ve oltaya konulmuş balıklar, bu tür tarafından alınır. Bu kuşlar, eşek arıları, ve yabanarısı yuvalarını da larvalarını bulmak için eşeler.

Yuva

Yuvalarını her zaman kullandıkları bölgede erkenden yaparlar, böylece önceki sonbaharda depoladıkları fındıkları bulurlar. Göknar kargası, göç etmez fakat, konifer besini azaldığı zamanlarda alanının dışına çıkarak geçici besin temin edebilir.

Yuva genellikle yüksek bir konifer içine (bazen geniş yapraklı ağaçlara) ve güneşli tarafa inşa edilir. Normalde 2-4 yumurta yuvada bulunur ve kuluçka süresi 18 gündür. Çiftlerden her ikisi de genç yavruyu genellikle tam olgunlaşıncaya kadar, 23 gün boyunca beslerler. Yavru aylarca ailesiyle kalır ve onlardan zorlu çevre koşularında hayatta kalması için gerekli temel yiyecek depolama tekniklerini öğrenir.

Sesleri, bayağı alakargaya benzer biçimde, gürültülü ve kaba, "kraak-kraak-kraak-kraak" şeklindedir.

Yayılış

Göknar kargası, İskandinavya'da doğudan batıya, Avrupa'nın kuzeyinde Sibirya'ya, Asya'nın doğusu, Japonya'ya kadar olan açık kozalaklı ormalarda geniş bir dağılım alanına sahiptir.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.