Cenneti Beklerken

Cenneti Beklerken, yönetmenliğini Derviş Zaim'in yaptığı 107 dakikalık Türk-Macar ortak yapımı sinema filmi. 2005 yılında çekilen film Türkiye'de Aralık 2006'da gösterime girdi.

Cenneti Beklerken
Cenneti Beklerken - Kavganın ve aşkın imparatorluğunda, gerçeğin büyülü masalı...
Yönetmen Derviş Zaim
Senarist Derviş Zaim
Oyuncular Serhat Tutumluer, Melisa Sözen, Mesut Akusta, Nihat İleri
Müzik Derviş Zaim, Rahman Altın
Kurgu Ulaş Cihan Şimşek
Stüdyo Marathon, Hermes, Sarmaşık
Türü Dram
Yapım yılı 2005, Türkiye/ Macaristan
Çıkış tarih(ler)i 15 Aralık 2006 (Türkiye)
Süre 107 dakika
Dil Türkçe
Diğer adları Waiting for Heaven
(festival ismi,uluslararası ismi)

Başrollerini Serhat Tutumluer ile Melisa Sözen'in paylaştığı film, minyatür sanatını hem bir yan tema olarak kullanması, hem çekimlerde bu sanattan yararlanılmasıyla dikkat çekti.

Hikâye

On yedinci yüzyılda, Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'da yaşayan minyatür ustası Eflatun (Serhat Tutumluer), ustalarının kendisine öğrettiklerine karşı gelerek, eşinin ve oğlunun ölümü sonrasında, Batılı tarzda portrelerini çizer. Bu tarz portrelerin İslam dinine aykırı olduğunu düşündüğü için içinde çelişkili duygular kabaran Eflatun, bir gün zorla bir Osmanlı vezirinin konağına götürülür. Vezir, Eflatun'dan, Osmanlı İmparatorluğu'na karşı ayaklanan Danyal (Nihat İleri) adlı sözde bir şehzadenin, idamından önce Batılı tarzda portresini yapmasını ister.

Çırağı rehin alınan Eflatun, bu emir karşısında vezirin bir grup silahlı adamıyla birlikte Anadolu bozkırlarına doğru tehlikeli bir yolculuğa çıkar. Yolda rastladığı köle kızı Leyla'yı (Melisa Sözen) acıyarak yanına alan Eflatun, taht kavgasının ortasında bir yandan var olma mücadelesi verirken diğer yandan da bu güzel köle kız ile gizliden gizliye bir aşk yaşamaya başlar. Verdikleri kayıplara rağmen şehzade Danyal'ın hapsedildiği kaleye vardıklarında grubu büyük bir sürpriz beklemektedir.

Kavganın ve aşkın imparatorluğunda hayatta kalma savaşı veren Eflatun ve Leyla, hayalle gerçeğin harmanlandığı bu büyülü masalda kendi cennetlerini yaratırlar.

Oyuncular

Filmden alıntılar

  • Cihana hem adalet, hem güzellik lâzımdır. (Vezir, emirkulu Osman'a)
  • Nakkaşlık, hayali dondurup resmetmektir. Eğer dönmezsem beni nakşet. (Eflatun, çırağı Gazala)
  • Nakkaş gördüğünü değil zihnindekini nakşeder. (Eflatun, emirkulu Osmana)
  • Halklara her zaman fetih gerekmez. Onların rüyaya da ihtiyacı vardır. Ben de rüyamı anlatmaya gidiyorum. (Şehzade Danyal, kendi isyan ordusuna)
  • Ben rüyamın peşinden gidiyorum. Şayet başarısız olursam, hikâyemi nakşet ki bunca çaba boşa gitti sanılmasın. (Şehzade Danyal, Eflatun'a)
  • Resim hem yapanın, hem bakanındır. (Eflatun, Kervansaray'daki çoban'a)
  • Resim yapman karşılığında hayatını kurtardın. Sen mi onlarınsın, onlar mı senin? (Vezir, Eflatun'a)
  • Sen, baktığım tek suretsin... Gitme! (Leyla, Eflatuna)

Ödüller

Filmdeki hatalar

17. yüzyılda 19.yy tüfeği.
  • Eflatun ve vezirin silahlı adamları Anadolu'da yol alırlarken, Kapadokya yöresinde isyancıların silahlı saldırısına uğrarlar. Vezirin adamlarının taşıdıkları uzun namlulu çakmaklı tüfeklerin, yakın çekimlerde de görüldüğü gibi (Filmin 16. dakikası) dipçik, kabza, namlu yapısı ve taşıma kayışına bakıldığında açıkça 19. yüzyılda yapılmış modeller oldukları anlaşılıyor. Oysa film 17. yüzyılda geçmektedir. Bak:"Askeri Müze Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi Ateşli Silahlar Kataloğu , Aysel Çötelioğlu.Askeri Müze Yayınları.ISBN 975-409-139-0" Ayrıca bk.Askeri müze'nin sitesi
  • Eflatun karakteri vezirin konağına ikinci kez gittiğinde içeri girerken arkada Ayasofya Camii var, konaktan çıkarken aynı açıda boş bir arazi görüyoruz.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.