Elektrik sayacı

Elektrik sayacı, elektrik enerjisi üretilen veya tüketilen devrelerdeki üretilen ya da tüketilen işi direkt olarak ölçen ölçü aletine denir. Elektrik sayaçlarının hem doğru akım (DA veya DC) devrelerinde hem de alternatif akım (AA veya AC) devrelerinde kullanılabilen türleri vardır.

Bir mekanik elektrik sayacı
Yeni nesil elektrik sayacı

İndiksüyon (mekanik) sayaç

Manyetik alan içerisinde bulunan bir diskte emk indüklenir; indüklenen bu emk neticesinde disk içerisinde bir elektrik akımı oluşur ve böylece disk içinde bulunduğu manyetik alanın da etkisiyle dönmeye başlar. Bu dönen diske bağlı bir dişli sayaç içerisindeki bir numeratörü hareketlendirir. Sayaç üzerindeki bu numeratör bize o devredeki üretilen ya da tüketilen işi kWh olarak ölçer. İşte bu şekilde çalışan elektrik sayaçlarına indüksiyon sayaç denir.

Elektronik sayaç

Bir direnç köprüsü ya da akım trafosu vasıtası ile kullanılan elektrik akımının hareketli parçalar olmadan ölçüldüğü elektrik sayaçlarıdır. Genellikle Sıvı Kristal Ekran (LCD) göstergeye sahiptirler. Üzerindeki düğme sayesinde toplam güç tüketimi, gerçek zaman saati, tarih ve diğer bilgiler ekrandan okunabilir. Mekanik sayaçlara göre çok daha az ölçüm hataları vardır. Mekanik sayaçların zamanla dönen tekerlek yataklarının aşınması ile ortaya çıkan sürtünme sebebi ile ölçüm hatalarının artması durumu elektronik sayaçlarda söz konusu değildir. İç tüketim enerjileri mekanik sayaçlara göre 5 kat daha az olduğu için dağıtım hat kayıplarını azaltmaya yardımcı olurlar.İstatiksel olarak değerlendirildiğinde elektronik sayaçların arıza oranı mekanik sayaçlara göre daha yüksektir.

Çift yönlü sayaç

Pek çok ülkede kullanılan çift yönlü sayaçlar kullandığınız elektriğin kendi üretim sisteminizden mi yoksa merkezi şebekeden mi alındığını ölçer, mahsup eder veya buna göre fiyatlandırma yapabilir.[1]

Kaynakça

  1. "Arşivlenmiş kopya". 19 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2016.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.