Counter-Strike: Global Offensive

Counter-Strike: Global Offensive ya da bilinen kısa adıyla CS:GO, Valve ve Hidden Path Entertainment tarafından geliştirilen çevrimiçi birinci şahıs nişancı oyunudur. Counter-Strike serisinin dördüncü oyunudur. Ağustos 2012'de Microsoft Windows, macOS, Xbox 360 ve PlayStation 3 için piyasaya sürülürken, Linux sürümü 2014'te piyasaya sürülmüştür.

Counter-Strike: Global Offensive
Geliştirici Hidden Path Entertainment
Valve 
Yayımcılar Valve Corporation
Hidden Path Entertainment
Yapımcı Valve Corporation
Besteci Mike Morasky 
Seri Counter-Strike
Motor Source motoru
Platformlar Microsoft Windows
OS X
PlayStation 3
Xbox 360
Linux
Çıkış 21 Ağustos 2012) (2012-08-21)
Tür Birinci şahıs nişancı
Mod Tek oyunculu oyun
Çok oyunculu oyun
çok oyunculu çevrim içi oyun 

Oyun, Teröristler ve Anti-Teröristler adlı takımı Her iki taraf da birbirlerini yok etmeleriyle ve aynı zamanda ayrı hedefleri tamamlamakla görevlidir. Teröristler, oyun moduna bağlı olarak ya bombayı yerleştirmeli ya da rehineleri savunmalıdır; Anti Teröristler ise ya bombanın yerleştirilmesini önlemeli, bombayı etkisiz hale getirmeli ya da rehineleri kurtarmalıdır. Hepsi bu moda özgü farklı özelliklere sahip dokuz oyun modu vardır. Oyunda ayrıca oyuncuların özel Valve sunucularında oynamasına ve ayrıca topluluk üyelerinin özel haritalar ve oyun modları ile kendi sunucularını barındırmalarına izin veren eşleştirme desteği de bulunmaktadır. Bir battle royale oyun modu olan "Tehlikeli Bölge", Aralık 2018'de tanıtıldı.

Aralık 2018'de Valve, kozmetik ürünlerden elde edilen gelire odaklanarak CS:GO'yu oynaması ücretsiz oyuna geçirdi.

Oynanış

Serinin önceki oyunları gibi Global Offensive, görev tabanlı birçok oyunculu birinci şahıs nişancı oyunudur. Oyuncular ilk önce görevleri tamamlamak veya düşman takımı yok etmek için teröristler veya terörle mücadele ekibi takımlarından birini seçerler. Örneğin, yıkım haritalarında (de_) teröristler bomba kurmaya çalışırken, terörle mücadele bombanın kurulmasını engellemeye veya kurulmuş bombayı imha etmeye çalışır. Global Offensive'e önceki oyunlardaki görevlere ek olarak silah yarışı (arms race) denilen bir mod eklenmiş, bu modla birlikte klasik Counter-Strike haritalarının yanında farklı haritalar da oyuna dahil edilmiştir.[1]

Önceki oyunlarda olduğu gibi, bir tur görevlerin tamamlanmasıyla veya düşman takımın imha edilmesiyle sona erer ve yeni bir tur başlar. Tur bitmeden ölen oyuncular, dirilmek için turun bitmesini beklemek zorundadır. Oyuncular önceki turdaki performansına göre alacağı parayla silah ve ekipman satın alabilir.

Oyun modları

Counter-Strike: Global Offensive'in ana oyun modları aşağıdaki gibidir:

Klasik ve Rekabetçi

Bomba imha ve rehine kurtarma senaryolarından oluşur. Her turun başında oyunculara çeşitli eylemler ile kazanılan paralar verilir. Anti-terörist takımının terörist bölgesindeki rehineleri kurtarıp kendi bölgelerine getirmesi gerekir. Teröristlerin ise rehineleri kurtaran terörle mücadele ekibini engellemesi gerekir. Eğer teröristler rehinelere zarar verirse para cezası alır.

•Rekabetçi: 5 kişilik iki takım hâlinde, her oyuncunun kendi rütbesiyle eş ya da yakın seviyelerdeki rütbeli oyuncularla birlikte oynanan moddur. İki taraftan 30 raunt kazanan veya ilk 16’ncı raunta ulaşan takım oyunu kazanır. En çok seviye puanı veren moddur. Uzun süreli kazanma sonucu oyuncunun rütbesi yükselirken, uzun süreli yenilgi sonucu oyuncunun rütbesi düşmektedir. Bu moda girildikten sonra oyun bitene kadar çıkılamaz. Çıkılması durumunda ise oyuncu belli bir süre zarfında 'Rekabetçi Bekleme Süresi' adında bir ban sistemi ile karşılaşır ve cezası bitene kadar rekabetçi maçlara giremez. Takım arkadaşlarını defalarca kez vuran oyuncu da oyundan atılarak bu cezai yaptırıma maruz kalır.

•Klasik (Basit Eğlence): Rekabetçi maçın daha hafifletilmiş versiyonudur. Bu moda istenilen zamanda girilebilir veya çıkılabilir. En fazla 10 kişiye ulaşan iki takım halinde oynanır. 8 raunt kazanan takım oyunun galibi olur. Raunt sonunda verilen para ödülü rekabetçi maçlara göre fazladır ve çelik yelek ekipmanı oyun tarafından otomatik olarak temin edilmektedir.

Bomba imha senaryosu

Teröristler, C4 patlayıcıyı iki bomba alanından (A ve B) birine kurup patlayana kadar korumalı; Anti-Teröristler, bomba alanlarını korumalı veya kurulan bombayı patlamadan önce imha etmeli. Eğer bomba imha edilebilirse kaç adet teröristin hayatta kaldığı önemli değildir.[2]

Rehine kurtarma senaryosu

Anti-Teröristler, rehineleri teröristlerden kaçırıp kurtarma noktasına ulaştırmalı; Teröristler, rehinelerin kaçırılmasını engellemeli. Eğer teröristler veya anti-teröristler rehineyi öldürmeye çalışırlarsa çok ağır bir para cezasına tabi tutulurlar. Sonraki güncellemelerle birlikte kurallar değişmiştir. Anti-Teröristlerin yalnızca bir rehineyi kurtarma noktasına ulaştırması raundu kazanmaları için yeterlidir.[3]

Ölüm Maçı

Oyuncuların sınırsız yeniden canlanma ve silah satın alma hakkına sahip olduğu takım ölüm karşılaşması modudur. Her öldürme oyuncuya yaklaşık 10-12 puan kazandırır. 10 dakikalık bir moddur ve süre sonunda en yüksek puana ulaşan oyuncu maçı kazanır.

Silah Yarışı

Ölüm maçı tarzında bir oyun türüdür. Oyuncu düşman oyuncuyu öldürürse yeni bir silah ile ödüllendirilir. Üç tane hafif makineli silah seviyesiyle başlanır. Bu seviyeleri dört tane tüfek, iki tane pompalı, iki tane keskin nişancı tüfeği, bir tane ağır makineli tüfek ve dört tane tabanca seviyesi takip eder. En son silahtan sonra altın bıçağa ulaşılır. Altın bıçakla bir rakip öldüren oyunu kazanır.

Yıkım

Bomba imha haritalarında oynanır. Kendine özgü haritalara sahiptir. Ölen oyuncu tekrar canlanamaz ve doğmak için rauntun bitmesini beklemek zorundadır. 10 tane silah seviyesi bulunur. Bazı silah seviyeleri takımlara göre farklılık gösterir. Oyuncu her düşman öldürdüğünde yeni bir silah ile ödüllendirilir. Birden fazla düşman öldürmesi durumunda bomba ile ödüllendirilir.

Uçan Gözcü

Yer çekimi azaltılmış ortamda oyuncuların SSG 08 ve bıçak kullandığı takım maçıdır. Oyuncu normalde zıplayabildiği seviyenin daha üstüne zıplayabilmektedir.

Yoldaş

İki kişilik takımlardan oluşan maçlardır. Rekabetçi kodunun mini bir versiyonudur. Bu oyun modunda da rütbe sistemi bulunur. Rekabetçi modundaki bütün kurallar burada da geçerlidir. 9 raunt kazanan takım galiptir ve kazanılabilen en yüksek para miktarı 8000 dolardır. Rekabetçi maçlara göre daha küçük bir oyun alanında oynanır.

Tehlikeli Bölge

En fazla 18 oyuncu ile oynanır. Her oyuncu maçın başında kendine bir iniş bölgesi ve yardımcı bir ekipman belirler. Helikopterler ile inen oyuncular, çevresindeki yapılardan silah ve teçhizat toplar. Her oyuncunun kendine ait tabletleri vardır. Bu tabletler ile oyuncular, kendilerini silah ve ekipman bakımından donatabilmektedir. Haritaların çeşitli yerlerinde ekipman ve silah desteği sağlayan ikmal kutuları vardır. Bu oyun modu, rütbe sisteminin bulunduğu üçüncü moddur. Bütün rakiplerini öldüren oyuncu maçın galibi olur.

Geri Alma

3 Terörist, 4 Anti Terörist oyuncusu ile oynanır. Kırık Diş Operasyonu ile oyuna eklenmiştir. Terörist takımı C4 kurma alanlarından birinde doğarken Anti Terörist takımı ise C4 kurma alanına ulaşabileceği yerlerde doğar. Raunt başlarında oyunculara belirli ekipmanlardan (silah, teçhizat ve bomba) oluşan kitler verilir ve oyuncu bunlardan birini seçer.

Rütbe sistemi

Rütbe sistemi seriye Global Offensive ile gelmiştir. Bu sistem Rekabetçi havuzu eşleştirmelerinde aynı veya yakın yetenek seviyelerindeki oyuncuların birlikte oynayabilmesini sağlar. Rütbe sistemi Rekabetçi, Yoldaş ve Tehlikeli Bölge modlarında geçerlidir. Herhangi bir rütbeye sahip olabilmek için rekabetçi veya yoldaş modlarında en az on kez galibiyet alınmalıdır. Her maç kazanıldığında +10 rütbe puanı kazanılırken, kaybedildiğinde ise -10 puan kaybedilmektedir.[4]

Geliştirilmesi

Counter-Strike: Global Offensive'in geliştirilmesine Valve tarafından Mart 2010'da başlanmış olup kapalı beta sürümünden sonra 21 Ağustos 2012 tarihinde Steam üzerinden satışları başlamıştır.[5][6]

Valve, oyundaki hileleri önlemek amacıyla Valve Anti-Cheat (VAC) sistemini geliştirmiştir. Bu sistem sayesinde hileyle oyuna giren oyuncular otomatik olarak oyundan atılmakta ve süresiz olarak, Counter-Strike: Global Offensive'i oynamaları engellenmektedir.[7]

Oyunda bulunan dust2 haritası oyunun çıktığı günden bu yana küçük değişiklerle tasarımını koruyordu ancak 1.36.0.6 sürümünden sonra 1.36.0.7 güncellemesiyle tamamen yeni bir tasarımla oyunculara sunuldu. Ve eski görünümlü dust2 haritası atölyeden hâlâ indirilip oynanabilmekte.

Profesyonel yarışmalar

Valve Corporation, belirli aralıklarla büyük turnuvalar düzenler veya üçüncü parti organizasyonları destekler. Bu turnuvaların ödülleri, Counter-Strike: Global Offensive oyuncularının satın aldıkları kasa, anahtar, çıkartma vb. eşya ile karşılanır.[8][9]

Her büyük turnuva, 250.000$ ödül, 10.000 kişi kapasiteli stadyum, milyonlarca internet üzerinden izleyici barındırır. Her turnuvaya özel tasarlanan çıkartmalar ile turnuva ödülünün çok daha fazlası kazanılır.

2016 yılında büyük turnuvaların ödülleri, 1.000.000$'a çıkarılmıştır.[10][11]

Kumar (Jackpot)

Counter-Strike: Global Offensive'in Arms Deal (Silah Anlaşması) güncellemesi ile oyuna eklenen kozmetik eşya, çok büyük bir kumar piyasasının oluşmasını sağlamıştır.

Kozmetik eşya (kaplamalı silahlar, bıçaklar, çıkartmalar, StatTrak (öldürülen adam sayısını gösteren sayaç) silahlar vb. elde edebilmek için oyundan sonra düşen kasaları anahtar ile açmak gerekir. Her eşyanın kendine göre bir değeri vardır. Eşyanın değeri, nadirliği üzerinden belirlenir.[12]

"Hatıra" adı verilen özel eşya sonraki güncellemelerde eklenmiştir. Bu silahları elde edebilmek için büyük turnuvaları izlerken düşen kutuları açmak gerekir. Bu kutuları açmak için herhangi bir anahtara ihtiyaç yoktur.[13]

Kumar sistemi de eşyanın değerine göre işlemektedir. Farklı versiyonları olsa da en çok bilineni; herkesin eşyasını ortaya koyduğu ve kazananı sitenin belirlediği versiyondur. Sitelerdeki botlar, her elden sonra kendi komisyonunu alıp kalanları kazanana takas ile verir.

Kumar, hırsızların da işine yaramış olacak ki pek çok dolandırıcılık yöntemi gelişmiştir. Bunlara sahte kumar siteleri de dahildir.[14]

Valve, 13 Temmuz 2016 itibarı ile bu sitelerin eşya karşılığında bahis oynatmasını yasaklamıştır.[15]

Lisanslı Silahların listesi

Tabancalar

Ağır Silahlar

  • Nova
  • XM1014
  • MAG-7
  • M249
  • Negev
  • Sawed-Off

Hafif Makineli Silahlar (SMG)

Tüfekler

Teçhizat

Bombalar

Kaynakça

  1. "Arşivlenmiş kopya". 28 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2012.
  2. Valve Corporation, Hidden Path Entertainment.Counter-Strike: Global Offensive. Steam. Valve Corporation. Scene: Bomb Scenario Mission.
  3. http://blog.counter-strike.net/index.php/2013/03/6864/
  4. https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=1318034728
  5. "Arşivlenmiş kopya". 1 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2016.
  6. "Arşivlenmiş kopya". 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2016.
  7. "Arşivlenmiş kopya". 25 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2016.
  8. http://www.dreamhack.se/dhw13/2013/09/16/counter-strike-community-helps-build-250000-prize-pool/
  9. "Arşivlenmiş kopya". 28 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2016.
  10. http://www.hltv.org/news/17158-major-prize-upped-to-1000000
  11. http://www.dailydot.com/esports/valve-counter-strike-majors-prize-pool/
  12. "Arşivlenmiş kopya". 13 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2016.
  13. "Arşivlenmiş kopya". 11 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2016.
  14. "Arşivlenmiş kopya". 1 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2016.
  15. "Arşivlenmiş kopya". 15 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2016.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.