Emil Racoviță

Emil Racoviță (Rumence telaffuz: [eˈmil ˈrakovit͡sə]; aynı zamanda Racovitza; 15 Kasım 1868 - 17 Kasım 1947), Rumen biolog, zoolog, mağara bilimci, Antarktik kaşifi ve dünyada arktik yaşam üzerine çalışmış ilk biyologdur.

Antarktik seferinden ayrılmadan önce Emil Racoviță.

Grigore Antipa ile beraber Romanya'da doğa bilimlerinin en bilinen öncülerindendir. Racoviță Antarktik'e bilim araştırmaları seferlerine gitmiş ilk Rumen, ve yanı zamanda ve bu seferlere katılmış ilk nüfuzlu profesör, akademisyen ve araştırmacıdır.  

Belgica seferi

Belgica de Gerlache boğazında arama yaparken.

Gelecek vadeden bir genç bilim adamı olarak, Racoviță, Belgica gemisi ile  Antarktika'ya yapılacak olan sefer için oluşturulmuş uluslararası takıma seçildi. Sefere Belçikalı bir memur ve aynı zamanda geminin sahibi olan Adrien de Gerlache  liderlik etti.

Bilimsel meseleler

Bilimsel bilgi toplamak, aramaları ve deneyleri bağdaştırmak için gemi 22 kez demir attı. Racoviță Güney Kutup Dairesinin arka tarafından botanik ve zoolojik numune toplamış ilk araştırmacıdır.

Aynı zamanda meteorolojik, okyanus hareketleri ve bölgesel magnetizma hakkında da veri toplandı ve birçok bilimsel çıkarım yapıldı. Seferin sonunda bilimsel çıkarımlar basıldı ve bu bir başarı olarak değerlendirildi.

Ayrıca bakınız

  • Avrupa ve Amerika bilimsel seferleri

Önemli Katkıları

  • Essai sur les problèmes biospéologiques ("Biyomağara bilimciliği problemleri üzerine makaleler"; 1907)
  • Cétacés. Voyage du S. Y. Belgica en 1897-1899. Résultats scientifiques. Zoologie. J. E. Buschmann, Anvers, 1903.
  • Énumération des grottes visitées, series 1-7. Archives de Zoologie expérimentale et générale, Paris, 1907-1929 (in collaboration with R. Jeannel) ("Ziyaret edilen mağraların dökümü")
  • Speologia: O știință nouă a străvechilor taine subpământești. Astra, Secția Științelor naturale, Biblioteca populară, Cluj, 1927. ("Mağara bilimi: Eski yeraltı dünyası gizemlerinin yeni bir bilimi"; 1927)
  • Evoluția și problemele ei ("Evrim ve problemleri"; 1929)

Galeri

Kaynakça

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.