Cafer Zorlu

Cafer Zorlu (d. 1926 İnegöl, Türkiye - ö. 24 Ağustos 2012, İstanbul[1]), Türk karikatürist.

Cafer Zorlu
"Sadık Üçok"un objektifinden karikatür sanatçısı Cafer Zorlu
Doğum 1926
İnegöl, Türkiye
Ölüm 24 Ağustos 2012 (86 yaşında)
İstanbul
Meslek Karikatürist

1926 yılında İnegöl'de doğan Zorlu, annesinin ölümünden sonra 1939 yılında İstanbul'a geldi. Çocukluğu Karagümrük'te geçen Zorlu, kahveci, terzi, berber, tornacı çıraklığı, garsonluk, su satıcılığı, bulaşıkçılık gibi çeşitli işlerde çalışmaya başladı[2]. Aynı zamanda kahvelerde karakalemle müşterilerin portrelerini yapıyordu. Karikatür çizmeye çok hevesliydi ancak bu hayâlini uzun süre gerçekleştiremedi, zira hayatını bir an önce kazanmak zorundaydı. Mahmutpaşa'da bir hırdavatçı dükkanı açtı. Ancak bu dükkanın kapanmasından sonra karikatüre başlama olanağını buldu.

Çizdiği taslakları karikatürist Altan Erbulak'a gösterdi ve onun öneri ve yardımlarıyla çizgilerini geliştirdi. İlk çizgileri 1957'de Dolmuş dergisinde yayımlandı. Bu yıllarda Taş Karikatür dergisinde çizmeye başladı.

Akbaba dergisinde çok uzun yıllar karikatür çizdi. Tercüman, Hürriyet, Milliyet gazetelerindeki spor karikatürlerini o çizdi. Bu spor konulu karikatürleri ona birçok kez Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Spor Yazarları Derneği ödüllerini kazandırdı. 1981'de Ses dergisinin "Atmaca" mizah ekinde çizdi.

Emekli olduktan sonra meslek hayatı boyunca çizmiş olduğu karikatürlerden yapılmış seçkin karikatürleri birkaç kitapta topladı.

24 Ağustos 2012'de yaşlılığa bağlı nedenlerle Cennet Mahallesi'ndeki evinde vefat eden Zorlu, Büyükçekmece Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Kitapları

  • "20 Yılın Seçme Spor Karikatürleri", Kervan Kitapçılık, 1980.
  • "Hık Mık Kemer Sık"", Kervan Kitapçılık, 1985.
  • "Konuşan Karikatürler,
  • "Köşk'ten Çizgilerler" (Cafer Zorlu Klasikleri), Ozan Yayıncılık, 2001.
  • "Nasreddin Hoca'nın Torunları" (Bab-ı Ali Yokuşunun Yokoluşu),
  • "Varsa Olay Çizmek Kolay",
  • "Osmanlı İmparatorluğu Karikatürleri",

Kaynakça

  1. "Ünlü karikatürcüyü kaybettik". sabah.com.tr. 23 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2012.
  2. "Cafer Zorlu Ağabeyimizi Yitirdik". mizahhaber.blogspot.com. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2012.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.