Cantharellus cibarius

Cantharellus cibarius, "Yumurta mantarı" olarak da bilinen Cantharellaceae ailesinden lezzetli bir mantar türüdür.

Cantharellus cibarius
Cantharellus cibarius
Bilimsel sınıflandırma
Âlem: Fungi
Sınıf: Homobasidiomycetes
Familya: Cantharellaceae
Cins: Cantharellus

Şapkası sarı veya turuncu renkli ve huni şeklindedir. Sonbahardan ilkbahara kadar genelde yaprak döken ağaçların yoğun olduğu ormanlarda bolca bulunur. Gerçek anlamda lamelleri yoktur, sapının alt bölümünden şapkanın ucuna kadar uzanan buruşuk yapı Chanterellus cibarusun ayırdedici bir özelliğidir. Spor baskısı pembemsi beyazdır. Genelde larva barındırmaz.

Aroması kayısıyı andırır, piştiği zaman çok güzel kokar, o yüzden tatlılarda bile kullanılmıştır. Tereyağında sote olarak, tavuk etiyle beraber veya pizza üzerinde rahatça yenebilir. Kurutulmaya ve turşu yapımına da uygundur. Ancak zehirli Omphalotus olearius'e çok benzediği için dikkatli olunmalıdır.

Türkiye'de yetiştiği bölgeler

  • Orta ve Batı Karadeniz başta olmak üzere Karadeniz Bölgesi ve Marmara Bölgesi'nin Karadenize yakın ormanlarında yetişir. "Tavuk Mantarı" veya "Tavukbacağı Mantarı" olarak adlandırılır. Bolu'da "Cücekız", Ünye'de ise "Tavuk Tirmidi" olarak bilinir.Kastamonu Azdavay'da Meşe Kızılı olarak adlandırılmaktadır.

Benzeyen türler

  • Omphalotus olearius ("Ağulu mantar", Jack-o Lantern): Zehirlidir.
  • Hygrophoropsis aurantiaca : Zehirli değildir, ancak yenmez.

Bağlantılar

Cantharellus cibarius.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.