Daniel Ricciardo

Daniel Ricciardo (d. 1 Temmuz 1989), Formula 1’de McLaren adına yarışan Avustralyalı pilot. 2009 yılında Britanya Formula 3 şampiyonasını kazandı.

Daniel Ricciardo
0
2019'da Ricciardo
Kişisel bilgi
Ülke  Avustralya
Doğum tarihi 1 Temmuz 1989 (1989-07-01)
Doğum yeri Perth, Avustralya
Takım McLaren
Formula 1 Dünya Şampiyonası kariyeri
Katıldığı Yarış 185
Şampiyonlukları 0
Yarış Birincilikleri 7
Podyum 31
Pol pozisyonu 3
Kariyer Puanı 1141
En Hızlı Tur 13
İlkler ve sonlar
İlk yarış 2011 Britanya Grand Prix
İlk birincilik 2014 Kanada Grand Prix
Son birincilik 2018 Monako Grand Prix
Son yarış 2020 Bahreyn Grand Prix
Son güncelleme: 2 Aralık 2020

Özel hayatı

Ricciardo’nun babası Ficarra, Sicilya’da doğmuştur. Annesi ise İtalyan bir ailenin çocuğu olarak Avustralya’da dünyaya gelmiştir. Daniel, yakın çevresinde ‘bal porsuğu’ olarak da biliniyor. Neden olduğu sorulduğunda Ricciardo, ‘’Hayvanlar aleminin en korkusuz üyesi olması gerekiyor. Baktığınızda sevecen ve tatlı bir hayvan olarak görülüyor. Ama birileri onun bölgesini geçerse saldırganlaşıyor ve kaplan, piton demeden peşine düşüyor.’’ şeklinde cevap vermektedir. Ricciardo’nun kaskının arkasında bir bal porsuğu resmi de var. Ricciardo Avustralya Futbol Ligi'nde West Coast Eagles takımını desteklemektedir.

Kariyer

Formula Ford ve Formula BMW

Perth, Batı Avustralya’da doğan Ricciardo, Tiger Kart Club (TKC)’ın bir üyesi olarak dokuz yaşında kartinge başladı. 2005 yılında 15 yaşındaki bir Van Diemen aracı ile birlikte Batı Avustralya Formula Ford Şampiyonasına katıldı ve sezonu 8. sırada bitirdi. Sezonun sonlarına doğru kiralık 13 yaşında bir Van Diemen ile Sandown Raceway’de ulusal şampiyonaya katıldı. Ancak aracının yaşı nedeniyle rekabetçi olamadı ve hafta sonu yapılan yarışlarda on altıncı ve on yedinci oldu ve son yarışta yarış dışı kaldı. Sonraki yıl ise Eurasia Motorsport ile Formula BMW Asya Şampiyonası'nda yarışmak için bir burs kazandı. Ricciardo ilk sezonunda iki galibiyet ve bir pol pozisyonu kazandı. Şampiyonayı lider Earl Bamber’ın 59 puan gerisinde 231 puanla üçüncü sırada tamamladı.

Aynı yılın Ağustos ayında Ricciardo, Motaworld Racing’in araçlarından biriyle Britanya Formula BMW şampiyonasının sekizinci ayağında piste çıkmıştı. İlk yarışı bitiremese de, Ricciardo ikinci yarışta sekizinci olup puan almayı başardı. Yılın sonunda ise Fortec Motorsport ile katıldığı Formula BMW Dünya Finallerinde beşinci olmayı başarmıştı.

Formula Renault

Ricciardo 2007 yılında RP Motorsport ile Formula Renault Avrupa ve İtalya şampiyonalarında yarışmaya başladı. Ağırlıklı olarak İtalyan şampiyonasında yarıştı, aynı yıl içerinde Formula Renault Avrupa’da dört, Formula Renault İtalya’da on dört yarışa katıldı. İtalyan şampiyonasında 196 puan ve Valensiya’da aldığı bir podyum ile yedinci olurken, Avrupa şampiyonasında puan almayı başaramadı.

Ricciardo 2008 sezonunda da Formula Renault’da kaldı, Avrupa ve Batı Avrupa şampiyonalarında yarıştı. Yılın sonunda Batı Avrupa Şampiyonasını kazanmayı başardı ve Avrupa Şampiyonasını da Fin sürücü Valtteri Bottas’ın arkasında ikinci sırada tamamladı.

Formula 3

Ricciardo, 2008 sezonunun ortasında SG Formula takımı ile Formula 3 Euro Series’deki ilk yarışına çıktı. Ricciardo, aracı kısa süre kullanmış olmasına rağmen Nürburgring’de sırala turlarında sekizinci olmayı başardı. James Jakes and Christian Vietoris’in yarış startında motorlarını durdurunca Ricciardo’nun sekizinciği, altıncılığa dönüştü.

Ricciardo 2009 sezonunda Britanya Formula 3 şampiyonasında Carlin Motorsport ile mücadele etti. Ayrıca 3.5-litre World Series by Renault Şampiyonasında Charles Pic ile birlikte Tech 1 Racing takımında Portekiz yarışlarında piste çıktı. Ricciardo ilk yarışı tamamlayamazken, ikinci yarışta on beşinci oldu. Arından Formula 3’e dönen Ricciardo, şampiyonada ki puan farkını 45’e çıkardı ve Portekiz’deki Autódromo Internacional do Algarve pistine geri döndü. Buradaki yarışlarda birinci ve üçüncü olmayı başaran Ricciardo, Renger van der Zande’nin 64 puan önüne geçti ve şampiyonluğunu garantiledi. Ricciardo, David Brabham’ın 1989 şampiyonluğundan beri Britanya Formula 3'te mutlu sona ulaşan ilk Avustralyalı sürücü oldu. Brabham gibi Ricciardo’da şampiyonayı Volkswagen motorlu bir araçla kazandı. Ricciardo sezonun son yarışı olan Brands Hatch’de ise iki yarışta birden pol pozisyonunu kazandı. İlk yarışı kazanan ve ikinci yarışta dördüncü olan Ricciardo, 87 puan farkla şampiyonluğa ulaştı.

Ricciardo, Carlin ile olan ortaklığına devam etti ve Macau GP’sinde piste çıktı. İlk sıralama turlarında Marcus Ericsson’un arkasında ikinci (ve en hızlı çaylak), ikinci sıralama turlarında ise beşinci oldu. Sıralama yarışında aldığı altıncılığın ardından Ricciardo, ana yarışın ilk turunda San Francisco’da duvara çarptı ve yarış dışı kaldı. Patlak lastikle yokuşu çıkmaya çalışan Ricciardo, Solitude Esses’da duvara çarptı ve zincirleme bir kazaya neden oldu. Bu kazada yedi farklı sürücü de yarış dışı kaldı.

Formula Renault 3.5

Ricciardo, 30 Ekim 2009 tarihinde, 2010 sezonunda Tech 1 takımı ile yarışmak için sözleşme imzaladı. Ricciardo ve takım arkadaşı Brendon Hartley, aynı takımla bir önceki sezon da bazı yarışlara çıkmıştı.

Bir bisiklet kazasının ardından ikinci sezon öncesi testleri kaçırmak zorunda kalan Ricciardo, bu rağmen Alcañiz, İspanya’daki ilk iki yarışta pol pozisyonunu kazanmayı başarıd. Ricciardo aldığı ikincilik ve üçüncülük ile birlikte İspanya’dan şampiyona lideri olarak ayrıldı. İki hafta sonra Spa-Francorchamps pistinde, başka sürücülerin turlarını engellediği için yarışa son sırada başlamak zorunda kaldı. O hafta sonu yapılan yarışlarda sırasıyla 13. ve 5. oldu. Bir hafta sonra Monte Carlo’da Ricciardo sezonun üçüncü pol pozisyonunu kazandı ve ilk yarışta sezonun ilk galibiyetini kazanmayı başardı. Ricciardo daha sonra Hungaroring ve Hockenheim’da da birer yarış kazanmayı başardı. 12 yarıştaki 6 pol poziyonundan sonra konuşan Tech 1 takım patronu Simon Abadie, ‘’Daniel için mutluyum çünkü 12 yarışta 6 pol pozisyonu kazandı. Umarım Daniel şampiyonluğa ulaşır’’ dedi.

Silverstone’daki ilk yarışta Ricciardo ve yarışa polden başlayan Jon Lancaster büyük bir kaza yaşadı, Ricciardo takla attıktan sonra tekerlekleri üstüne düştü ancak yarış dışı kaldı. Takım arkadaşı Jean-Éric Vergne ise zafere ulaşan isim oldu. İkinci yarışa polden başlayan Ricciardo, yarışın ilk yarısını lider götürse de, fren problemleri nedeniyle zaman kaybetti ve son turda şampiyonadaki rakibi Esteban Guerrieri’ye geçildi.

Sezonun son yarışına gelinirken Ricciardo şampiyona lideri Mikhail Aleshin’in üç puan gerisinde ve Esteban Guerrieri’nin 13 puan önünde bulunuyordu. Ricciardo, sezonun sekizinci polünün ardından yarışı kazanmayı başardı ve bir yarış kala liderle puanlarını eşitledi. İkinci yarışa ikinci sırada başlayan ve pit-stop’lara kadar pozisyonunu koruyan Ricciardo, pitlerde iki rakibine geçildi. Yarışın bitimine iki tur kala şampiyona rakibi Aleshin’e de geçilen Ricciardo, ilk sezonunda şampiyonluğu iki puan ile kaçırdı.

Ricciardo 2011 sezonunda HRT tarafından çağırılmadan önce ISR Racing adına yarıştı.

Formula 1

Ricciardo bir F1 aracıyla ilk kez 2009 yılında Red Bull Racing genç sürücü testlerinde piste çıkmıştı. Testlerin son gününde bir saniyeden büyük bir farkla en hızlı sürücü olmayı başaran Ricciardo, 1.17 barajını geçebilen tek sürücü oldu. Bunun üzerine Red Bull takım patronu Christian Horner, Ricciardo’nun, Hartley yerine takımın yedek sürücü olabileceğini dile getirdi. Ricciardo ve Hartley’nin o sezon hem Red Bull hem de Toro Rosso için yedek sürücülük yapması planlanırken, Hartley Red Bull Junior takımından ayrıldı.

11 Kasım 2010 tarihinde Red Bull, Ricciardo’nun, Yas Marina’da yapılacak olan sezon sonu testinde takımı temsil edecek tek genç sürücü olacağını doğruladı. Ricciardo burada da tek turdaki başarısını göstermeye devam etti ve etkinliği domine etti. Elde ettiği en hızlı tur, 2010 Dünya Şampiyonu Sebastian Vettel’in iki gün önce sıralama turlarında elde ettiği süreden 1.3 saniye daha iyiydi.

Bu testin ardından Ricciardo, 2011 sezonu için Toro Rosso yedek sürücü koltuğunu kapmayı başardı ve o sezon her hafta sonu ilk antrenman seansında piste çıktı. Toro Rosso takım patronu Franz Tost, ‘’Yedek sürücü konumunda başarıya aç bir sürücü olması, şu an pistte yarışan sürücülerimizi (Jaime Alguersuari ve Sébastien Buemi) zinde tutacaktır.’’ Dedi. Ricciardo ayrıca 2011 sezon öncesi testlerinde de Scuderia Toro Rosso ile piste çıktı.

2011 Avustralya GP’sinin ilk antrenman seansını 16. bitiren Ricciardo, deneyimli takım arkadaşı Sebastian Buemi’nin saniyenin onda biri gerisindeydi. Ricciardo Türkiye GP’sinin ıslak zeminde yapılan ilk antrenman turlarında ise Buemi’nin bir sıra önünde sekizinci oldu.

HRT (2011)

Ricciardo, 30 Haziran 2011 tarihinde HRT ile anlaştı ve Hindistan GP’si dışındaki yarışlarda Narain Karthikeyan’ın yerine yarışacağı açıklandı. Ricciardo ilk GP’sine Silverstone’da çıktı. Ricciardo, yarış koltuğunu Hindistan GP’si için Karthikeyan’a vermeyi beklerken, takım Karthikeyan’nın Vitantonio Liuzzi yerine yarışacağını açıkladı. Ricciardo bu sayede Hindistan GP’sinde de piste çıkmayı başardı. Ricciardo Abu Dabi’de 20. sıradan başladığı yarışta mekanik problemler ile birlikte yarış dışı kaldı. Sezonun son yarışı olan Brezilya GP’sine ise 22. sıradan başlayıp yarışı 20. bitirdi.

Toro Rosso (2012-2013)

Toro Rosso, 14 Aralık 2011 tarihinde, Ricciardo ve Jean-Éric Vergne’nin 2012 sezonunda Scuderia Toro Rosso’da yarışacağını açıkladı. Sezonun ilk yarışı olan Avustralya’da, son turda takım arkadaşı Vergne’i geçmeyi başaran Ricciardo, dokuzuncu olarak ilk puanlarını kazandı. Ricciardo Malezya’da on ikinci, altıncı başladığı Bahreyn’de ise on beşici sırada yarışı bitirdi. On beşinci başladığı 2012 Monako GP’si ise Ricciardo’nun o sezon damalı bayrağa ulaşamadığı tek yarış oldu. Toro Rosso, 31 Ekim 2012 tarihinde 2013 sezonu için Ricciardo ile tekrar anlaştıklarını açıkladı.

Red Bull Racing (2014-2018)

Ricciardo 2014 sezonu öncesinde Mark Webber’den boşalan Infiniti Red Bull Racing koltuğuna oturdu ve dört kez dünya şampiyonu Sebastian Vettel’in takım arkadaşı oldu.[1] Ricciardo, sezonun ilk yarışı olan Avustralya GP’sinin sıralama turlarında Lewis Hamilton’un arkasında ikinci sırada yer aldı ve yarışı da Kevin Magnussen’in baskısına rağmen bu pozisyonda bitirmeyi başardı. Ancak Ricciardo, saatlik benzin akışı kurallarını ihlal ettiği gerekçesi ile diskalifiye edildi. Infiniti Red Bull Racing, kararı temyiz mahkemesine görtürse de, mahkeme FIA’yı haklı buldu. Malezya GP’sinde yarışı bitirmeyi başaramasa da, on üçüncü başladığı Bahreyn GP’sini dördüncü bitirerek sezonun ilk puanlarına kavuştu. Mercedes’in altı yarışlık galibiyet serisini bozduğu Kanada GP’sinde ise Jack Brabham, Alan Jones ve Mark Webber’in ardından yarış kazanan dördüncü Avustralyalı sürücü oldu. 2014’ün ilk yarısında takım arkadaşı Vettel’i yenmeyi başaran Ricciardo, birçok kişiyi etkilemeyi başardı. Almanya GP’sinde tekerlek tekerleğe girdiği mücadelenin ardından ise Fernando Alonso Ricciardo hakkında, ‘’İnanılmaz. Çok, çok akıllı ve saygılı.’’ dedi. Yarışın bitimine 4 tur kala üçüncü sırada olduğu Macaristan GP’sinde ise önce Hamilton’u, ardından Alonso’yu geçerek, lastiklerindeki aşınmaya rağmen 5.225 saniye farkla yarışı kazandı. Yarış içerisinde spin atan takım arkadaşı Sebastian Vettel ise yedinci sırada yarışı bitirdi. Mark Webber’in ardından Macaristan GP’sini kazanan ikinci sürücü olmayı başardı. Belçika’da aldığı zafer ise onu, Jack Brabham’ın 1960 sezonundan sonra bir sezonda iç yarış kazanan ilk Avustralyalı yaptı. 4 Ekim 2014 tarihinde Ricciardo’nun takım arkadaşının Daniil Kvyat olacağı açıklandı. Ricciardo Brezilya GP’sinde yarış dışı kalmasına rağmen, pilotlar şampiyonasında üçüncülüğünü garantiledi. Ön kanadının kural dışı sayıldığı ve bu nedenle yarışa pit yolundan başladığı Abu Dabi GP’si ise, Ricciardo’nun ilk en hızlı turunu elde ettiği yarış oldu. Ricciardo 2014 yılında Kanada, Macaristan ve Belçika’da elde ettiği üç birinciliğin ardından sezonu üçüncü sırada tamamladı. Ricciardo 2014 sezonundaki performansının ardından Laureus Dünya Spor Ödülleri'nde, yılın en çok gelişen sporcusu ödülünü aldı.

Ricciardo, 8 Şubat 2015 tarihinde, ünlü televizyon programı Top Gear’ın pistinde en hızlı turu atan Formula 1 sürücüsü oldu. Ricciardo, 1.42.2’lik derecesi ile kendinden önceki lider Lewis Hamilton’u geçmeyi başardı.2015 sezonunda da 2 podyum elde etmiştir. Sezonu 92 puanla 8. bitirmiştir.

2016 sezonunda ise 2016 Malezya Grand Prix'sini kazanıp 8 de podyum elde etmiştir. 2016 Monaco Grand Prix'sinde ise pit-stop sırasında yapılan hata sebebiyle galibiyeti Lewis Hamilton'a kaptırmıştır. Sezonu 256 puanla 3. bitirmiştir.

2017 sezonunda ise 2017 Azerbaycan Grand Prix'sini kazanıp 9 da podyum elde etmiştir. Sezonu 200 puanla 5. bitirmiştir.

2018 sezonu takvimindeki 21 yarışta da yer alan Ricciardo, 2018 Çin Grand Prix ve 2018 Monako Grand Prix'lerini kazanıp 2 podyum elde edebilmiştir. 2018 Monako Grand Prix'sini yaşadığı motor sorununa rağmen Sebastian Vettel'in önünde bitirmiştir. 21 yarışın 8'inde finişi göremedi. Sezonu 170 puanla 6. sırada tamamladı.

Renault (2019)

3 Ağustos 2018 tarihinde Renault takımı Ricciardo'nun 2019 Formula 1 sezonu'nda Renault ile yarışacağını açıkladı.[2] 2019 sezonunda Renault ile yarışan Ricciardo sezonu 54 puanla 9. bitirmiştir.

2021

Ricciardo, Sebastian Vettel'in Scuderia Ferrari'deki koltuğunu McLaren sürücüsü Carlos Sainz'a bırakmasının ardından 2021 sezonunda McLaren takımına katılacağını açıkladı.[3][4]

Tamamlanmış F1 sonuçları

Yıl Takım Şasi Motor 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 S Puan
2011 Scuderia Toro Rosso Toro Rosso STR6 Ferrari 056 2.4 V8 AUS
TD
MAL
TD
CHN
TD
TUR
TD
İSP
TD
MON
TD
KAN
TD
AVP
TD
27. 0
HRT Formula 1 Team Hispania F111 Cosworth CA2011 2.4 V8 BRİ
19
ALM
19
MAC
18
BEL
Yd
ITA
NC
SIN
19
JPN
22
KOR
19
HIN
18
ABU
Yd
BRE
20
2012 Scuderia Toro Rosso Toro Rosso STR7 Ferrari 056 2.4 V8 AUS
9
MAL
12
CHN
17
BHR
15
İSP
13
MON
Yd
KAN
14
AVP
11
BRİ
13
ALM
13
MAC
15
BEL
9
ITA
12
SIN
9
JPN
10
KOR
9
HIN
13
ABU
10
USA
12
BRE
13
18. 10
2013 Scuderia Toro Rosso Toro Rosso STR8 Ferrari 056 2.4 V8 AUS
Yd
MAL
18
CHN
7
BHR
16
İSP
10
MON
Yd
KAN
15
BRİ
8
ALM
12
MAC
13
BEL
10
ITA
7
SIN
Yd
KOR
19
JPN
13
HIN
10
ABU
16
USA
11
BRE
10
14. 20
2014 Infiniti Red Bull Racing Red Bull RB10 Renault Energy F1-2014 1.6 V6 t AUS
DSQ
MAL
Yd
BHR
4
CHN
4
İSP
3
MON
3
KAN
1
AUT
8
BRİ
3
ALM
6
MAC
1
BEL
1
ITA
5
SIN
3
JPN
4
RUS
7
USA
3
BRE
Yd
ABU
4
3. 238
2015 Infiniti Red Bull Racing Red Bull RB11 Renault Energy F1-2015 1.6 V6 t AUS
6
MAL
10
CHN
9
BHR
6
İSP
7
MON
5
KAN
13
AUT
10
BRİ
Yd
MAC
3
BEL
Yd
ITA
8
SIN
2
JPN
15
RUS
15
USA
10
MEK
5
BRE
11
ABU
6
8. 92
2016 Red Bull Racing Red Bull RB12 TAG Heuer 1.6 V6 t AUS
4
BHR
4
CHN
4
RUS
11
İSP
4
MON
2
KAN
7
AVP
7
AUT
5
BRİ
4
MAC
3
ALM
2
BEL
2
ITA
5
SIN
2
MAL
1
JPN
6
USA
3
MEK
3
BRE
8
ABU
5
3. 256
2017 Red Bull Racing Red Bull RB13 TAG Heuer 1.6 V6 t AUS
Yd
CHN
4
BHR
5
RUS
Yd
İSP
3
MON
3
KAN
3
AZE
1
AUT
3
BRİ
5
MAC
Yd
BEL
3
ITA
4
SIN
2
MAL
3
JPN
3
USA
Yd
MEK
Yd
BRE
6
ABU
Yd
5. 200
2018 Aston Martin Red Bull Racing Red Bull RB14 TAG Heuer 1.6 V6 t AUS
4
BHR
Yd
CHN
1
AZE
Yd
İSP
5
MON
1
KAN
4
FRA
4
AUT
Yd
BRİ
5
ALM
Yd
MAC
4
BEL
Yd
ITA
Yd
SIN
6
RUS
6
JPN
4
USA
Yd
MEK
Yd
BRE
4
ABU
4
6. 170
2019 Renault F1 Renault R.S.19 Renault E-Tech 19 1.6 V6 t AUS
Yd
BHR
18
CHN
7
AZE
Yd
İSP
12
MON
9
KAN
6
FRA
11
AUT
12
BRİ
7
ALM
Yd
MAC
14
BEL
14
ITA
4
SIN
14
RUS
Yd
JPN
DSQ[5]
MEK
8
ABD
6
BRA
6
ABU
11
9. 54

† Yarışın %90'ını tamamladığı halde yarış dışı kalan pilotlar, yarışı tamamlamış olarak kabul edilir.

Kaynakça

  1. "Daniel Ricciardo rules out move to Mercedes after successful 2016 with Red Bull". abc.net.au. Australian Broadcasting Corporation. 21 Aralık 2016. Erişim tarihi: 21 Aralık 2016.
  2. "Daniel Ricciardo joins Renault Sport Formula One Team from 2019". renaultsport.com. Renault Sport Formula One Team. 3 Ağustos 2018. 3 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2018.
  3. "McLaren Ricciardo'yu resmen açıkladı". ntvspor.net. 14 Mayıs 2020. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2020.
  4. "Ve Carlos Sainz resmen Ferrari'de". ntvspor.net. 14 Mayıs 2020. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2020.
  5. "Renault, Japonya Grand Prix'inden diskalifiye edildi". ntvspor.net. 24 Ekim 2019. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2020.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.