Bursa Atatürk Anıtı

Bursa Atatürk Anıtı, Bursa valiliği tarafından heykeltıraş Nijat Sirel'e yaptırılmış ve Bursa Hükûmet Meydanı'na 1931 yılında dikilmiş anıttır.

Bursa Atatürk Anıtı
Konum Bursa, Türkiye
Tasarlayan Nijat Sirel
Tür Anıt, heykel
Açılış tarihi 29 Ekim 1931
Adandığı Mustafa Kemal Atatürk

Mermer kaide ve bronz Atatürk heykelinden oluşur. Atatürk, at üzerinde asker giysileri içinde zafer kazanmış kumandan kimliği ile betimlenir.[1] Anıtın Açılışı, 29 Ekim 1931 günü, Cumhuriyet'in sekizinci yıldönümü kutlama törenleri sırasında yapılmıştır.

Bursa'da da bir anıt yapılması ilk kez, kentin yerel yayın organı olan "Yeni Fikir" gazetesi tarafından 29 Eylül 1925 tarihli sayısında önerilmişti.[1] Beş yıl sonra Valilik tarafından, bir Atatürk anıtı yaptırmaya karar verildi ve 1930 yılı Şubat ayında heykeltıraş Nijad Sirei'e sipariş edildi. Anıtın taslağı Güzel Sanatlar Akademisi tarafından görülüp, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından da onaylandıktan sonra İstanbul Şişli'de bir özel atölyede sanatçı tarafından heykeltıraş Mehmet Mahir Tomruk'un yardımıyla yapıldı [1] Anıtın açılışı, 29 Ekim 1931 günü gerçekleşti. Önceleri "Gazi heykeli" adıyla anılan anıt Gazi Mustafa Kemal Paşa'ya "Atatürk" soyadının verilmesinden sonra "Atatürk heykeli" adını aldı.[2]

Kaidenin kuzey cephesinde şu yazı yer alır: "Bu Aziz Heykelin Önünde Duran Türk, Hürmetle Eğil. O; Milletini Kurtaran, Cumhuriyeti Kuran, Aleme Yeni Bir Tarih Yaratan Gazi MUSTAFA KEMAL". Doğu cephede 29 B.Teşrin 1339 1923 Cumhuriyetin Kuruluşu, batı cephede 11 Eylül 1330 1922 Bursa'nın Kurtuluşu yazmaktadır.

Kaynakça

  1. "Atatürk Anıtı, Bursa". http://www.isteataturk.com. Isteatatruk.com sitesi. 26 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2017. |website= dış bağlantı (yardım)
  2. Ertan, Can. "Rize'de Atatürk'ü kamyon kasasına yatırıp götürmek". http://www.yenimarmaragazetesi.com. Yeni Marmara gazetesi, 23 Aralık 2016. 29 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2017. |website= dış bağlantı (yardım)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.