Altın Kıskaçlı Yengeç

Altın Kıskaçlı Yengeç, (Fransızca: Le Crabe aux pinces d'or) Tenten'in Maceraları adlı çizgi roman serisinin 9. macerasıdır. Belçikalı yazar ve çizer Hergé tarafından yaratılmıştır. Macerada Tenten bundan sonra tüm maceralarda yer alacak olan Kaptan Haddok ilk kez görünür.

Altın Kıskaçlı Yengeç
Le Crabe aux pinces d'or
"Altın Kıskaçlı Yengeç"in "Yapı Kredi Yayınları" tarafından yayımlanmış Türkçe baskısının ön kapağı.
Yazar Hergé
Ülke Belçika
Dil Fransızca
Yayımcı Le Soir
ISBN 2-203-00108-9
Tenten'in Maceraları serisi
Ottokar'ın Asası Altın Kıskaçlı Yengeç Esrarengiz Yıldız

Öykü

Tenten, Dupont ve Dupond tarafından haber aldığı bir ölümlü kavga olayıyla ilgilenmeye başlar. Ölen adamın üzerinden konserve üzerinden yırtıldığı anlaşılan ve arkasında Karaboudjan yazan bir kâğıt parçası çıkar. Tenten olayı araştırırken aynı isimle bir geminin var olduğunu öğrenir. Tenten gemide yengeç eti konserve kutularının içinde uyuşturucu olduğunu anlar ancak gemi mürettebatı tarafından yaklanır ve gemide hapsedilir. Kapatıldığı odadan kaçan Tenten Kaptan Haddok’un odasına sığınır. Geminin kaptanı alkol bağımlısıdır ve ikinci kaptan Allan tarafından kandırılmaktadır. Gemiden filikayla kaçan Tenten ve Kaptan Haddok kendilerini takip eden bir suya inebilen uçak tarafından saldırıya uğrar. Suya inerek ölüp ölmediklerini kontrol etmek isteyen pilot ve yardımcısı Tenten tarafından oyuna getirilerek etkisiz hale getirilir. Uçakla havalanan Tenten, alkol komasına giren Kaptan Haddok ‘un kendisine saldırmasıyla kontrolü kaybeder ve Sahra Çölüne düşerler. Yaralanmazlar ve Fas’daki bir kıyı kentine ulaşmayı başarırlar. Burada Kaptan eski mürettebatı tarafından kaçırılır. Tenten Kaptan’ı kurtarmaya çalışırken uyuşturucu kaçakçı örgütünün lideri Omar Ben Salaad ile karşılaşır.

Arka planı

Hergé, Kara Altın Diyarında adlı macerayı yazmaktayken bulunduğu ülke olan Belçika, Nazi Almanyasının işgaline uğrayınca hikâyeye ara vermek zorunda kalır. Macera o dönemde İngiltere mandası konumunda olan Filistin’de geçmekte ve Yahudiler, Araplar ve İngilizlerin yer aldığı siyasi bir senaryoya sahipti. Bunun üzerine daha az siyasi bir konu olan uyuşturucu kaçakçılığıyla ilgili Altın Kıskaçlı Yengeç macerasını yazan Hergé ilk olarak 17 Ekim 1940 tarihinde maceraya Le Soir gazetesinde başlatır. Bölümler halinde yayınlanan macera 18 Ekim 1941’de tamamlanabilir. Macera ilk olarak siyah beyaz çizilmiş, ancak 1943 yılında renklendirilmiştir. 1960'lı yıllarda ABD baskısı için gözden geçirilen macerada bazı değişiklikler yapılır.[1]

Film

Macera 1947 yılında Films Claude Misonne firması adına Wilfried Bouchery tarafından kare kare çekim yöntemiyle film olarak çekilmiştir. Film ilk Tenten adaptasyonu olma özelliğini taşır. İlk olarak ABC sinemalarında 11 Ocak 1947 tarihinde özel gösterime girer, aynı yıl 21 Aralık günü ise sinemalarda oynatılır. Bouchery iflas edip Arjantin’e kaçınca gösterimden kalkar. Filmin bir kopyası halen Belçika’daki Cinémathèque Royale arşivlerindedir.

Etkileri

Simpsonlar çizgi dizisinin 2009 yılında yayınlanan 20.sezon 14.bölümü olan In the Name of the Grandfather macerasında İrlanda ile ilgili konuşan Lisa Simpson ülkenin Avrupa’daki teknolojik gelişmelerden etkilendiğini söyleyince Bart Simpson da Belçika aleyhine konuşur. Bunun üzerine araya giren anneleri Marge Simpson eğer Bart Belçika’dan o kadar nefret ediyorsa Tenten kitaplarını vermesini söyler. Bunun üzerine Bart elindeki Altın Kıskaçlı Yengeç kitabına sarılır ve bir daha benzer şeyler söylemeyeceğine söz verir.[2]

Kaynakça

  1. O dönemde siyah karşıtı ırkçılığın yoğun olduğu ABD’de gemide siyah ve beyazların bir arada bulunmaları kabul edilmemiş ve bu sahneler değiştirilmiştir. Ayrıca Kaptan Haddok’un aşırı viski tüketmesi de değiştirilmiştir. Hergé bu değişiklikleri alaya alan açıklamalar yapmıştır.(Ekim 2004 tarihli Chris Owens makalesi 9 Nisan 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce), 18 Mayıs 2010 tarihinde erişilmiştir)
  2. tintinology.com adresindeki makale (İngilizce), 18 Mayıs 2010 tarihinde erişilmiştir

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.