Bordurya

Bordurya Hergé'nin Tenten kitapları serisindeki kurgusal bir ülkedir. Balkanlar'da, büyük ihtimalle şu anda Slovenya olan bölgenin doğu yarısındadır. İlk önce faşist bir devletin ve daha sonra basmakalıp bir Doğu Bloğu ülkesinin parodisi olmuştur.


Bordurya Cumhuriyeti
Kurgusal ülke
(Tenten'in Maceraları, 1939-1956)

Bordurya bayrağı

Bordurya arması
Bordurya haritası
Slogan: Göten amaïh Bordutza
Resmî diliBordurca
BaşkentSzohôd
En büyük şehirSzohôd
Yüzey127.944 km
Nüfus25.015.345 (2007)
Nüfus yoğunluğu195,49 hab/km
YönetimTotalitarizm
Devlet başkanıAlbertz Brinks (c. 2005)
Consolidación1125
Gayri safi yurt içi hasıla413.687 milyon
Para birimiEuro
Milli MarşDemms Bordutza!

Bordurya hakkında çok şey bilinmez, çünkü her zaman biraz kendi içine kapanık bir ülke olmuştur. Bordurya askeri yönetimi veya ordunun her şeyi perde arkasından kontrol ettiği demokrasi kisvesi altındaki hükûmetleri tercih etmiştir. Bordurya'nın başkenti Szohôd'dür. Ülkenin dili hakkında çok az şey bilinmektedir; ancak Latin alfabesi'ni kullanmaktadır ve Macarca ile bir benzerlik istenmiş olması mümkündür. Macaristan'da gerçekten de Szeged adında bir şehir bulunmaktadır ve bu benzer bir dilde Szohôd'a kolaylıkla çevrilebilir (Rusça "Mogilev"in Belarusça'da "Mahilyow" olması gibi).

İç ilişkiler

İsimsiz saldırgan askeri hükûmet

1939'da, ülkenin politik sistemi faşist veya nasyonal sosyalist bir ülkeyi andırmaktaydı. Tarihsel olarak bağlantılarının olduğu komşu ülkesi Sildavya'ya olan işgal girişimi başarısızlıkla sonuçlandı [bu Anschluss'a (Nazi Almanya'sının Avusturya'yı işgali) oldukça benzerdir. Bu benzerlik Bordur savaş uçaklarının Hergé tarafından çizimiyle daha da kuvvetlenir, uçaklar Messerschmitt Bf 109'a oldukça benzemektedir.]

Taşist Bordurya

1956'da, Bordurya gizli polis teşkilatı (ZEP), ismini bıyığı ve ideolojisinden alan askeri diktatörü Kurvi-Tasch, ve tüm her şeyiyle daha orduya dayalı bir Stalinizm olan "taşist" ideolojisiyle basmakalıp bir Doğu Bloğu ülkesini andırmaktadır. Bir hükûmet binasının önünde Kurvi-Tasch'ın Nazi-benzeri bir selam vermiş olduğu heykel aleni bir şekilde o ve Adolf Hitler ve Josef Stalin'i karşılaştırmaktadır. Bıyığının ebediliği, "Kurvi-Tasch'ın bıyıkları", swastika ya da Orak ve çekice bu (aşırı) kullanımlarıyla oldukça benzerdir (çoğunlukla küfür olarak kullanılır, ve ülkedeki arabaların tamponları bu şekilde yapılmıştır).

Kurvi Taşist bıyığın diğer etkileri Tenten'in Szohôd'da kaldığı otelin isminde görülebilir: Otelin ismi Hotel Zsnorr'dur, ki bu da Hergé'nin Belçika çiftdilliliği göz önüne alınırsa, Hollandaca'da bıyık anlamına gelmektedir ('snor').

Dış İlişkiler

1976'da, Bordurya hükûmeti Güney Amerika'daki kurgusal bir muz cumhuriyeti olan San Theodoros'un o zamanki yöneticisi General Tapioca'yı desteklemekteydiler; bu ülkeye askeri danışmanlar bile göndermişlerdi. Resmi olarak, General Tapioca ve San Theodoros "taşist" düşüncenin destekçileriydi, bunun kanıtı Tenten ve Pikarolar'da Albay Sponz'un Albay Alvarez'le eski San Theodoros ofisinde konuşurken Alvarez'in Kurvi-Tasch büstüne mantarla vurması sırasında görülebilir. İki ülke arasındaki ortak noktalar, devletteki ve hükûmetteki askeri liderlik ve alınan çoğu albayda görülebilir.

Bordurya Flaması

Ordu

Bordurya ordu bakımından nispeten oldukça iyi donanımlıdır. Ancak bir Tenten kitabında (Turnösol Olayı), Tenten ve arkadaşlarının kullanıyor olduğu çalıntı tankı durdurmaya çalışmışlardır. Ancak tüm denemeleri sonuçsuz kalır çünkü silahları ve askeri yapıları oldukça kalitesizdir.

Din

Aynı Sildavya gibi, Bordurya'da bir süre İslam dinini kabul etmiştir: Kurvi-Tasch'ın etrafındaki modernist binaların etrafında bir minare görülebilir.

Kaynakça

Bordurya'yı içeren Tenten albümleri:

  • Le Sceptre d’Ottokar (Ottokar'ın Asası, 1939)
  • L’Affaire Tournesol (Turnösol Olayı, 1956)
  • Borduryalı Albay Sponsz Tintin et les Picaros'da görülebilir (Tenten ve Pikarolar, 1976)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.