Bilge Köyü Katliamı

Bilge köyü katliamı ya da Mardin nişan töreni katliamı, köy korucusu Mehmet Çelebi tarafından 4 Mayıs 2009'da Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde en az kırk dört kişinin öldüğü bir nişan töreninde yapılmış bir katliamdır. Saldırı, en az iki maskeli saldırgan tarafından el bombaları ve otomatik silahlar kullanılarak gerçekleştirildi.[1]

Bilge Köyü Katliamı
Bölge Bilge, Mazıdağı
Tarih 4 Mayıs 2009
Saldırı türü
Silahlı saldırı, töre cinayeti
Ölü 44

Kurbanların yüzleri fiziksel olarak tanınmayacak hale geldi. Reuters, saldırının ölçeğinin ülkeyi şok ettiğini söyleyerek bunun "Türkiye'nin modern tarihindeki sivillere yönelik en kötü saldırılardan biri" olduğunu iddia etti.[2][3]

Kayıplar

El bombalarıyla saldırı yaşanmadan önce konuklar büyük bir odaya eşlik edildi. Türkiye İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a göre saldırı en az kırk dört kişiyi öldürdü ve altı kişiyi de yaraladı. Saldırıda ölenler arasında Bilge köyü muhtarı ve Bilge ailesinin diğer on üyesi vardı. Ölenlerin altısının çocuk, on altısının kadın, yirmi ikisinin erkek olduğu bildirildi. Bölgede keşfedilen diğer cesetler arasında, gelin Sevgi Çelebi ve kocası Habib Ari'nin yanı sıra Ari'nin kız kardeşi, dört yaşındaki bir kız olan Ruken vardı. Gelinin babası Cemil Çelebi yaralandı. Olayda düğün rahibinin kendisi de öldürüldü. İki kız, arkadaşlarının cesetlerinin altında saklanarak hayatta kaldı. İki yetişkin anne-babadan ve üç ile on iki yaş arasında altı çocuktan oluşan bir aile katledildi. Pek çok ağlayan kadın Mardin morguna 17 ceset taşıyan ambulansları takip etti.[4]

Yeğeni öldürülen bir adam, sahneyi "gözlerinize inanamazdınız" diyerek "dehşet verici" olarak nitelendirdi. Katılan bir başka adam katliamın "namaz kılma konumlarını aldıktan sonra" başladığını ve kurbanların yüzlerini parçalamak için patlayıcıların kullanıldığını iddia etti. Öğretmen Sadık Akbulut, eşi Bedia Akbulut ile birlikte nişan törenine katıldı, ancak parti için zamanında uyanamayınca sonra hayatta kaldı. Bedia, ateş edildiğini ve kocasının ışıkları kıstığını duyduğunu iddia etti. Nişan törenine yaklaşık iki yüz konuk katıldı. Bir ailenin davasıyla ilgili iddialar, ölülerle onları bu durumda bırakanlar arasında bir benzerlik olduğu ortaya çıktığında ortaya çıktı. Bununla birlikte, bu kan davasının yirmi yıl önce çözüldüğü söylenmiştir. Evliliğin, ortaya çıkmasıyla “kesinlikle aynı fikirde olmayan” gruplar arasındaki kavgaları yeniden açtığı düşünülmektedir. Saldırı “Aşiretçilik, silah sevgisi ve geleneğin çok yanlış giden bir birleşimi” olarak tanımlandı.

Gelin ve damadın yasal olarak evlenmek için gerekli adımları tamamlayıp tamamlamadığı belirsizdir. Bazı raporlar evlenmemiş terimleriyle ifade ederken, diğerleri evli terimleriyle ifade etmektedir.

Sorumluları

Bir iddia 1984 yılında hükûmet birliklerine PKK'ya karşı savaşlarda yardımcı olmak için kurulan bir milis gücü olan Korucuları suçladı. Saldırıyı gerçekleştirenler maskelerle gizlenmişti.

Failler, bölgedeki kum fırtınası yoğunlaştıkça yakındaki Suriye sınırına saldırıdan sonra kaçtılar. Atalay'a göre ilk değerlendirmeler PKK'yı suçlamıyor. 5 Mayıs itibarıyla, gözaltında tutulan ve silahlarla tutuklanan sekiz şüpheli vardı ve isimsiz kaldılar.

Askerler, olaydan sonra köye giden yolları kapattılar ve gazetecilerin girmesi yasaklandı. Elektrik kaynakları ve telefon erişimi de kesildi.

Daha sonra köy korucusu Mehmet Çelebi katliamı kendisinin yaptığını kabul etti.

Yetim kalmış çocukların rehabilitasyonu

Hükûmet ve sivil toplum kuruluşları, acılarını azaltmak ve katliamın anılarını unutturmak amacıyla öksüz çocuklar için mesleki terapi şeklinde Haziran 2009'da bir rehabilitasyon programı oluşturdu. Köyde jimnastik, atletizm ve yüzme dersleri vermek için ulusal jimnastikçi Nuri Batır tarafından bir spor merkezi kuruldu. Projenin ana sponsorları Diyarbakır Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Orta Doğu Koleji idi.

62 yetimin 35'i spor derslerine katıldı. Sadece bir haftalık eğitimden sonra çocuklar Batman'da bir spor yarışmasına katıldılar ve 15 takım arasında yedinci oldular.

21 çocuk ulusal ve uluslararası sahnede gösteri yapmaya hazırlandı. Yeteneklerini ilk olarak 30 Ağustos'ta Mardin'deki Zafer Bayramı kutlamaları sırasında gösterdiler. "Bilge Köyü Barış Çiçekleri" adlı gösterileri daha sonra Mardin, Diyarbakır ve Ankara'daki okul açılışlarında gerçekleşti. Kıbrıs, Kuzey Kıbrıs, Azerbaycan, Kuzey Irak, Filistin ve Lübnan gibi komşu ülkelerde sahnelenmek için "Barış Şovları" adlı bir gösteri hazırlandı.[5]

Olay sırasında hem annesini hem de babasını kaybeden on iki yaşındaki bir kız, spor aktivitelerinin olayı unutmasına yardımcı olduğunu söyledi. “Barış ve kardeşlik istiyorum” ve “Artık annelerini ve babalarını kaybeden çocukları görmek istemiyorum” dedi.

Kaynakça

  1. "Mardin Mazıdağı ilçesi Bilge köyünde düğün saldırısı: 45 ölü". posta gazetesi. 2 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2015.
  2. "Many die in Turkey wedding attack". BBC. 5 Mayıs 2009. 7 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2009.
  3. "Family rivals kill 44 over bride feud in Turkey". Reuters. 11 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2009.
  4. "Bilge köyü katliamı davasında şok rapor". Milliyet. 19 Ekim 2012. Erişim tarihi: 21 Ekim 2012.
  5. http://www.memurlar.net/haber/663105/bilge-koyu-nun-11-yetimi-memur-oldu.html
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.