El bombası

El bombası, içi infilak maddesi veya kimyasal maddelerle doldurulan ve bir patlama veya ateşleme tertibatını ihtiva eden küçük bir bomba türü.

Savunma tipi bir el bombası
El bombasının şematik diagramı: 1) tıkaç kapağı, 2) mukavva kapak, 3) fünye kapağı, 4) horoz ekseni, 5) zemberek, 6) horoz, 7) deri conta, 8) yiv, 9) tıkaç gövdesi, 10) fitil, 11) fünye 2, 12) patlatıcı, 13) fünye 1, 14) sürgü, 15) emniyet pimi, 16) kol, 17) genel görünüş.

Bu bomba genel olarak elle atılır. El bombaları üç cinstir:

  • Tahrip el bombası
  • Kimya el bombası
  • Eğitim el bombası.

Tahrip el bombası, içerik olarak plastik patlayıcı bulundurur. Bomba kalıbı çok fazla şarapnel içerir. Kimya el bombası, ednatol (etilen di nitro amin), pikrik asit içerir. Bomba kalıbı cıva fulminat veya kurşun azodürden oluşur, patlamanın şiddetini arttırır. Eğitim el bombası ise askeri eğitimde kullanılır. İçeriginde genelde kara barut veya C2 bileşiği bulundurur tahrip gücü diğerlerine oranla daha azdır.

Genel muharebelerde iki tip el bombası kullanılır:

Savunma ve saldırı tipi.

Savunma tipi el bombasının parça tesiri saldırı tipine göre daha etkilidir ve kullanılan metal malzemeler dolayısıyla saldırı tipinden daha ağırdır. Buna rağmen saldırı tipi el bombalarının şarapnel etkisi neredeyse yoktur. Parça tesirli metal kısmı çok ince yapılır. Saldırı tipi elbombasının TNT miktarı savunma tipine göre daha fazla olduğu için daha çok baskınlarda kullanılır. Çünkü savunma tipine göre daha yüksek ses çıkarır ve hedeflenen düşman askerlerinin öldürülmesinden ziyade ses yüzünden şoka uğratılmasıdır. Bu sayede şoka uğrayan düşman askerleri savunma moduna geçemeden yok edilmesi öngörülür. Genel askeri taktiklerde saldırı ve savunma tipi elbombaları aynı anda atılır. Amaç aynı anda hem düşmanın şoka uğratılması hem de kayıp vermesinin sağlanmasıdır.Ve günümüz koşullarında el bombalarının etkisinin büyük olduğu gözlemlenmiştir.

Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta El bombası ile ilgili çoklu ortam kategorisi bulunur.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.