Dört Simge

Dört Simge (Çince: 四象; pinyin: Sì Xiàng), ekliptik boyunca Çin takımyıldızları arasında görünen ve dört ana yönün koruyucuları olarak görülen dört mitolojik yaratıktır. Bu yaratıklar Doğu'nun Mavi Ejderhası, Güney'in Vermilyon Kuşu, Batı'nın Beyaz Kaplanı ve Kuzey'in Siyah Kaplumbağası'dır. Yaratıkların her biri, bir ana yön ve renkle en yakından ilişkilidir ancak aynı zamanda yılın bir mevsimi, bir erdem ve Çin'in beş elementinden biri (odun, ateş, toprak, metal ve su) gibi diğer yönleri de temsil etmektedir. Her birine kendi bireysel özellikleri ve köken hikâyesi verilmiştir. Sembolik olarak ve manevi ve dini inancın bir parçası olarak, bu yaratıklar Doğu Asya kültür alanındaki ülkeler arasında kültürel olarak önemli olmuştur.

Doğu'nun Mavi Ejderhası tahtayı, Güney'in Vermilyon Kuşu ateşi, Batı'nın Beyaz Kaplanı metali ve Kuzeyin Kara Kaplumbağası suyu temsil etmektedir. Bu sistemde beşinci prensip Dünya, Merkezin Sarı Ejderhası tarafından temsil edilir.[1]

Dört Uğurlu CanavarBeş yönBeş sezonBeşrenBeş elementDört simgeYaoDört tanrı
Mavi EjderhaDoğuİlkbaharYeşilTahtaYoung yangKōbō
Vermilyon KuşuGüneyYazKırmızıAteşOld yangZhurong
Beyaz KaplanBatıSonbaharBeyazMetalYoung yinJokushū
Siyah KaplumbağaKuzeyKışSiyahSuOld yinGenmei
Sarı Ejderha veya QilinMerkezYaz ortasıSarıDünyaHoutu

Kaynakça

  1. A Brief History of Chinese and Japanese Civilizations: Third Edition, Schirokauer, Brown, Lurie, Gay. (2006) 0-534-64307-8.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.